Pretul cerealelor va creste, anunta ministrul Tabara

Sambata, 09 Iulie 2011, ora 18:40
1892 citiri
Pretul cerealelor va creste, anunta ministrul Tabara
Foto: Arhiva

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a declarat, sambata, in cadrul unei intalniri cu fermierii din judetul Satu Mare, ca in acest an pretul cerearelor va fi ridicat, dand exemplul unor state vestice unde sunt folosite atat ca alimente, cat si ca surse de energie.

"In acest an, piata cerealelor - si nationala, si europeana, si mondiala - va fi una ridicata, iar preturile la cereale niciodata nu vor mai scadea acolo unde au fost acum 5-6 ani. De ce? Pentru ca destinatia lor este diferentiata sau diversificata: alimentatie, furaj si energie. 40% din productia de porumb a Statelor Unite merge pe energie", a declarat ministrul.

Tabara a spus ca la nivel de minister se discuta ca producerea de energie regenerabila sa fie sustinuta in politica agricola, dand exemplul unor centrale din Austria si Ungaria care functioneaza pe baza de siloz.

Romania, in pragul unei crize a preturilor la cereale?

"Eu propun sa aducem culturi perene silvice ca si culturi agricole, salcie energetica, plopul energetic, miscanthus. Sa le aducem si sa le transformam in culturi energetice pentru ca sunt plante cu crestere rapida, randament foarte mare. Mai ales daca sunt programe de prima impadurire, de ce sa nu merg pe un astfel de sistem?", a afirmat Tabara.

Ministrul a dat asigurari ca la nivel national nu se pune problema unei crize alimentare, subliniind ca este nevoie de o politica pe termen lung.

"In Romania, nici daca nu semeni culegi, dar daca semeni si ingrijesti? Pai cum sa vorbesti de criza alimentara? Vorbim de prostie, de compromiterea unor institutii, dar nu de criza alimentara. Romania trebuie sa fie furnizoare de siguranta alimentara. Ii rog pe toti cei care comenteaza sa se uite la perioada 1994-1997, cand ne-am apropiat foarte mult de o balanta echilibrata de plati", a spus Tabara.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#pret cereale, #valeriu taraba pret cereale, #pret cereale creste , #stiri preturi