Spatiu de minim 50% in supermarket pentru produsele romanesti - proiect

Vineri, 04 Martie 2016, ora 16:23
2718 citiri
Spatiu de minim 50% in supermarket pentru produsele romanesti - proiect
Foto: Arhiva Ziare.com

Supermarketurile ar putea fi obligate sa asigure spatii de expunere pentru produsele alimentare ale producatorilor romani de minim 50%, din care cel putin 20% sa fie alocate producatorilor locali si sa perceapa taxe de maxim 5% pentru acestia, conform unui proiect de lege depus la Parlament de deputati ai PNL.

Proiectul este initiat de 10 deputati liberali, printre care Claudia Boghicevici, Raluca Turcan si Cezar Preda.

Supermarketuri inchise in weekend? Ministrul Agriculturii revine cu explicatii

Proiectul modifica Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare si va intra in dezbatere la Senat, ca prima Camera sesizata.

Potrivit proiectului, "comerciantii persoane fizice autorizate care desfasoara activitati de comercializare pentru produse alimentare vor avea obligatia ca, pentru produsele alimentare - lapte si produse lactate, carne si produse de carne, fructe, legume si produsele fabricate din acestea, panificatie, patiserie si cofetarie -, fabricate de catre producatori din Romania sa asigure spatii de expunere si vanzare de cel putin 50% din suprafata existenta folosita pentru comercializarea alimentelor. In acest sens, minim 20% din aceste spatii sa fie alocate catre toti producatorii locali".

Supermarketurile, obligate sa vanda produse romanesti in proportie mare - Reactia Consiliului Concurentei

Proiectul prevede si ca serviciile, discounturile si alte obligatii cerute de comercianti producatorilor romani de produse alimentare nu vor putea depasi 5% din valoarea marfurilor comercializate.

Supermarketuri inchise in weekend? Ministrul Agriculturii ar sustine initiativa (Video)

Initiatorii arata, in expunerea de motive, ca aceste masuri propuse in proiect vor duce la "sprijinirea accesului producatorilor romani, locali la marile lanturi de retail, iar consumatorii vor beneficia, la randul lor, de produse de calitate, proaspete, cu o trasabilitate clara".

"In Romania, in ciuda mai multor tentative ale asociatiilor de producatori sa impuna un set de bune practici in relatia cu retailerii, reglementarile raman stufoase si permisive.

In conditiile in care aproximativ 1,6 milioane de romani depind de veniturile din agricultura, iar agricultura contribuie doar cu aproximativ 4% la PIB, este evident ca discrepantele acestea sunt cauzate nu doar de cauze structurale, precum structura proprietatii sau tehnologia utilizata, ci si de accesul la piete de desfacere", argumenteaza initiatorii, in expunerea de motive.

Depozitul pentru deșeuri industriale periculoase de la Copșa Mică a fost închis. România scapă de plata penalităților la nivel UE
Depozitul pentru deșeuri industriale periculoase de la Copșa Mică a fost închis. România scapă de plata penalităților la nivel UE
România a evitat plata penalităţilor după ce Garda de Mediu din Sibiu a închis depozitul neconform de deşeuri industriale periculoase al Sometra SA din Copşa Mică, oraş care zeci de ani...
Sprijin pentru producția mașinilor electrice Ford în România: „Veste extraordinară pentru mediu”
Sprijin pentru producția mașinilor electrice Ford în România: „Veste extraordinară pentru mediu”
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat, marţi, 19 martie, că la fabrica Ford de la Craiova se va produce în curând primul autoturism electric. El a menţionat că în România au fost...
#spatiu produse romanesti supermarketuri, #produse romanesti supermarket , #supermarketuri