Mapamondul, dependent de mobil si Internet

Miercuri, 04 Martie 2009, ora 11:08
1713 citiri
Mapamondul, dependent de mobil si Internet
Foto: UIT

Mai mult de jumatate din populatia globului foloseste telefonul mobil, in timp aproximativ un sfert dintre oameni sunt utilizatori ai Internetului, potrivit unui raport al Uniunii Internationale pentru Telecomunicatii (UIT), o agentie a ONU.

Raspandirea masiva a utilizarii tehnologiei mobile este un factor principal in schimbarea societatii, mai ales in tarile in curs de dezvoltare, unde lipsa infrastructurii de telecomunicatii a fost un obstacol major in calea dezvoltarii economice, spun analistii UIT, intr-un comunicat de presa afisat pe site-ul institutiei.

La sfarsitul anului trecut, existau aproximativ 4,1 miliarde de abonati la telefonie mobila, in crestere fata de cei un miliard de utilizatori inregistrati in 2002. Desi este foarte greu de calculat exact cati oameni chiar folosesc telefonul mobil, cifra este echivalentul a sase din zece persoane.

Cea mai mare crestere a ratei de penetrare s-a inregistrat pe continentul african. Daca la inceputul anilor 2000, doar o persoana din 50 folosea mobilul, acum s-a ajuns la o rata de 28%.

De exemplu, in Gambia, din cei un milion de abonati ai unei forme de telefonie, 800.000 au abonamente la telefonie mobila si doar 50.000 la linii de telefonie fixa.

Doua treimi din utilizatorii de telefonie mobila locuiesc in tari in curs de dezvoltare, fata de mai putin de jumatate in 2002. In tarile dezvoltate, foarte multe persoane folosesc mai mult de un singur celular, existand cu 11% mai multe abonamente decat persoane in Europa.

In schimb, in tarile sarace, un singur telefon mobil este folosit de mai multe persoane.

Potrivit UIT, telefonia fixa nu a crescut aproape deloc in ultimii zece ani.

De asemenea, utilizarea Internetului a crescut de la 11 procente in 2002, la 23 de procente anul trecut. Pe acest segment exista insa o mare diferenta intre tarile sarace si cele bogate.

Astfel, mai putin de 1 african din 20 a intrat online si mai putin de 15 procente in Asia. Intre timp, rata penetrarii Internetului in Europa este 43 de procente, iar pe cele doua continente americane de 44%.

Pe intreg globul, doar cinci procente din persoane au conexiune de tip broadband acasa, desi in tarile dezvoltate acest procent ajunge la 20 de procente. In Africa, rata de penetrare a conexiunilor in banda larga este de doar 0,2 procente.

La sfarsitul lui 2008, existau 335 de milioane de abonati la broadband mobil in lume, desi nu toti abonatii folosesc acest serviciu, potrivit studiului.

Raportul mentioneaza faptul ca exista o "diferenta digitala" majora intre tarile bogate si cele sarace. Suedia este considerata cea mai avansata tara din punctul de vedere al folosirii informatiei si tehnologiei comunicatiei, dintr-un clasament de 154 de tari. Pe locurile doi si trei s-au clasat Coreea de Sud si Danemarca.

Una dintre cele mai mari probleme identificate in studiu este costul serviciilor de telefonie mobila si internet, care reprezinta un procent mult mai ridicat din veniturile persoanelor din tarile sarace.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
#utilizatori telefonie mobila, #utilizatori internet, #Uniunea Internationala Telecomunicatii , #telefonie