Cum ar putea fi magazinele obligate sa doneze alimentele nevandute Interviu

Vineri, 19 August 2016, ora 07:34
7913 citiri
Cum ar putea fi magazinele obligate sa doneze alimentele nevandute Interviu
Foto: Arhiva Ziare.com

Aruncam anual zeci de tone de mancare. Pe de o parte luam mai mult decat avem nevoie, iar pe de alta parte comerciantii si agricultorii nu previn in niciun fel risipa de alimente si arunca alimentele care nu se vand.

Un parlamentar vrea acum sa ii oblige pe acestia din urma sa doneze alimentele nevandute in loc sa le distruga. Deputatul PMP Petru Movila a explicat pentru Ziare.com cum va arata proiectul de lege pe care vrea sa il propuna in acest sens, ce si cate alimente vor putea fi donate si ce facilitati vor avea cei care fac acest lucru.

Citeste si cum un amendament la legea privind risipa alimentelor ar putea hrani milioane de romani

UE arunca zeci de milioane de tone de mancare la gunoi. Afla unde se afla Romania in topul risipei

Ati putea sa explicati, pe scurt, cum se pot dona acum alimentele?

Alimente se pot dona si la acest moment, atunci cand o persoana juridica, magazin de cartier sau supermarket, alege sa faca acest lucru, din proprie initiativa. ONG-urile care doresc sa beneficieze de sprijinul marilor lanturi de magazine au nevoie de timp si de rabdare sa convinga un director ca ar fi bine sa ajute o cantina sociala sau o familie care nu se poate intretine. Cheia donarii de alimente sta doar in mana directorului de supermarket, care de cele mai multe ori alege sa nu faca acest lucru, ca sa fie sigur ca nu vor exista repercusiuni.

Conform legislatiei in vigoare, produsele aproape de termenul de expirare beneficiaza in marile magazine de o atentie sporita, respectiv un capat de raft dedicat acestora si, de cele mai multe ori cu o reducere de 50 la suta. Mai apoi, dupa ce expira, magazinele sunt obligate sa le distruga, pe cheltuiala lor. Adica superketurile platesc si TVA-ul aferent acestor produse si costurile de distrugere. De aceea, cred ca aceste proiect de lege nu va ridica foarte mari probleme din partea lor.

Cine va fi obligat sa doneze alimentele, unde si cum? Vor veni ONG-urile la magazine din proprie initiativa sau vor fi chemate de patroni? Ori va exista un intermediar? Cine se va ocupa de transport? Care va fi procedura mai exact?

O posibila varianta este cea a incheierii unui parteneriat oficial, la nivelul comunitatilor locale, unde ONG-urile, cu reprezentantii primariilor, cu cei ai DGASPC, ai institutiilor care au competenta in acest domeniu (DSVSA, OPC, DSP) vor stabili o colaborare cu reprezentantii magazinelor.

Foarte important este faptul ca trebuie sa existe o selectie a ONG-rilor sau a celorlalti colaboratori, pe baza unor criterii pana la urma de bun simt: sa dovedeasca capacitatea de transport, de depozitare in conditiile specificate pentru fiecare categorie de produs si sa demonstreze ca, dupa ce preiau aceste cantitati de alimente le pot dona in bune conditii astfel incat sa fie eliminata (pe cat posibil) varianta expirarii produselor la acestia. Varianta unor intermediari nu cred ca este o solutie buna pentru ca responsabilitatea este impartita, ceea ce poate determina unele probleme de comunicare, valorificare ineficienta a produselor, opinii divergente etc.

Ce tip de alimente pot fi donate? Ce se intampla cu mancarea care e aproape de termenul de expirare? Ce produse se arunca?

Donatia de alimente pentru consum uman cu 7 zile inaintea expirarii presupune o responsabilitate crescuta, cu valorificare rapida din partea ONG-urilor sau a altor parteneri. De aceea cred ca trebuie efectuate donatii in special pentru alimentele care au termene mai mari de valabilitate, sa zicem pentru cele care au minim 6 luni (produse conservate, faina, orez, paste, cacao etc.,) astfel incat sa existe un termen de 15 zile sau 30 zile, termen care este necesar pentru valorificarea acestor produse.

Ar fi ideal sa fie valorificate prin preparare in unitati specializate (ex. cantinele destinate hranirii persoanelor fara adapost, de pe langa primarii, biserici, ONG-uri etc.). Desigur, produsele alimentare ambalate pot fi valorificate prin intermediul ONG-urilor, cu livrare directa catre consumatorul final si cu informarea acestuia privind limitele privind utilizarea produselor. Se vor arunca doar produsele care au depasit ultima zi a termenului de valabilitate, indiferent daca acestea se regasesc la nivelul supermarketurilor sau a ONG-urilor.

Obiectivele care vor intra sub incidenta legii trebuie bine definite: obligativitatea constituirii spatiilor separate de acumulare/depozitare, obligativitatea anuntarii in timp optim a beneficiarului (intermediar sau ONG, spital etc.) sau stabilirea unui program de lucru, a unui responsabil cu gestionarea produselor care intra sub incidenta acestei legi etc. Trebuie sa existe o evidenta clara a sortimentelor si cantitatilor din aceste alimente, ceea ce necesita responsabilitati suplimentare din partea tuturor factorilor implicati.

Alte propuneri ar fi stabilirea de grupe de termene pentru alimente: de ex. alimente cu termene foarte lungi > 2 ani sau intre 2 si 5 ani, alimente cu termene lungi > 1 an (intre 1 si 2 ani) sau > 6 luni (intre 6 luni si 2 ani), alimentele cu termene scurte (intre 1 luna - 6 luni) si foarte scurte (sub 1 luna: 15-30zile). Pentru alimentele foarte perisabile care au termen de valabilitate de 15 zile sau mai putin, ar trebui sa existe niste conditii foarte clare privind modalitatile de valorificare, cu atentie sporita la produsele fast-food, culinare, etc. cu termen de 24 ore sau maxim 48h, care trebuie valorificate pe parcursul aceleiasi zi de producere.

Ce primesc la schimb cei ce doneaza? Vor fi acordate facilitati fiscale? Ce presupune infiintarea bancilor de alimente? Cine le va administra?

Donatorii care valorifica patrimoniul existent la nivelul ONG-urilor sau altor beneficiari vin in intampinarea unei cerinte sociale. De aceea vor fi scutiti de anumite taxe. Acestia vor primi facilitati fiscale pentru activitatea desfasurata, strict pentru cantitatile respective de alimente donate, respectiv scutirea de la plata TVA-ului pentru respectivele produse precum si a altor taxe si impozite aferente. Sa nu uitam ca in acest mod, magazinele sunt scutite si de plata cheltuielilor pentru distrugerea produselor.

Pot exista si alte variante, respectiv constituirea acestor banci de alimente. Poate ar fi interesant sa fie infiintata o baza de date electronica, in care sa apara nominal persoanele care beneficiaza de anumite cantitati de alimente. In aceasta situatie consumatorul se poate adresa direct bancii de alimente, unde este inregistrat, dar aceasta varianta presupune multe costuri suplimentare: unitati de transport, spatii de depozitare, personal de manipulare, de inregistrare informatii, etc.

Bancile de alimente se pot constitui la nivelul acelui intermediar daca se opteaza pentru varianta aceasta. Daca se merge pe ideea valorificarii directe catre ONG, atunci banca temporara de alimente se constituie la nivelul supermarket-urilor, deoarece acestea au capacitate mai mare de depozitare, cunosc regulile de manipulare etc.

Veti impune o cantitate minima de alimente ce trebuie donate? Ce amenzi vor fi date celor care arunca mancarea in loc sa o doneze? De asemenea, cine si cum va verifica acest lucru?

Cred ca aceste detalii, respectiv cantitatea minima de alimente si posibilitatea instituirii unor amenzi pentru cei care nu doneaza produse trebuie stabilite in urma unor discutii cu toti partenerii implicati in acest proiect. Singurul lucru cert este ca toate controalele vor fi efectuate de catre institutiile care se preocupa de drept de aceste activitati: DSVSA, OPC, DSP etc.

Oricum, orice propunere este binevenita. Daca exista printre cititorii dvs. persoane dornice sa faca propuneri, le asteptam pe adresa de email movila.petru@yahoo.com

Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, un dispozitiv care promite un display excepțional și care este disponibil la precomandă până pe 28 aprilie prin...
#risipa alimente, #lege donare alimente , #supermarketuri