Supermarketurile ar putea fi inchise duminica. Ce parere aveti? (Video)

Vineri, 09 Aprilie 2010, ora 07:02
6587 citiri
Supermarketurile ar putea fi inchise duminica. Ce parere aveti? (Video)
Foto: ZF

Lanturile mari de supermarketuri si hipermarketuri ar putea fi inchise duminica, pentru a promova producatorii romani, potrivit unei initiative legislative care a iscat un val de dezaprobare din partea reprezentantilor magazinelor vizate.

Prin aceasta initiativa se urmareste modificarea legii comercializarii produselor agricole, adica a Codului de bune practici, potrivit vicepresedintelui Comisiei pentru agricultura, deputatul Valeriu Steriu.

"Cand a fost promulgat, in noiembrie anul trecut, nu numai declarativ si nu numai Guvernul si Parlamentul, dar si producatorii si supermarketurile, au anuntat consumatorii ca pot sa scada preturile la produsele agroalimentare. Lucru care nu s-a intamplat la nici un supermarket, pentru ca, intr-un fel sau altul, nu au respectat acel cod", a declarat, pentru Ziare.com, Valeriu Steriu.

"Din analiza pe care am facut-o si din discutiile cu Agrostar si cu alte asociatii patronale, a rezultat dorinta acestora de a-si comercializa produsele duminica, in traditionalele piete si in magazinele de proximitate din oras, care pot fi, in felul acesta, repornite, creand locuri de munca, generand mai multe taxe si impozite, deci aducand avantaje si statului, cat si consumatorilor, care vor avea acces la produse si mai ieftine si mai proaspete si romanesti, in acest fel", ne-a explicat deputatul.

Potrivit spuselor sale, in ciuda Codului de bune practici, lanturile de supermarketuri au continuat "o politica agresiva impotriva producatorilor romani". Astfel, au existat cazuri de in care reprezentantii acestora au amenintat producatorii locali ca, daca nu respecta conditiile impuse de ei, vor veni cu produse din import.

"Vizeaza marile lanturi, care au o atitudine aroganta fata de producatorul roman, caruia ii zic in fata 'Dom'ne nu te primesc pentru ca nu platesti 10.000 de euro taxa'. 10.000 de euro poate fi cifra lui de afaceri in doi ani", ne-a spus Steriu.

Prin urmare, daca legea va fi aprobata, nu vor intra in discutie supermarketurile mici, din orasele reduse ca dimensiuni, ci doar lanturile mari, prezente, in special, in orasele principale din fiecare judet.

Steriu spune ca astfel de interdictii se regasesc si in alta state din Uniunea Europeana. De exemplu, in Germania si Austria, marile lanturi sunt inchise duminica prin legea muncii.

"A fost o agresivitate si sunt convins ca si un lobby foarte sustinut, pe care il intalnim si in alte state, cum ar fi Franta sau in Marea Britanie, unde legea, practic, e scrisa de reprezentantii lanturilor de supermarketuri. In Romania, lucrurile sunt diferite, atata timp cat producatorii au, inca, un cuvant de spus, vor fi reprezentati corect si vor putea sa-si sustina ideile. Agrostar spunea daca putem sa-i inchidem chiar trei zile. Nu vrem sa facem un nivel extrem, vrem un echilibru", ne-a explicat vicepresedintele Comisiei pentru agricultura.

Printre avantajele noului proiect se numara, potrivit spuselor sale, faptul ca producatorul roman va avea posibilitatea sa-si vanda direct produsele. In plus, ar fi mai usor pentru consumator, care nu va trebui sa mearga mai departe de coltul strazii pentru cumparaturi si va putea sa negocieze pretul, dar si faptul ca produsele, in special legumele si fructele, vor fi proaspete.

De altfel, se spera ca tocmai acest segment al legumelor si fructelor sa fie incurajat, dar si cel al micilor brutarii, de exemplu. In marile lanturi, doar 10 la suta din fructe si legume sunt produse local, potrivit lui Steriu. In schimb, 80 la suta din produsele lactate sunt romanesti.

Lanturile de supermarketuri sunt impotriva

Potrivit unui comunicat al Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR), din care fac parte, printre altii, Cora, Carrefour, Auchan, Kaufland, Selgros, Billa, Metro Cash & Carry, Profi si Penny Market, initiativa nu si-ar atinge scopurile si ar conduce la distorsionari periculoase ale pietei.

"De altfel, nu ar fi prima data cand, fara o consultare reala a tuturor partilor implicate, s-ar promova acte normative cu consecinte nefericite, la care legiuitorul nu a reflectat inaintea votului final", se plang reprezentantii AMRCR.

Acestia atrag atentia ca orarul de functionare al fiecarui magazin trebuie sa fie o decizie a conducerii acestuia, iar, in cazul in care consumatorii aleg sa-si faca aprovizionare in piete sau magazine mici, o pot face in orice zi a saptamanii.

"Interventia statului in acest mod abuziv sfideaza absurdul, incercand sa creeze un avantaj concurential neloial fara a avea vreun moment intentia sa imbunatateasca serviciile prestate populatiei, ci doar impiedicarea desfasurarii activitatii unor comercianti apreciati de public, platitori de taxe si impozite, angajatori de top - peste 50.000 de locuri de munca create in retail", se arata in comunicatul AMRCR.

Pe de alta parte, legumele si fructele pot fi gasite in Romania maxim trei luni pe an, in restul timpului provenind din import si pot fi gasite nu numai in supermarketuri, ci si in magazinele mici sau in piete.

Nu in ultimul rand, conform unor statistici, 13 - 20 la suta din vanzarile totale din comertul modern se realizeaza duminica, romanii preferand sa se aprovizioneze in aceasta zi.

Un alt punct contra modificarii Codului de bune practici ar fi faptul ca s-ar pierde bani la bugetul de stat, prin neincasarea TVA-ului aferent vanzarilor de duminica, dar si reducerile de personal la care ar fi nevoite sa recurga supermarketurile. De asemenea, angajatii care lucrau duminica si-ar pierde sporurile salariale aferente.

In schimb, Sorin Minea, presedintele Romalimenta si actionar al producatorului de mezeluri Angst, a declarat, la Antena 3, ca unul din lucrurile care au condus la falimentarea magazinelor de proximitate a fost nu neaparat faptul ca marile lanturi sunt deschise duminica, ci faptul ca li s-a permis acestora sa-si deschida unitati in centrul marilor orase.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Marți, o ploaie torențială a provocat inundații în diverse zone ale Dubaiului, transformând străzile în adevărate râuri și determinând închiderea temporară a celui de-al doilea cel...
#inchidere supermarketuri duminica, #lanturi supermarketuri Romania , #supermarketuri