Topul scumpirilor din Romania in 2011

Joi, 12 Ianuarie 2012, ora 23:15
2300 citiri
Topul scumpirilor din Romania in 2011
Foto: dinorasulmeu.ro

Zaharul si ouale au fost alimentele care s-au scumpit cel mai mult in 2011, alaturi de energia termica.

Anul 2011 a fost anul cu cea mai mica inflatie de dupa Revolutie, iar preturile nu au crescut cu mai mult de 3%, in medie. Cu toate acestea, au fost produse alimentare care s-au scumpit cu mult peste aceasta medie, potrivit Stirileprotv.ro.

Zaharul este alimentul care s-a scumpit cel mai mult, dupa cifrele oficiale, cu peste 18%. La mica distanta se situeaza ouale, al caror pret a crescut anul trecut cu mai mult de 15%.

Mierea s-a scumpit cu 8,4%, faina cu 8,1%, iar uleiul si laptele cu 5,5%, in timp ce branza si painea au preturi mai mari cu aproape 5%.

Unul dintre motivele principale pentru care alimentele s-au scumpit il reprezinta cresterea pretului carburantilor, care au crescut cu 84%, in ultimii trei ani.

Nu mai putin adevarat este ca si vremea a influentat productia agricola si a determinat aceasta crestere a preturilor.

In acelasi timp, in aceasta perioada preturile legumelor si fructelor sunt de cateva ori mai mari decat in timpul sezonului, deoarece aceste alimente sunt in cea mai mare parte importate.

Pe de alta parte, energia termica s-a scumpit cu aproape un sfert, in timp ce transportul feroviar este cu aproape 20% mai scump decat in urma cu un an. Acelasi procent a fost atins si de scumpirile serviciilor de apa, canalizare si salubritate.

Energia electrica, in schimb, nu a inregistrat o crestere foarte mare. Astfel, pretul curentului electric este cu doar 5% mai mare decat acum un an.

Inflatia anuala a inregistrat un minim istoric, fiind cel mai scazut nivel de dupa 1989, de numai 3,14%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#scumpiri 2011, #topul scumpirilor 2011, #cele mai mari scumpiri 2011, #top scumpiri Romania 2011 , #scumpiri