51% produse romanesti in supermarketuri: Agricultorii acuza marile lanturi ca prefera importurile pentru profiturile uriase

Vineri, 17 Iunie 2016, ora 18:20
5937 citiri
51% produse romanesti in supermarketuri: Agricultorii acuza marile lanturi ca prefera importurile pentru profiturile uriase
Foto: Arhiva Ziare.com

Agricultorii acuza marile lanturi de magazine ca se opun legii care prevede ca 51% din produsele pe care le vand sa fie romanesti, deoarece supermarketurile castiga mai mult din importuri, in special din tarile-mama.

Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA), a declarat, vineri, ca marii retaileri "au castigat in zece ani de activitate in Romania mai mult decat in tara de provenienta", potrivit News.ro.

"Ajungi in Romania, primesti teren in centrul targului, primesti si bani de la cei care cumpara din magazinul tau, ca sa iti deschizi alt magazin. Iti deschizi magazin peste magazin - pentru ca e clar ca totul este profitabil - cumperi marfa si de la mine si faci profit, dar, pe de alta parte, vrei sa ai numai tu castiguri.

Eu zic ca nu este o politica in folosul tuturor partilor", a explicat Frumosu, care a adaugat ca toti retailerii importa mult mai ales din tara din care provin.

Ce spun comerciantii

Legea prevede ca 51% din produse sa fie aprovizionate din "lantul scurt de aprovizionare", insa definirea lui nu a fost facuta in actul normativ, astfel ca normele de aplicare urmeaza sa fie redactate de Guvern.

In consecinta, Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR) avertizeaza ca exista riscul ca, de exemplu, producatorii bulgari sa devina mai atractivi pentru magazinele din sudul Romaniei si cei din Ungaria pentru magazinele din vestul tarii, avand in vedere ca si acestea ar putea face parte tot din "lantul scurt de aprovizionare".

De asemenea, reprezentantii comerciantilor ii critica pe cei care vor sa construiasca o atmosfera de ostilitate fata de supermarketuri prin mesaje populiste de genul "agricultura noastra poate sa livreze 100%".

Problema este, in viziunea AMRCR, ca textul legii omite sa "precizeze si ce trebuie sa faca retailerii in cazul in care promisiunile triumfaliste vehiculate public nu se confirma in realitate". "Abordarea dezechilibrata a legii este evidenta. Producatorul va scapa cu o amenda, dar retailerul este pasibil de ridicarea licentei", arata AMRCR, intr-un comunicat remis Ziare.com.

Agricultorii recunosc ca nu pot sa se tina de promisiune, cel putin deocamdata

Presedintele FSIA, Dragos Frumosu, a recunoscut ca agricultorii autohtoni nu pot sa asigure inca 51% din marfa pentru supermarketuri si are o solutie: schimbarea legii.

El a sustinut ca "nu este foarte sigur" ca in prezent producatorii au suficienta marfa sa poata aproviziona magazinele, "dar daca vorbim peste doua-trei luni, sigur ca da, dar totul are un inceput".

"Legea ar putea incuraja producatorii locali si, intr-un interval de timp destul de scurt, se poate ajunge la o performanta destul de buna. Daca nu facem pasi, nu vom face nimic. Marii retaileri spun ca nu vor face fata si ca nu vor mai putea importa. In cazul unora din ei, castigul lor era atat de mare (cu referire la incasarile din vanzarea produselor importate - n.red.), incat sigur ca-i nemultumeste sa ia de la producatorii romani, totul poate fi mult mai transparent vizavi de preturi", a sustinut Dragos Frumosu.

Mingea e in terenul lui Iohannis

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, saptamana trecuta, cu 293 de voturi "pentru" si niciunul impotriva, modificarile la Legea 321/ 2009 privind comercializarea produselor alimentare care prevede ca 51% dintre produsele aflate pe rafturile hipermarketurilor sa provina din "lantul scurt de aprovizionare, local sau regional".

Camera Deputatilor este for decizional in acest caz, proiectul urmand sa ajunga pe masa presedintelui Klaus Iohannis spre promulgare.

Dar seful statului a fost somat - intr-o scrisoare deschisa semnata de mai multi profesori universitari, economisti si oameni de afaceri - sa nu promulge aceasta lege, pentru ca incalca "cerintele de baza ale economiei de piata, liberei initiative si concurentei".

Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple a lansat oficial trei aplicații dedicate pentru utilizatorii de Windows: Apple Music, Apple TV și Apple Devices. Actualizarea face parte din eforturilor companiei de a se distanța de...
#sindicate agricultura legea supermarketurilor, #producatori locali legea supermarketurilor, #legea supermarketurilor , #supermarketuri