Tarifele de telefonie, investigate de Consiliul Concurentei - ce amenzi risca operatorii

Marti, 13 August 2013, ora 14:00
3302 citiri
Tarifele de telefonie, investigate de Consiliul Concurentei - ce amenzi risca operatorii

Operatorii de telefonie mobila Orange, RCS&RDS, Cosmote si Vodafone sunt supusi unei investigatii privind savarsirea unui posibil abuz de pozitie dominanta, propunerile de angajamente formulate de companiile implicate in aceasta investigatie fiind supuse dezbaterii publice de catre Consiliul Concurentei (CC).

Fiecare dintre operatorii de telefonie mobila din Romania detine o pozitie de monopol pe piata serviciului de terminare a apelurilor in propria retea de telefonie, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

"Pe site-ul institutiei au fost publicate angajamentele propuse de Cosmote, Orange, RCS & RDS si Vodafone pentru inlaturararea ingrijorarilor concurentiale ce au condus, in 2011, la declansarea din oficiu a investigatiei referitoare la oposibila discriminare in ceea ce priveste nivelul tarifului pentru serviciul de terminare a apelurilor la punctele mobile ale retelei individuale (a fiecarui operator mobil).

Angajamentele partilor sunt monitorizate pe o perioada stabilita prin decizie a Consiliului Concurentei, verificarea indeplinirii acestora fiind realizata de catre autoritatea de concurenta sau de catre un mandatar desemnat in acest sens", se arata in documentul citat.

Operatorii risca amenzi de pana la 10% din cifra de afaceri

In cazul neindeplinirii angajamentelor, compania poate fi sanctionata cu amenda de pana la 10% din cifra de afaceri, echivalentul a peste 100 de milioane de euro.

Pe parcursul procedurii, Consiliul Concurentei poate redeschide la cerere sau din oficiu investigatia, daca se constata anumite nereguli, mai spun oficialii CC.

Potrivit CC, diferenta dintre tarifele practicate de operatori pentru apelurile efectuate in aceeasi retea si cele efectuate in alte retele este excesiva.

"Acest lucru poate conduce la prejudicierea consumatorilor care vor plati tarife mai mari si poate afecta mediul concurential din acest domeniu prin limitarea dezvoltarii retelelor mai mici, mentinerea artificiala a cotelor pe piata de retail, afectarea migrarii utilizatorilor catre alte retele etc.", mai spun oficialii CC.

Angajamentele formulate de cele patru companii sunt publicate pe pagina de Internet a autoritatii de concurenta, la adresa: http://www.consiliulconcurentei.ro.

C.S.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#Consiliu Concurenta investigatie companii mobile, #tarife Vodafone, #tarife Orange, #tarif Cosmote , #telefonie