De ce e energia mai ieftina in Bulgaria, Estonia sau Letonia decat in Romania?

Duminica, 27 Noiembrie 2011, ora 12:06
3806 citiri
De ce e energia mai ieftina in Bulgaria, Estonia sau Letonia decat in Romania?

Desi Romania este statul comunitar care depinde in cea mai mica masura de importurile de energie, doar 20%, pretul energiei electrice livrate consumatorilor casnici este cu doar 34,3% mai mic decat in Malta, singurul stat UE dependent integral de importurile de energie.

Comparativ cu Luxemburg si Cipru, state care importa peste 97% din energia consumata, pretul energiei electrice livrate populatiei este cu 41,12%, respectiv 44,52% mai mic.

Potrivit datelor publicate pe energy.eu, tariful platit de populatie din Romania pentru energia electrica consumata este de 11,34 eurocenti/KWh, in timp ce letonii platesc 11,25 eurocenti/KWh, iar estonienii si bulgarii 10,89 eurocenti/KWh, respectiv 9,07 eurocenti/KWh.

Gradul de dependenta energetica fata de importuri se situeaza la 22% in Estonia, 47% in Bulgaria si 58% in Letonia.

Letonia isi asigura productia de energie electrica din surse regenerabile (64%) si in termocentrale pe gaz (36%). Aproximativ 99,2% din energia electrica obtinuta din surse regenerabile este produsa de cele 4 hidrocentrale, a caror putere instalata insumeaza putin peste 1.550 MW.

Este oarecum de inteles de ce consumatorul casnic leton plateste un pret mai mic per KWh decat cel roman in contextul in care 2/3 din energia produsa este ieftina. Probabil ca ar fi platit si mai putin daca cealalta treime nu ar fi fost produsa in termocentrale pe gaz, in conditiile in care Letonia este dependenta de importurile de gaz in proportie de 115%.

In Estonia, unde populatia plateste un pret per KWh cu aproximativ 4% mai mic decat in Romania, energia electrica este obtinuta, in proportie de 88%, in termocentrale pe carbune - resursa pe care tara baltica este nevoita sa o importe in proportie de sub 3%, iar alte sase procente sunt generate in hidrocentrale.

Vecinii nostri de la Sud de Dunare produc 49% din energia electrica in termocentrale pe carbune. Chiar daca importurile de carbuni reprezinta o treime din totalul importurile energetice ale Bulgarie, cifrate la peste 45% din necesarul intern, bulgarii reusesc sa asigure un mixt energetic ieftin pentru populatie datorita ponderei foarte mari a energiei obtinute in centralele nucleare - 35%.

Din surse regenerabile in Bulgaria se obtine 9% din energia electrica, in termocentralele pe gaz - resursa de care vecinii nostri sunt dependenti aproape 100% de importuri, se produce 5%, iar in termocentrale pe baza de pacura diferenta de 2%.

Cum sta Romania?

Cea mai mare parte a energiei electrice din Romania este produsa in termocentrale pe baza de carbune (38%) si din surse regenerabile (27%), potrivit datelor Comisiei Europene.

In termocentralele pe gaz se obtine 13% din productia de energie electrica, in timp ce in cele pe pacura doar 2%. Diferenta de 20% este produsa de centrala nuclear-electrica de la Cernavoda.

Romania este dependenta in cea mai mare masura de importurile de produse petroliere, putin peste 50% - cel mai scazut nivel din UE dupa Marea Britanie (9%) si Danemarca (exportator net cu peste 55% din productie), ceea ce nu ar trebui sa se reflecte deloc in pretul final al energiei electrice vandute populatiei avand in vedere faptul ca doar 2% din productie este asigurata prin arderea de pacura.

Dependenta fata de importurile de gaz se cifreaza undeva in jurul valorii de 12-13%, ceea ce iar n-ar trebui sa constituie un factor important in majorarea pretului final per KWh.

Din totalul importurilor energetice ale Romaniei, doar o cincime sunt reprezentate de carbuni, principala materie prima in obtinerea de energie electrica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
Cu toate că producția internă de petrol a României este în scădere, țara noastră pare să joace un rol-cheie pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Clasându-se între primii...
Samsung și Qualcomm vor să ducă viteza 5G la alt nivel. Despre ce tehnologie este vorba
Samsung și Qualcomm vor să ducă viteza 5G la alt nivel. Despre ce tehnologie este vorba
Samsung și Qualcomm au anunțat recent rezultatele promițătoare ale testelor efectuate cu tehnologia avansată de modulație 1024 QAM (Quadrature Amplitude Modulation), înregistrând o...
#preturi energie electrica Romania, #preturi energie electrica Bulgaria, #dependenta energetica , #utilitati