Supermarketurile, obligate sa vanda produse romanesti in proportie mare - Reactia Consiliului Concurentei

Marti, 13 Octombrie 2015, ora 16:02
4724 citiri
Supermarketurile, obligate sa vanda produse romanesti in proportie mare - Reactia Consiliului Concurentei
Foto: Arhiva Ziare.com

Proiectul legislativ care obliga magazinele sa vanda produse alimentare romanesti intr-un anumit procent trebuie analizat cu atentie si, daca este prezentat ca masura de sanatate publica, nu ca masura protectionista, are un interes legitim, sustine presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

"Este doar un proiect care a trecut de prima Camera. Sunt convins ca atunci cand va ajunge la Camera Deputatilor va fi o discutie mai serioasa, mai detaliata a proiectului de lege. In principiu, orice lege este o restrictie in concurenta. Trebuie vazut daca aceasta restrictie este legitima, daca are sens, care este obiectivul ei si daca masura este proportionala. Ea a fost culeasa in mass media ca fiind o masura de a favoriza produsele romanesti, ca asta ar fi intentia ei.

Insa, asa cum este frazata in proiectul de lege, este o masura pentru a favoriza produsele proaspete. Si este prezentata ca fiind o masura care trebuie sa contribuie la sanatatea populatiei, pentru ca noi, cumparatorii, sa avem acces la produse proaspete, asa numitul lant scurt de productie", a explicat Chiritoiu in cadrul unei conferinte pe teme de retail.

Romanii vor produse autohtone, dar nu ar renunta nici in ruptul capului la supermarketul favorit

In opinia sa, daca masura este prezentata ca fiind una protectionista, menita sa protejeze producatorii locali, ar putea intampina obiectii.

"Am putea spune ca vine in contradictie cu ideea de baza a Uniunii Europene, care este libera circulatie a bunurilor si serviciilor. Cat timp este prezentata ca o masura de sanatate publica, este un interes legitim, este treaba statului.

Avem exceptii de la regulile de concurenta pentru sanatatea publica, dar trebuie discutat daca are sens sau nu si cum exact va fi ea aplicata, cine verifica lucrurile astea, ce inseamna lantul scurt...etc. Noi o sa insistam ca macar sa nu existe o distorsiune a concurentei, sa fie aplicata in principiu tuturor agentilor economici", a mai spus Chiritoiu.

Marii comercianti, obligati ca 51% din carnea, fructele si legumele vandute sa fie romanesti? Cum reactioneaza

Senatul a adoptat, saptamana trecuta, o propunere legislativa potrivit careia marii comercianti sunt obligati sa vanda carne, fructe si legume in proportie de minimum 51% din productia romaneasca.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#supermarketuri produse romanesti Concurenta, #supermarketuri produse romanesti , #supermarketuri