Parlamentarii nu mai vor sa inchida supermarketurile in weekend, insa le cer altceva la schimb

Vineri, 18 Martie 2016, ora 09:55
4721 citiri
Parlamentarii nu mai vor sa inchida supermarketurile in weekend, insa le cer altceva la schimb
Foto: Arhiva Ziare.com

Deputatii au renuntat la ideea ca supermarketurile sa fie inchise in weekend, insa vor sa promoveze mai mult produsele romanesti.

"Atata vreme cat marile magazine vor vinde cel putin 51% din carne, legume, fructe, lapte si panificatie de la producatori locali, pot sta deschise si noaptea, dupa parerea mea", a declarat pentru Profit.ro deputatul Marin Anton, unul dintre politicienii care propun mai multe modificari la Legea privind comercializarea produselor alimentare.

Spatiu de minim 50% in supermarket pentru produsele romanesti - proiect

Senatul a votat, in octombrie 2015, un proiect de lege care obliga magazinele sa se asigure ca mai mult de jumatate din carnea, legumele si fructele puse in vanzare sunt produse in Romania. Practic, minimum 51% din aceste marfuri trebuie sa fie productie locala, procentaj care iarna, doar pentru fructe si legume, poate sa scada la 30%.

Supermarketuri inchise in weekend? Ministrul Agriculturii ar sustine initiativa (Video)

Pornind de la acest proiect, in Camera Deputatilor s-a format o subcomisie speciala care a propus cateva modificari la Legea privind comercializarea produselor alimentare.

Una dintre ele afecteaza taxele percepute de marile lanturi de magazine pentru serviciile de comercializare.

Astfel, se interzice oricarui comerciant sa solicite si sa incaseze de la furnizor plata de servicii care nu au legatura directa cu operatiunea de vanzare.

Prin urmare, comerciantul va trebui sa includa in pretul de achizitie al produselor orice alte cheltuieli legate de achizitia bunurilor respective, precum cele de transport, manipulare, diverse autorizatii sau comisioane, potrivit Profit.ro.

Totodata, comerciantului i se interzice sa solicite furnizorului sa nu vanda altor comercianti aceleasi produse la un pret de achizitie mai mic sau egal cu cel cu care primul a achizitionat produsele respective.

Potrivit sursei citate, se elimina termenul de 24 de ore in care un comerciant poate refuza receptia unor produse, acest refuz trebuind sa se faca la momentul livrarii marfii, cu exceptia cazului in care partile convin ca receptia sa se faca in scris in termen de 24 de ore.

Termenul de plata al comerciantului catre furnizor pentru produsele contractate si livrate nu va putea depasi 30 de zile, conform noilor prevederi, iar in cazul produselor alimentare proaspete acest termen nu poate fi mai mare de 7 zile.

Pe langa cotele obligatorii de alimente pe care trebuie sa le ofere din productia autohtona, comerciantii sunt obligati sa puna la dispozitia producatorilor sau procesatorilor zone speciale de desfacere a produselor romanesti, separat de produsele intracomunitare.

Mai mult, deputatii propun ca marii comerciantii prezenti in Romania sa fie obligati, ca prin intermediul lantului propriu de magazine din alte state membre ale Uniunii Europene, sa asigure promovarea produselor romanesti in spatiul comunitar.

Un deputat a propus si ca magazinele care dispun de o parcare mai mare de 250 metri patrati sa asigure pe minimum 30% din aceasta suprafata, in zilele de sambata si duminica, spatii de vanzare pentru produsele agricole si alimentare romanesti.

Consiliul Concurentei trage cateva semnale de alarma

Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, a atras atentia inca de anul trecut ca proiectul de lege ar putea incalca normele UE.

"In principiu, orice lege este o restrictie in concurenta. Trebuie vazut daca aceasta restrictie este legitima, daca are sens, care este obiectivul ei si daca masura este proportionala. Ea a fost culeasa in mass media ca fiind o masura de a favoriza produsele romanesti, ca asta ar fi intentia ei.

Insa, asa cum este frazata in proiectul de lege, este o masura pentru a favoriza produsele proaspete. Si este prezentata ca fiind o masura care trebuie sa contribuie la sanatatea populatiei, pentru ca noi, cumparatorii, sa avem acces la produse proaspete, asa numitul lant scurt de productie", a explicat Chiritoiu in octombrie 2015.

Supermarketurile, obligate sa vanda produse romanesti in proportie mare - Reactia Consiliului Concurentei

In opinia sa, daca masura este prezentata ca fiind una protectionista, menita sa protejeze producatorii locali, ar putea intampina obiectii.

"Am putea spune ca vine in contradictie cu ideea de baza a Uniunii Europene, care este libera circulatie a bunurilor si serviciilor. Cat timp este prezentata ca o masura de sanatate publica, este un interes legitim, este treaba statului.

Avem exceptii de la regulile de concurenta pentru sanatatea publica, dar trebuie discutat daca are sens sau nu si cum exact va fi ea aplicata, cine verifica lucrurile astea, ce inseamna lantul scurt...etc. Noi o sa insistam ca macar sa nu existe o distorsiune a concurentei, sa fie aplicata in principiu tuturor agentilor economici", a mai spus Chiritoiu.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#inchis supermarket weekend, #legume fructe romanesti weekend , #supermarketuri