Preturile fabuloase obtinute pe cele mai scumpe tablouri (Galerie foto)

Joi, 04 August 2011, ora 09:15
8408 citiri
Preturile fabuloase obtinute pe cele mai scumpe tablouri (Galerie foto)

Operele de arta sunt considerate investii bune, astfel ca nu este de mirare ca pretul lor creste in perioadele de criza mai rapid chiar decat aurul. In plus, aurul il cantaresti si platesti la gram, pe cand operele de arta sunt la tocmeala - adica, in limbaj actual, se negociaza.

Asa cum aprecia criticul de arta si colectionarul Krikor H. Zambaccian, pretul negociat depinde, in cele din urma, de trei factori: numele sau, mai bine zis, renumele celui care semneaza, vechimea tabloului si priceperea sau nepriceperea cumparatorului.

In cele de mai jos, puteti urmari cam cum s-au negociat zece din cele mai valoroase tablouri adjudecate la licitatii, pe bani grei, potrivit infoniac.ru.

10. Vincent Van Gogh: "Irisi" - adjudecat cu 53.900 dolari

Tabloul a fost pictat in 1889, cu un an inainte de moartea pictorului, in clinica pentru boli psihiatrice unde acesta fusese internat. Despre Van Gogh se stie ca, in toata viata lui, n-a vandut decat un singur tablou, pe care a incasat o jumatate de gulden.

9. Pablo Picasso: "Dora Maar cu pisica" - adjudecat cu 952.200 dolari, la Sotheby's

Dora Maar a fost iubita lui Picasso. In tablou, ea este reprezentata sezand in fotoliu, iar pisica asezata pe spatar, langa umerii femeii. Legatura dintre pictor si Dora Maar a durat zece ani, din 1930, pana in 1940.

8. Vincent Van Gogh: "Portretul lui Joseph Roulin" - adjudecat cu 105 milioane dolari

Pictura a fost realizata in 1889, Joseph Roulin fiind unul din prietenii apropiati ai pictorului.

7. Pablo Picasso: "Nud, frunze verzi si bust" - adjudecat cu 106,5 milioane dolari

Pictat in 1932, tabloul reprezinta o alta iubita a pictorului, Marie-Therese Walter. Tabloul a fost prezentat publicului pentru prima data in anul 1961, la aniversarea de 90 de ani a lui Picasso.

6. Pablo Picasso: "Baiatul cu pipa" - adjudecat cu 123 milioane dolari, la Sotheby's

Tabloul a fost realizat in 1904, cand pictorul avea 24 de ani. Reprezinta un baiat parizian, tinand in mana pipa si avand pe cap o cununa din flori.

5. Pierre-Auguste Renoir: "Bal du Boulin Rouge de la Galette" - adjudecat la 135 milioane dolari

Tabloul este apreciat ca fiind cea mai semnificativa reprezentare picturala a faimosului bal, care aduna la Moulin de la Galette o lume pestrita, indeosebi din cei pentru care balul era singura distractie.

4. Vincent Van Gogh: "Portrait du Dr. Gauchet" - adjudecat cu 142 milioane dolari

Doctorul Gauchet a fost cel care s-a ingrijit de sanatatea lui Van Gogh in ultimii ani de viata, cand era internat in spital. Inmanata doctorului, panza a intrat ulterior in proprietatea urmasilor acestuia si vanduta acum cativa ani cu 142 milioane dolari.

3. Bauer I, Gustav Klimt: "Portretul Adelei Bloch" - adjudecat cu 148 milioane dolari

Pictura a fost executata la Viena, iar Gustav Klimt a lucrat la ea trei ani. In timpul faimosului "Einschluss", tabloul a fost confiscat de autoritatile germane, care ocupasera Austria, si redobandit de proprietarul ei dupa razboi.

2. Willem de Kooning: "Femeie III" - adjudecat cu 152 milioane dolari

Tabloul a fost pictat intre anii 1951 si 1953 si expus in muzeul de arta contemporana din Teheran, de unde a fost scos pe fondul evenimentelor politice. A fost cumparat la licitatie, acum cativa ani, de catre milionarul Steven Cohen.

1. Jackson Pollok: "No. 5, 1948" - adjudecat cu 155 milioane dolari

Jackson Pollok a fost liderul curentului expresionist-abstract, iar tabloul a apartinut initial lui Samuel Irving. Ulterior, a intrat in posesia lui David Geffen, care l-a vandut mexicanului David Martinez. Acesta, la randul lui, l-a scos la licitatie in 2006, obtinand pretul record de 155 milioane dolari.

Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
În 2022, piața de jocuri de noroc din țara noastră era considerată ca având cea mai mare rată de creștere din Europa de Est, mai ales în contextul în care, în România, numărul sălilor...
#tablouri, #preturi tablouri, #picasso, #Van Gogh, #klimt , #stiri preturi