Romania nu are turisti de cinci stele

Duminica, 13 Noiembrie 2011, ora 13:59
987 citiri
Romania nu are turisti de cinci stele
Foto: zf.ro

Pentru ca in Romania nu exista si nu vin turisti care sa isi permita sa plateasca tarifele practicate de hotelurile de cinci stele, cei care activeaza in acest domeniu s-au vazut nevoiti sa coboare tarifele cu peste 50%, incercand sa atraga clienti de trei sau patru stele.

Declaratia ii apartine lui Radu Enache, presedintele Federatiei Industriei Hoteliere si proprietarul lantului Continental, in portofoliul caruia se afla un hotel de cinci stele.

"Preturile la hotelurile de cinci stele in marile capitale ale lumii variaza intre 150 si 250 de euro pe noapte. La noi tarifele sunt, in general, sub 100 de euro, si ajung pana pe la 70-80 de euro", a spus Enache, conform Mediafax.

El a mai declarat ca hotelierii trebuie sa se "zbata" pentru structurarea pietei, iar hotelurile de cinci stele nu ar trebui sa scada tarifele sub un anumit nivel, sub care nu isi mai acopera costurile. Potrivit acestuia, tarifele sunt "canibalizate", mai ales in Capitala, unde hotelierii isi fac concurenta neloiala, scazand permanent preturile, incercand sa castige o masa de turisti care este aceeasi.

"Tarifele au scazut cu 10-15% in acest an. Toti hotelierii se plang ca sunt nevoiti sa reduca tarifele pentru a avea acces la turisti. Concurenta e superneloiala. Ca grad de ocupare stam mai bine ca anul trecut cu vreo 10%, dar din cauza scaderii tarifelor, nu vom incheia 2011 cu o cifra de afaceri in crestere", a declarat Enache.

In ceea ce priveste anul viitor, reprezentantul hotelierilor recunoaste ca nu stie la ce sa se astepte: "Pentru anul viitor se intrevede ... o mare nebuloasa. Totul este o mare ghicitoare. Nu stiu care sunt elementele macroeconomice la care sa ma raportez - inflatie, crestere economica, scadere economica, o valoare a euro... Vreau sa am un element de target din partea celor care guverneaza. Marea ghicitoare este legata si de experienta noastra cu anii de alegeri, in care orice se poate intampla, si bine, si rau".

Conform statisticilor MDRT, in Romania sunt 1.535 de hoteluri, dintre care 31 de cinci stele, 236 de patru stele, 746 de trei stele, 450 de doua stele si 72 de unitati clasificate la o stea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#hotel cinci stele Romania, #Radu Enache Intercontinental, #hoteluri tarife Romania, #tarife hotel cinci stele, #turisti hotel Romania stele , #stiri preturi