Adevarul despre "preturile psihologice" cu 99 in coada: Dispar sau nu?

Marti, 09 Iunie 2015, ora 07:50
16642 citiri
Adevarul despre "preturile psihologice" cu 99 in coada: Dispar sau nu?

Asa-numitele "preturi psihologice" NU vor disparea din supermarketuri sau de la alti comercianti, avand in vedere ca Guvernul nu a facut nicio modificare in legislatie in acest sens.

Totusi, inainte de reducerea TVA la alimente de la 24 la 9 la suta, care a intrat in vigoare la 1 iunie, in mass-media au aparut unele informatii conform carora nu vom mai fi pacaliti de astfel de practici.

9 din 10 romani considera reducerea TVA la alimente o masura buna - sondaj CSCI

"Mentiunile din articolele de presa par a fi facute ca urmare a intentiei comerciantilor de a promova o asemenea practica a preturilor si mai putin o consecinta a unei modificari legislative", arata Dan Paulopol-Necula, avocat la firma Radu si Asociatii.

El a explicat, pentru Ziare.com, ca aceasta idee nu a apare in nicio modificare legislativa de pana acum.

"Nici OUG nr. 6/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal si nici HG nr. 367/2015 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal nu prevad vreo interdictie a comerciantilor de a afisa preturi care se termina in 99 de bani pentru produse alimentare.

De asemenea, ultimele modificari ale legislatiei in domeniul protectiei consumatorilor - in special ale HG nr. 947/2000 privind modul de indicare a preturilor produselor oferite consumatorilor spre vanzare si ale OUG. nr. 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata - nu cuprind vreo referire cu privire la interdictia comerciantilor de a afisa preturi care se termina in 99 de bani pentru produse alimentare de la 1 iunie 2015", a punctat avocatul.

Preturile "x,99" ne induc in eroare - Ce e de facut

Asa-numitele preturi psihologice sunt folosite pentru a putea manipula cumparatorii, arata psihologul si psihoterapeutul Iulia Florea, de la www.psihozen.ro.

"In calitate de cumparatori, atunci cand vedem un astfel de pret cu terminatia de 99, in creierul nostru se produce o falsa impresie, iar atentia noastra este focalizata doar pe numarul din fata, ignorand ceea ce este dupa virgula. Perceptia noastra este ca produsul este mai ieftin decat in realitate.

Cumparatorul, pentru a nu se lasa pacalit, ar trebui sa fie mult mai atent atunci cand vede aceste preturi-capcana. Pentru a nu cadea in capcana, recomand sa se repete cu voce tara pretul, pentru a se putea face constientizarea lui", a explicat Iulia Florea, pentru Ziare.com.

De asemenea, unii consumatori asociaza astfel de preturi cu discount-ul si le percep ca fiind mai mici decat sunt in realitate.

"Inconstient, in mintea consumatorului se activeaza ideea de reducere sau oferta si acest lucru il determina sa perceapa cifrele dinaintea lui 99 ca fiind mai mici, deci atractive, si sa fie susceptibil sugestiei indirecte, facute de comerciant, de a cumpara pentru ca este o oferta avantajoasa.

In cazul unora dintre consumatori, cu o dependenta constientizata sau nu de a face cumparaturi si caracterizati printr-o impulsivitate a deciziei, astfel de preturi pot parea atractive, influentandu-le astfel decizia de a cumpara", a mentionat psihologul Jeni Chiriac pentru Ziare.com.

Lidl si-a exprimat intentia de a rotunji preturile

In contextul reducerii TVA la alimente, retailerul german Lidl a anuntat in luna mai ca, de la 1 iunie, nu va mai practica "preturile psihologice", de genul x.99, exceptie facand produsele aflate la promotie.

"O consecinta directa si imediata a acestei reduceri, in ceea ce priveste strict modul de calculare si afisare a preturilor, este ca vor disparea preturile psihologice de tipul x.99 lei, exceptie facand produsele aflate in promotie unde interventia asupra pretului este suplimentara fata de simpla reducere a cotei de TVA", a anuntat compania intr-un comunicat trimis presei la acea vreme.

De asemenea, compania a inceput si o campanie de informare legata de modul in care se va reflecta reducerea TVA la raft.

"Daca un produs are pretul net de un 1 leu, pana acum pretul de vanzare era 1.24 lei (0,24 lei reprezentand TVA-ul). De la 1 iunie, pretul de vanzare pentru acelasi produs este de 1,09 lei (0,09 lei reprezentand TVA-ul), diferenta dintre pretul initial si cel de dupa reducerea TVA fiind de 15 bani, adica 12%", a explicat compania.

Ce masuri au luat ceilalti retaileri

Marile magazine au fost taxate in mass-media inainte de intrarea in vigoare a reducerii TVA, fiind acuzate ca au crescut artificial preturile, ca sa nu inregistreze pierderi dupa scaderea cotei.

Ba mai mult, ministrul Daniel Constantin a mers personal la cumparaturi si a promis ca se va intoarce dupa 1 iunie sa observe daca au scazut preturile odata cu reducerea TVA. In plus, a avertizat ca e cu ochii pe comercianti.

"Pe masura ce vom avea datele cu privire la evolutia preturilor, in luna aprilie in special, comparativ cu luna martie, sau cu luna aprilie 2014, sa vedem daca nu cumva au inghetat preturile cand ele erau deja sus.

Un lucru pe care il vom analiza si un raspuns foarte clar il vom da, documentat, in momentul in care vom avea cifrele nu doar de la Institutul National de Statistica, ci si cifrele pe care le pun la dispozitie chiar marile lanturi de magazine. Eu mizez in continuare pe seriozitatea acestora si pe deschiderea acestora si vreau sa cred ca au "inghetat" preturile fara sa fie crescute", a transmis ministrul, intr-un interviu acordat Ziare.com.

Ministrul Agriculturii, despre supermarketuri inchise, noile CAP-uri si cum va impune statul ieftinirea mancarii Interviu video

In replica, hipermarketurile au dat asigurari ca scaderea TVA se va reflecta in totalitate in pret si au demarat campanii de reducere chiar inainte de 1 iunie. Spre exemplu, Carrefour a ieftinit zeci de mii de produse cu patru zile inainte, in timp ce Profi a aplicat discounturi inca de la inceputul lunii mai.

Similar, la Auchan, "marea actiune de reducere integrala a TVA" s-a desfasurat intre 21 si 31 mai, fiind valabila pentru peste 1.000 de produse.

La Cora, in zilele de 9-10 mai, persoanele care au cardul companiei au putut cumpara o data pe zi, in limita a 300 de lei, produse alimentare cu TVA de 9%.

Nici Kaufland nu s-a lasat mai prejos, astfel ca a redus preturile in avans, din 26 mai. Ieftinirile s-au aplicat la diverse sortimente.

Ce s-a intamplat dupa 1 iunie

Incepand cu 1 iunie, cele mai multe lanturi mari de magazine au afisat doua preturi pentru produsele alimentare de la raft: fostul pret si cel dupa reducerea TVA.

Vom avea produse cu doua preturi diferite la raft: Ce vor magazinele sa demonstreze

"Etichetele de acum prezinta atat pretul cu 24 la suta TVA, cat si pretul cu 9% TVA, asa incat lumea sa vada concret beneficiul. Probabil ca va creste si consumul. Cu siguranta vor fi un ajutor pentru intreaga economie, pentru producatori, pentru comert si pentru consumatori", a declarat Gabriel Paslaru, reprezentantul unui lant de supermarketuri, potrivit Digi 24.

Sursa: Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA a anunțat planurile pentru o misiune care va trimite prima dronă, numită Dragonfly, pentru a explora Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn. Inițiativa vine după succesul dronei...
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că un parteneriat între București și Abu Dhabi ar avea ca prioritate modernizarea Aeroportului Otopeni, a porturilor și a infrastructurii...
#preturi psihologice dispar, #eliminare preturi psihologice, #preturi psihologice magazine, #pret 99 magazine , #supermarketuri
Comentarii
Poza niculaeda
niculaeda
rank 5
"Adevarul despre "preturile psihologice": Dispar sau nu?"