Producatorii romani resping ideea inchiderii supermarketurilor duminica

Luni, 12 Aprilie 2010, ora 19:04
1621 citiri
Producatorii romani resping ideea inchiderii supermarketurilor duminica
Foto: eHow

Adrian Radulescu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a declarat, luni, ca producatorii romani resping ideea inchiderii retelelor de mari magazine in zilele de duminica, propunere facuta de deputatul Valeriu Steriu.

"Am avut o intalnire atat cu producatorii, in special procesatori, dar si cu retailerii. Primii au spus ca au o problema in legatura cu aceasta masura, pentru ca ei isi vand 90% din produse prin retelele de mari magazine si inchiderea unitatilor ar duce la scaderea vanzarilor. Reprezentantii supermarketurilor au spus ca ei pot inchide duminica deoarece produsele alimentare reprezinta doar 10% din afaceri", a declarat Radulescu, pentru NewsIn.

El a adaugat ca atat producatorii, cat si retailerii vor avea maine (marti - n.red.) o intalnire cu reprezentantii Comisiei pentru Agricultura din Camera Deputatilor, in urma careia vor formula o pozitie oficiala legata de propunerea inchiderii marilor magazine in zilele de duminica.

Adrian Radulescu declara recent ca Ministerul Agriculturii va sprijini pozitia producatorilor fata de aceasta propunere, indiferent care va fi aceasta.

Presedintele Comisiei de Agricultura, deputatul PDL Valeriu Tabara, a declarat vineri pentru NewsIn ca propunerea legislativa de inchidere a supermarketurilor in ziua de duminica ar putea fi depusa peste zece zile, proiectul fiind menit sa stimuleze dezvoltarea magazinelor de cartier.

Democrat-liberalul Valeriu Tabara a precizat, pentru NewsIn, ca reglementarea pe care o sustine alaturi de deputatul independent Valeriu Steriu, ar avea mai multe beneficii, atat pentru magazinele de cartier, cat si pentru consumatori.

"In primul rand, se blocheaza dezvoltarea unui anumit tip de monopol al supermarketeurilor, care se contureaza in acest moment in privinta comecializarii produselor agro-alimentare, cu consecinte atat asupra furnizorilor de produse, cat si a consumatorilor", a explicat Tabara, aratand ca numeroasele taxe din retelele de supermarketuri se reflecta in pretul produselor.

Deputatul a aratat ca o astfel de lege ar da posibilitatea dezvoltarii magazinelor mici si mijlocii care au activitate in zonele de cartier. El a subliniat ca decizia de inchidere a supermarketurilor duminica ar fi favorabila cetatenilor, in conditiile in care preturile la produse ar scadea, iar controlul calitatii acestora ar creste, ca urmare a cresterii concurentei. "In al treilea rand, angajatii supermarketurilor, care sunt platiti cu salariul minim, ar avea o zi libera si cred ca activitatea economica a hipermarketurilor nu ar fi afectata daca acestea ar fi inchise duminica", a mai spus pedelistul.

Tabara a sustinut ca propunerea legislativa ar putea fi depusa in aproximativ 10 zile, in functie de cum vor decurge dezbaterile in media. "Vom analiza dezbaterile din media, si documente solicitate la Camera Deputatilor in legatura cu toate situatiile similare din alte state UE, precum Polonia, pentru a avea termen de comparatie", a mai aratat democrat-liberalul.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#inchidere supermarketuri duminica, #MARD inchidere supermarketuri, #producatori inchidere supermarketuri , #supermarketuri