Dulciurile si hainele, cele mai intalnite cadouri la romani

Marti, 21 Decembrie 2010, ora 17:13
1082 citiri
Dulciurile si hainele, cele mai intalnite cadouri la romani
Foto: Lastminuteschristmaspresents

Majoritatea romanilor prefera sa ofere dulciuri sau articole de imbracaminte drept cadou de Craciun, potrivit unui studiu realizat de firma de cercetare GfK.

Astfel, 93 la suta din respondenti au declarat ca vor face cadouri de Craciun apropiatiilor, 84 la suta din acestia alegand dulciurile, se arata in sondajul remis Ziare.com.

De asemenea, peste trei sferturi aleg obiectele de imbracaminte si accesoriile vestimentare, precum si produsele sau serviciile cosmetice (675).

Jocurile sau jucariile sunt cumparate de mai mult de jumatate din cei chestionati, iar ceasurile si bijuteriile de 27 la suta.

Aproape doua treimi achizitioneaza echipamente electronice, IT, telecom si accesorii.

De altfel, romanii nu cumpara cadouri doar pentru alte persoane, ci 82 la suta au declarat ca isi cumpara ceva si pentru ei insisi, in timp ce 79 la suta fac cumparaturi pentru casa in aceasta perioada.

In functie de persoana pentru care se fac cumparaturile, situatia este destul de diferita. Categoriile de produse achizitionate "pentru mine personal" sunt in special articolele vestimentare si de incaltaminte, pentru casa sunt preferate produsele pentru curatenie, produse de patiserie si cofetarie, dar si decoratiunile de sezon.

Prietenii primesc, mai degraba, dulciuri si cosmetice in pachete promotionale, iar partenerii de viata articole si accesorii vestimentare, incaltaminte, dar si cosmetice in pachete promotionale.

Moldovenii cumpara bijuterii, bucurestenii carti

In Moldova, mai mult decat in alte regiuni ale tarii, 4 din 10 utilizatori de Internet se orienteaza catre bijuterii sau ceasuri. Cu toate acestea, din totalul respondentilor care achizitioneaza aceasta categorie de produse, 63% nu cheltuie mai mult de 200 de lei.

Si bucurestenii se deosebesc de locuitorii din alte zone ale Romaniei, prin preferinta pentru carti si pentru gadget-uri audio. Aproape 45% aleg sa faca cadou sau sa cumpere pentru ei insisi carti, fata de 35% in restul tarii, in timp ce 17% din internautii din Bucuresti fata de 10% media la nivelul intregii tari achizitioneaza in preajma Craciunului playere portabile MP3/MP4 sau IPod-uri.

Daca barbatii cumpara in special telefoane mobile (36%) si televizoare digitale LCD, plasma sau LED (24%), peste jumatate dintre femei se indreapta spre produse utile in gospodarie (54%), dar si catre produse sau servicii cosmetice (75%).

Efectele crizei economice se resimt si la nivelul cumparaturilor dedicate Sarbatorilor, multi dintre romani recurgand la pachetele promotionale. 57% din respondenti prefera sa achizitioneze sub aceasta forma dulciurile. In aceeasi situatie se afla si produsele cosmetice, pachetele promotionale fiind preferate de 48% din cei chestionati.

In privinta tipului de magazin de unde fac aceste cumparaturi, 73% dintre respondenti aleg hipermarketurile, 44% ajung si in magazinele specializate din cadrul unor galerii comerciale sau malluri, iar 39% din respondenti cumpara de pe Internet. Totusi, din totalul cumparaturilor, cele facute pe Internet reprezinta 8%.

Marea majoritate (93%) achizitioneaza cadourile din bugetul propriu, 11% apeleaza la cardul de credit sau la descoperirea de cont de pe cardul de salariu si numai 4% din total recurg la rate pentru bunuri de folosinta indelungata. Categoria de persoane care apeleaza mai des la cardul de credit sau la descoperirea de cont este cea cu varsta intre 35 si 44 (18%). Cei cu venituri intre 700 si 1.000 lei pe membru de familie, cumpara in rate intr-o proportie mai mare decat restul respondentilor.

România, în procedură de infringement pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Ce probleme a sesizat Comisia Europeană
România, în procedură de infringement pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Ce probleme a sesizat Comisia Europeană
Comisia Europeană a decis miercuri, 24 aprilie, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere României, precum şi a unor avize motivate...
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
#cadouri Craciun, #preferinte cadouri Craciun, #dulciuri cadou , #stiri preturi