Cati romani vor sta in frig la iarna, din cauza cresterii pretului gigacaloriei

Miercuri, 27 Iulie 2011, ora 18:48
3070 citiri
Cati romani vor sta in frig la iarna, din cauza cresterii pretului gigacaloriei
Foto: Bloombiz.ro

Primaria Capitalei a hotarat: bucurestenii vor plati un pret de aproape 169,88 lei pe gigacalorie, incepand cu 1 august, in comparatie cu 124 de lei, cat plateau pana acum.

Desi masura era asteptata, scumpirea caldurii si a apei calde cu 37 de procente ar putea provoca un nou val de debransari, precum si majorarea numarului restantierilor.

"Astazi este inceputul dezastrului. Din momentul asta, populatia este supusa unor socuri financiare grave, prin prostia aia cu esalonarea, care va falimenta totul", a declarat, pentru Ziare.com, Radu Opaina, presedintele Federatiei Asociatiei de Proprietari din Romania (FAPR).

Unde vor merge banii obtinuti in plus de la populatie? La acoperirea gaurii din veniturile anuale ale Regiei Autonome de Distributie a Energiei Termice (RADET). Astfel, municipalitatea va mai trebui sa subventioneze doar 610 de milioane de lei pe an, fata de 770 de milioane de lei.

Totusi, consumatorilor nu li se va impune plata facturilor mult mai mari doar in lunile de iarna. Bucurestenii vor putea plati pe parcursul intregului an, esalonat. Pentru fiecare apartament se va efectua un calcul, luand in considerare totalul de plata pentru energia termica utilizata in iarna precedenta. Rezultatul va fi impartit la 12 luni, astfel incat sa nu se formeze varfuri de plata in iarna, iar, la sfarsitul anului, se va face o regularizare: cei care au platit mai mult, ar trebui sa isi recupereze banii dati in plus, cei care au platit prea putin, vor fi nevoiti sa acopere diferenta.

Acest lucru va fi lasat la latitudinea asociatiilor de proprietari, care vor hotari impreuna cu membrii asociatiei cum vor plati: esalonat sau doar pe timpul iernii.

"Nu se face asa ceva nicaieri in lumea normala si civilizata, sa-mi iei banii inainte si sa nu mai stiu ce consum am, ce contor a pus si ce factura primesc. Este o prostie cat China de mare", s-a revoltat Radu Opaina.

In plus, potrivit spuselor sale, daca va fi lasat la latitudinea asociatiilor de proprietari, "rezultatul va fi zero". "Nu poate nimeni sa faca asa ceva", a precizat el.

Urmeaza un val de debransari

In momentul de fata, aproximativ 70 la suta din bucuresteni suporta, inca, pretul pe care trebuie sa-l plateasca la intretinere, din care face parte si costul gigacaloriei.

Ajutoarele oferite de primarie nu prea mai ajuta, mai ales ca, in 2010, acestea au scazut la jumatate comparativ cu anul precedent, potrivit presedintelui FAPR. De altfel, Guvernul s-a angajat, in cadrul acordului cu Fondul Monetar International, sa elimine subventiile de la stat pentru energia termica.

Efectul ar putea fi grav pentru populatie, iar castigurile din majorarea pretului ar putea fi anulate prin debransari (prin urmare, pierderea unor clienti) si a restantelor.

"Cel putin, din cate stiu eu, 1.000 de apartamente sunt in curs de debransare. Probabil va ajunge undeva la 5.000 de apartamente, in aceasta iarna", a precizat Opaina, pentru Ziare.com.

"Acum, 30 - 40 la suta din proprietari sunt restantieri. O sa ajunga la 50 - 60 la suta. Cam jumatate din bucuresteni o sa aiba restante la intretinere", a adaugat presedintele FAPR.

In plus, el este de parere ca aceasta decizie va avea efecte devastatoare in perioada urmatoare. "Se distruge si bugetul Capitalei, se distruge si RADET-ul, se distruge si populatia. Intotdeauna, cand minti si furi, asta este rezultatul", a spus Opaina.

Pentru a se debransa, un bucurestean trebuie sa obtina acordul Asociatiei de Proprietari si a vecinilor, pe care le depun impreuna cu cererea de debransare la RADET. Dupa obtinerea aprobarii din partea RADET, dosarul se depune la Sectia de Distributie a sectorului, unde se intocmeste si devizul de plata. Chitanta trebuie depusa la sectia de termoficare si debransare efectiva in termen de 45 de zile.

Pretul a ramas mai mic decat in provincie

Bucurestenii au, totusi, noroc din punctul de vedere al costurilor pentru apa calda si caldura.

In Bacau, gigacaloria costa 285,76 de lei, in Braila 265 de lei, iar, in Timisoara, 256 de lei.

"Bucurestiul este un oras privilegiat, pentru ca este centrul politic al tarii. Pretul este mai mic decat in alte orase, pentru ca este sustinut artificial de catre politicieni. Adica se ia de la intregul buget al Capitalei si se duce la bugetul RADET-ului", a comentat Opaina.

Potrivit unui studiu efectuat de firma de consultanta A.T. Kearney, in 2010, romanii platesc un pret cu aproximativ 18 procente mai ridicat decat media europeana. In tari precum Olanda, Danemarca sau Belgia, pretul se incadreaza intre 52 si 36 de euro, fata de o medie de 60 de euro in Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
#pret gigacalorie, #debransari RADET, #crestere pret energie termica , #utilitati