Placerea de a zbura la business class

Marti, 22 Aprilie 2014, ora 23:22
4559 citiri
Placerea de a zbura la business class
Foto: Herald Sun

Diferenta de pret intre calatoria simpla in regim low cost si cea in business class este atat de mare, incat iti vine sa spui din capul locului ca nu merita. Si, totusi, nu sunt de neglijat trei avantaje esentiale: confort sporit, servicii de exceptie si motiv de fandoseala.

Confortul se refera nu numai la ambianta, ci la scaunele spatioase si rabatabile pana la orizontala, constituind adevarate paturi, adesea asezate in separeuri langa televizor individual. Cu titlu de exemplu, dimensiunile scaunelor intr-un Airbus-340 sunt: lungime totala 180,3 cm, latimea maxima a patului 25,4 cm, latimea scaunului strans 46,9 cm, potrivit Big Picture.

Serviciile sunt asigurate de catre 5-6 insotitoare de bord la 18 pasageri. Ele ofera micul dejun, masa, cina si gustari intermediare. Meniul este a la carte.

Aparatura audio/video permite si ea alegerea programului dorit, din cartoteca pusa la dispozitie. Un ecran instalat pe harta electronica a traseului ofera informatii privind pozitia avionului in mers, inaltimea, viteza si cateva date tehnice.

Pentru unii conteaza si orgoliul de a se afla totdeauna intr-o circumstanta de lux si, bineinteles, scumpa. Cu titlu de exemplu, pretul unui bilet de la o clasa la alta creste de 4-5 ori. Se poate insa si mai mult.

Pana in anii '70, nu exista diferenta de clasa la avioane. Exista la tren, iar, pana in anii '50, exista la tramvai si autobuz. In Bucuresti, tramvaiul consta atunci dintr-un vagon-motor si un vagon-remorca. Cel dintai era clasa I, cel de al doilea clasa II, iar diferenta un leu. Iar leul era leu!

Autobuzele circulau alternativ: unul de tip mai nou era clasa I, iar urmatorul de tip mai vechi clasa II. Daca nu-ti convenea confortul la autobuzul sosit, mai asteptai un sfert de ceas in statie.

La avioane, nu se punea problema compartimentarii. Simplul fapt ca te-ai emancipat abandonand trenul si ai trecut la avion era la mijlocul secolului trecut nu numai un lux, dar chiar un act temerar.

Prin anii '70 a inceput compartimentarea avionului pe clase. S-a demarat cu trei: lux, business si low cost. Snobii se duceau la lux, cei cu punga mai subtire la categoria ieftina, iar clasa business ramanea nu tocmai solicitata. Asa a disparut clasa lux la unele avioane, crescand insa confortul si pretentiile la business class.

Aceasta din urma formula s-a dovedit de succes, depasind asteptarile, poate datorita rezonantei cuvantului magic business, dar sigur si datorita faptului ca azi s-au asigurat toate facilitatile de care este capabila tehnica moderna.

Poate insa cea mai buna pledoarie pentru clasa business este cea a unui operator comercial international, care declara deunazi presei: am aterizat de 112 ori la Los Angeles, de 52 de ori la Sidney, 132 de ori la Beijing si inca in multe alte locuri. Am zburat cu o medie de 30-40 ore pe luna. Merit sa nu stau 10 ore chircit cu genunchii la gura. Dimpotriva, aleg conditii confortabile, pentru ca la destinatie sa ma apuc de treaba, nu sa fac exercitii de readaptare fizica.

Argumentul este imbatabil, dar rezista numai daca te tin curelele sau daca te rasfata compania la care lucrezi. De altfel, companiile nu se comporta toate la fel. Unele sunt stranse la punga, altele se falesc lasand angajatii sa se faleasca si ei, atunci cand le poarta imaginea prin lumea larga.

Una peste alta, se aplica o regula valabila de cand exista clasele: cine are bani multi merge la lux, cine are putini merge la promotie, iar cine n-are deloc sta acasa. Acasa nu te intreaba nimeni cum stai cu imaginea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezintă viitorul și de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu experții și a vedea cum pot fi create noi...
#business class preturi avion, #low cost preturi avion , #stiri preturi
Comentarii
Poza imbacsitul
imbacsitul
rank 5
Zgomotul in avion e destul de mare, nu toti pot dormi iar dupa 12