Biletele de avion se ieftinesc

Duminica, 27 Noiembrie 2011, ora 14:19
2205 citiri
Biletele de avion se ieftinesc

Biletele de avion ale companiilor aeriene care opereaza in Romania ar putea fi mai ieftine din 2013, odata cu functionarea blocului aerian comun dintre Romania si Bulgaria, a declarat duminica, Bogdan Donciu, Director general adjunct al Administratiei Romane a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA).

Cele doua tari deruleaza, in prezent, o simulare comuna a organizarii comune a traficului aerian, langa Paris.

"Prin aprobarea pachetelor legislative Single European Sky, Uniunea Europeana doreste reducerea emisiilor de CO2, dar si imbunatatirea timpilor de trafic aerian odata cu reducerea costurilor operationale ale companiilor aeriene si, nu in ultimul rand, imbunatatirea securitatii", a declarat Donciu.

"Bazele blocului functional aerian romano - bulgar au fost puse in 2004, in 2008 au fost finalizate studiile de fezabilitate, iar in prezent o echipa de 70 de controlori de trafic din Romania si Bulgaria si 30 de piloti din Franta efectueaza o simulare a modului in care va functiona organizarea de trafic comuna. Pana in decembrie 2012, blocul va fi functional, iar din 2013 traficul aerian se va desfasura dupa noua formula in Romania si Bulgaria", a mai spus Bogdan Donciu.

Practic, din 2013, aeronavele civile si militare care vor intra in spatiul aerian, devenit comun, al celor doua tari, vor putea alege orice ruta le avantajeaza din punct de vedere al costurilor si al timpului de parcurs pana la destinatie, si nu pe baza unor trasee stricte ca pana in prezent.

Astfel, este maximizat modul de utilizare a combustibilului, este redus timpul de parcurs, dar si distanta de trecere prin spatiul aerian romanesc, au precizat reprezentantii Eurocontrol, autoritatea europena in domeniul serviciilor de trafic aerian, care detine centrul de la Bretigny sur Orge din Franta, unde Romania si Bulgaria simuleaza functionarea viitorului bloc aerian comun Danube FAB /Functional Air Block/.

"Estimarile arata ca economiile pe care companiile aeriene le vor face sunt de circa 15 milioane de euro anual, cinci milioane de euro mai putin din costurile de carburant si zece milioane euro din costurile operationale. Acest lucru ar trebui sa se simta si la costurile biletelor", a spus Bogdan Donciu, director general adjunct ROMATSA.

Din estimarile initiale, reducerea preturilor ar putea fi situata undeva la 6 - 7 procente, insa calcule exacte vor fi facute dupa un an de functionare a blocului aertian. Potrivit reprezentantilor Eurocontrol si ROMATSA, astfel de reduceri au fost inregistrate si in cazul celorlalte opt blocuri aeriene comune din Uniunea Europeana.

Ce este Danube FAB

Danube FAB este un proiect initiat de Administratia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian si Autoritatea pentru Servicii de Trafic Aerian din Bulgaria, costul proiectului, estimat la aproximativ 5 milioane euro, fiind finantat in proportie de 50% de catre Comisia Europeana, prin Programul Retelei de Transport Transeuropene, iar Ministerul Transporturilor si Infrastructurii din Romania a fost desemnat coordonatorul proiectului in relatia cu Agentia Executiva TEN-T.

Prin proiect, Romania si Bulgaria vor armoniza serviciile de navigatie aeriana, pentru maximizarea sigurantei si eficientei zborurilor, reducerii costului biletelor de avion, minimizand, in acelasi timp, impactul aviatiei asupra mediului. Proiectul va mentine furnizarea serviciilor de navigatie aeriana din centrele de control deja existente in Bucuresti si Sofia.

Danube FAB a fost initiat in octombrie 2004 de Administratia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA) si Autoritatea pentru Servicii de Trafic Aerian din Bulgaria, inainte ca cele doua state sa devina membre ale Uniunii Europene si imediat dupa aprobarea primului pachet legislativ privind Cerul European Unic.

Comitetul Director al blocului aerian comun a fost stabilit prin Memorandumul de Intelegere semnat de catre Romania si Bulgaria in data 26 februarie 2010.

La 10 august 2010, la Bucuresti, Bogdan Donciu si Diyan Dinev, directorii generali ai institutiilor pentru servicii de navigatie aeriana din Romania si Bulgaria, au semnat un Memorandum de Intelegere privind cooperarea in domeniul furnizarii serviciilor de navigatie aeriana si pentru stabilirea unui Bloc Functional de Spatiu Aerian.

Memorandumul reprezinta elementul esential al setului de documente comune care garanteaza stabilirea DANUBE FAB, in conformitate cu termenul stabilit de catre Parlamentul European si Consiliul Uniunii Europene - sfarsitul anului 2012

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe parte de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
Probleme cu transmisia la mașinile Ford. Compania recheamă aproape 500.000 de autovehicule
Probleme cu transmisia la mașinile Ford. Compania recheamă aproape 500.000 de autovehicule
Gigantul auto american Ford recheamă peste 450.000 de vehicule, în Statele Unite, după ce au fost detectate probleme la nivelul bateriei, care pot conduce la pierderea puterii de transmisie și...
#ieftinire bilete avion, #pret bilete avion, #bilete ieftine avion , #stiri preturi