Scrisoare pentru Iohannis pe legea supermarketurilor - critici dure de la profesori, economisti si oameni de afaceri

Joi, 16 Iunie 2016, ora 12:16
7261 citiri
Scrisoare pentru Iohannis pe legea supermarketurilor - critici dure de la profesori, economisti si oameni de afaceri
Foto: Arhiva Ziare.com

Legea care obliga supermarketurile sa vanda produse romanesti in proportie de peste 50% a fost criticata, joi, de mai multi profesori universitari, economisti si oameni de afaceri, intr-o scrisoare deschisa adresata presedintelui Klaus Iohannis.

Specialistii care au semnat documentul au precizat ca actul normativ incalca "cerintele de baza ale economiei de piata, liberei initiative si concurentei".

Scrisoarea, postata pe blogul Logica Economica al profesorului Bogdan Glavan, arata ca o economie de piata adevarata se bazeaza pe relatia directa dintre cerere si oferta.

In schimb, noua lege va distorsiona aceasta legatura pentru ca oferta va fi dictata de parlamentari si nu de dorintele consumatorilor, asa cum ar fi normal.

"Comerciantii sunt entitati private care urmaresc, in general, obtinerea profitului, fapt care ii face sa ofere acele produse preferate de consumatori. Faptul ca exista mai multi producatori si comercianti care se afla in relatii de concurenta face ca interesele consumatorilor sa fie promovate.

In conditiile in care legea obliga comerciantii sa schimbe caracteristicile ofertei de produse agroalimentare, libertatea lor de a face afaceri si de a concura pentru atragerea banilor consumatorilor este grav afectata", se arata in scrisoare.

Afla care sunt criticile comerciantilor cu privire la aceasta lege

De asemenea, consumatorii nu vor mai avea libertatea deplina de a cumpara ce produse vor cu banii lor.

"In conditiile in care legea schimba tipul de produse care se gasesc de cumparat, libertatea de alegere a consumatorilor, specifica economiei de piata concurentiale este impiedicata. Alegerea indivizilor este inlocuita de alegerea reprezentantilor statului", arata documentul citat.

"Acest tip de interventie in forta a statului in desfasurarea afacerilor private, dublata de pedepse dure aplicate firmelor care nu respecta legea sunt specifice economiilor socialiste, conduse centralizat si cu mana forte de un stat care devine, de multe ori, dictatorial si corupt", potrivit scrisorii.

Efecte perverse

Semnatarii arata ca toata lumea va avea de pierdut. Nu vor scapa nici producatorii, nici comerciantii si nici consumatorii.

"In masura in care noua oferta nu este pe placul consumatorilor, marfurile se vor altera. Spatii de depozitare si expunere mari vor fi dedicate unor marfuri care nu se vand. Aprovizionarea devine mai laborioasa si mai scumpa. Toate aceste costuri in crestere se vor reflecta probabil in majorarea preturilor altor produse, cei afectati in final fiind consumatorii.

Legea presupune si costuri mari de verificare a conformarii. Sume mari de la bugetul statului vor merge catre agentiile insarcinate cu verificarea respectarii legii. Economia Romaniei, si asa impozitata si birocratizata nu mai are nevoie de angajarea unor noi inspectori care sa controleze si sa aplice noi amenzi", potrivit sursei citate.

De asemenea, semnatarii scrisorii mai atrag atentia ca promovarea fortata prin lege a produselor autohtone in detrimentul celor din restul UE contravine regulilor europene, astfel ca "legea lasa loc la suspiciuni ca in spatele acesteia s-ar afla interesele unor grupuri care si-au dezvoltat afacerile inclusiv cu capital si materie prima straine sau cu fonduri europene, caz in care pretentia de promovare a produselor romanesti este caraghioasa".

La final, specialistii care au semnat scrisoarea concluzioneaza ca initiativa legislativa nu are cum sa-si atinga scopul declarat de a sustine activitatea producatorilor autohtoni. Ba din contra, are toate sansele sa aiba un efect advers.

Lista celor care au semnat scrisoarea

  • Radu Simandan, profesor de economie, Universitatea Politehnica Bucuresti
  • Octavian Badescu, economist, antreprenor, Sameday Courier
  • Bogdan Glavan, profesor de economie, Universitatea Romano-Americana
  • Florin Citu, economist
  • Gabriel Ilie Staicu, profesor de economie, Academia de Studii Economice
  • Costea Munteanu, profesor de economie, Academia de Studii Economice
  • Vlad Tarko, profesor de economie, Dickinson College, USA
  • Cristian Paun, profesor de economie, Academia de Studii Economice
  • Gabriel Claudiu Mursa, profesor de economie, Universitatea Alexandru Ioan Cuza
  • Ovidiu Neacsu, economist, Societatea pentru Libertate Individuala
  • Horia Terpe, director executiv, Centru pentru Analiza si Dezvoltare Institutionala
  • Mihail Neamtu, scriitor si antreprenor
  • Mihaela Ifrim, profesor de economie, Universitatea Alexandru Ioan Cuza
  • Adrian Papahagi, Universitatea Babes-Bolyai
  • Costel Stavarache, cercetator
  • Mihai Vladimir Topan, profesor de economie, Academia de Studii Economice
  • Radu Nechita, profesor de economie, Universitatea Babes-Bolyai

C.P.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#scrisoare deschisa lege supermarketuri, #critici lege supermarketuri, #lege supermarketuri , #supermarketuri