Evrika! S-a inventat lumina viitorului: becul inteligent

Sambata, 27 Septembrie 2014, ora 14:51
11168 citiri
Evrika! S-a inventat lumina viitorului: becul inteligent
Foto: La Tribune

Dupa ce becul cu incandescenta al lui Edison a fost un mare pas inainte fata de vechea lampa cu petrol, iar becul economic, zis si "rece", a facut un nou pas care ne-a scutit de o parte din cheltuieli, se parea ca n-a mai ramas nimic de perfectionat in domeniul iluminatului.

Potrivit La Tribune, inginerii Neil Joseph si Jovi Gacusan de la NASA au gasit insa procedee moderne ca sa perfectionze si becul economic, cel recent perfectionat.

Fara intrerupator

Noul bec al celor doi ingineri este comandat de senzori care stabilesc necesarul de iluminat artificial al unui spatiu, in functie de lumina deja existenta (de exemplu amurg), sau de prezenta unor persoane in acel spatiu.

Concret, nu trebuie sa apesi intrerupatorul, care de fapt nu exista. Simplul fapt ca ai inrat in incapere va face sa se "aprinda" becul si sa lumineze exact in limita necesarului, adaptandu-se si la ritmul zilei: dimineata va oferi o lumina mai rece, seara una mai calda, iar in cursul zlei porivit. Sunt nuantele de care avem nevoie ca sa ne simtim confortabil.

S-ar putea ca la o prima utilizare, becul sa necesite o reglare, in functie si de optiunea noastra. S-ar putea, de asemenea, sa preferam o anumita lumina in domitor, o alta in living, unde privim la televizor si alta lumina in biblioteca.

Dar odata setat, becul are suficienta memorie ca sa ne ofere de fiecare data aceeasi lumina pentru care au fost reglati senzorii.

Doua sute de lei un bec

Inginerii Neil Joseph si Jovi Gacusan au calculat ca becul inteligent inventat de ei consuma cu cel putin 60% mai putina energie decat actualele becuri LED, omologate penru toate tarile din UE, care la randul lor consuma mai putin de un sfert din energia becurilor cu filament.

Noile becuri se vor numi Alba, cuvant preluat din limba italiana, unde are semnificatia de "rasaritul sorelui" si vor costa destul de mult: 60 de dolari bucata, respectiv 47 de euro in Europa. Adica vreo doua sute de lei de-ai nostri.

Inventatorii sunt insa convinsi ca pretul se va recupera din economia de energie. In ce masura va avea loc recuperarea, vom constata la anul, cand becurile, fabricate in America, urmeaza sa fie vandute atat pe piata americana, cat si pe cea europeana.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#becuri inteligente, #becuri economice, #economie energie, #energie iluminat , #stiri preturi