Cele mai scumpe lucruri din lume. Vezi cat costa

Duminica, 23 Iunie 2013, ora 13:04
6627 citiri
Cele mai scumpe lucruri din lume. Vezi cat costa
Foto: Infoniac

Nu stie nimeni cat a costat piramida lui Keops. Dar multe obiecte monumentale, mai noi decat piramida, au fost construite pe baza de proiecte, evaluate prin calcule si le stim valoarea, care adesea ne uluieste.

De unele nici nu ne dam seama ce valori uriase resprezinta si mai ales ce eforturi omenesti. Le consideam la fel de firesti cum sunt muntii, raurile, marile pe care n-a stat nimeni sa le evalueze.

Dar cele mai multe din monumentele moderne au devize cu valoarea exacta, inscrisa in evidente si rezultata din cheltuielile facute pentru a le realiza.

Statia Spatiala Internationala SSI

A costat 157 de miliarde de dolari si a fost realizata cu contributia a 14 tari: Brazilia, Danemarca, Germania, Spania, Italia, Olanda, Norvegia, Rusia, Statele Unite ale Americii, Franta, Elvetia, Suedia si Japonia, scrie infoniac.ru.

Statia se deplaseaza cu o viteza de 17.227 mile pe ora si executa 15 rotatii pe zi in jurul Pamantului. Are cinci incaperi de locuit si de lucru, doua bai si o terasa cu vedere panoramica spre Pamant.

Centrala hidroelectrica de la Itaipu

Valoarea finala: 27 de miliarde de dolari. Amplasata pe raul Parana, la granita dintre Brazilia si Paraguay si la 20 km de orasul Foz do Iguazu, centrala functioneaza din anul 1971, sub conducerea unei companii multinationale.

Centrala singura asigura 16,4% din necesarul de energie electrica al Braziliei si 71,3% din necesarul Paraguayului. In perioada 1989-2007 era cea mai mare hidrocentrala din lume.

Centrala hidrorelectrica Three Gorges

Numai proiectul a costat 25 miliarde de dolari, fiind in momentul de fata cea mai mare sursa hidroelectrica in functiune din lume. Este situata in apropierea orasului Sandoupin, provincia Hubei, China, iar energia o furnizeaza apele fluviului Yangtze, al treilea ca lungime din lume.

Pentru construirea uriasului rezervor de apa, a trebuit relocata populatia unei intregi regiuni, alcatuita de 1,3 milioane persoane. Constructia hidrocentralei a inceput in anul 1992, iar lucrarile au fost finalizate dupa doua decenii, inaugurarea facandu-se cu fast la 4 iulie 2012.

Portavionul nuclear CVN-78, "Gerald R. Ford"

Cel mai scump portavion din lume se afla inca in constructie, termenul final fiind 2015. In ce riveste valoarea lucrarilor, presa are date contradicorii, care variaza intre 8,1 miliarde si 13,5 miliarde de dolari.

Este posibil ca, datorita unor imbunatatiri tehnice de ultimul moment, termenul initial sa nu poata fi respectat, vasul sa fie predat "la cheie" in 2016. Nava nu poate fi definita altfel, decat ca fiind cel mai mare aeroport plutitor din lume.

Alaska Pipeline

Conducta de petrol care traverseaza Alaska de la Prudhoe Bay, la Valdez, are o lungime de 1.300 km si este evaluata, conform calculelor, la 8 miliarde dolari, inclusiv cele 12 statii de repompare.

Alaska Pipeline traverseasza un pustiu aproape virgin, trei lanturi muntase si peste 1.000 de rauri, zona avand o retea hidrografica foarte densa.

Olkiluoto

Centrala nucleara finlandeza Olkiluoto, situata pe golful Botnic, de la Marea Baltica, valoreaza 8,1 miliarde de dolari. Cetrala produce 16% din necesarul de energie al tarii. Este proprietate privata in proportie de 57%, restul actiunilor apartinand statului finlandez.

In conformitate cu caietul de sarcini care a stat la baza construirii acestei centrale, Finlanda nu va exporta niciun deseu radioactiv ce va rezulta vreodata din actvitatea centralei. Toate deseurile urmeaza sa fie gestionate in interiorul tarii.

Podul Oresund

In valoare de peste 6 miliarde de dolari, acesta este un pod-tunel feroviar si rutier peste stramtoarea Oresund. Are o lungime de 8 km de pe malul Suediei pana pe insula artificiala Pepparholm, de unde drumul continua prin tunel alti 4 kilometri catre insula daneza Amager.

Este cel mai lung pod rutier si feroviar din Europa si conecteaza retelele rutiere si feroviare scandinave cu cele din restul continentului.

Lista nu este deloc limitativa

Lumea este bogata in lucrari monumentale, cu valori adesea exorbitante si de cele mai multe ori imposibil de evaluat. Cele de mai sus constituie cateva exemple, dar ele pot continua. Poate merita amintite Canalul de Suez (163 km lungime), Canalul Panama (77 km; a costat la vremea sa 266,65 milioane de dolari), tunelul Manecii (50,45 km din care 37,9 km sub mare. Costul circa 10 miliarde lire sterline a depasit cu 80% prevederile initiale) si, bineinteles, multe altele.

Aceasta din urma costatare confirma ca, in cazul lucrarilor monumentale, nu numai la noi estimarile initiale pot fi adesea orientative. Dar si aici se potriveste dictonul latin: est modus in rebus.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#preturi exorbitante, #lucruri scumpe, #lucrari monumetale preturi , #stiri preturi