Vrei sa-ti schimbi furnizorul de energie electrica? Se poate, dar ai grija la capcane

Duminica, 17 Aprilie 2016, ora 17:22
35777 citiri
Vrei sa-ti schimbi furnizorul de energie electrica? Se poate, dar ai grija la capcane
Foto: ANRE

Romanii isi pot schimba mai usor furnizorul de energie electrica, odata cu diversificarea ofertelor din partea companiilor, pentru care consumatorul casnic devine tot mai atractiv, insa acestia trebuie sa fie atenti la capcane si sa verifice o serie de aspecte, precum pretul, conditiile de plata sau clauzele de penalizare.

In prezent, energia electrica pentru populatie are doua componente, una reglementata de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), care stabileste de la ce producatori si cu ce pret cumpara furnizorii electricitatea pentru consumatorii casnici, si una libera, caz in care furnizorii achizitioneaza electricitatea la preturi libere, nereglementate.

ANRE anunta anual tariful reglementat pentru populatie.

Consumatorul casnic, miza importanta pentru furnizorii de energie

Consumatorul casnic a devenit din ce in ce mai atractiv pentru furnizorii de energie, avand in vedere ca jumatate din consumul populatiei este reprezentat de Componenta de Piata Concurentiala (CPC), pe o piata de opt milioane de utilizatori.

De altfel, vicepresedintele ANRE, Emil Calota, a afirmat recent ca principalul consumator de energie al tarii a devenit, in ultimii doi ani, sectorul rezidential, care a devansat industria si constructiile.

La 1 iulie, CPC va ajunge la 70%, de la 50% in prezent, ceea ce inseamna ca ANRE va mai stabili pretul doar pentru 30% din consumul populatiei. La inceputul anului viitor, aceasta componenta va urca la 80%, pentru a ajunge la 90% la 1 iulie 2017 si la 100% la finele anului, piata fiind astfel liberalizata complet.

Totusi, chiar si dupa acea data, ANRE va urmari preturile cu care furnizorii vor vinde electricitate clientilor casnici care nu utilizeaza dreptul de eligibilitate, pentru ca furnizorii sa nu exagereze preturile practicate.

Odata cu procesul de liberalizare a tarifelor, pe piata au aparut o multime de oferte din partea companiilor care vand energie, la preturi si in conditii atractive.

La ce trebuie sa va uitati, daca vreti sa schimbati furnizorul

Populatia trebuie sa fie atenta insa la capcanele care pot aparea odata cu schimbarea furnizorului de energie. Astfel consumatorul trebuie sa analizeze mai multe aspecte din contract, precum pretul, conditiile de plata, durata contractului, garantarea clauzelor contractuale, drepturilor si obligatiilor, inclusiv clauzele penalizatoare.

Teoretic, ofertele de pret ale noilor furnizori pot fi mult mai mici decat ale furnizorilor traditionali, precum Enel, Electrica, E.ON si CEZ, insa exista taxe obligatorii pentru populatie care nu sunt mentionate in noile oferte ale furnizorilor care vor sa atraga consumatorul.

Electricitatea reprezinta maxim o treime din valoarea facturii, restul fiind diferite tarife (transport, distributie), subventii (certificate verzi, taxa de cogenerare) si taxe (accize, TVA, radio-TV).

Astfel, un furnizor poate oferi reduceri de preturi de cel mult 3-5% din costul total al facturii, peste acest nivel reducerile putand ascunde anumite capcane.

Eliminarea taxei radio-TV, scutirea de la plata certificatelor verzi si a taxei de cogenerare sau promisiunea ca vor avea mai putine pene de curent sunt principalele capcane pe care furnizorii de energie le intind consumatorilor care vor sa schimbe compania care ii alimenteaza.

Persoanele fizice si firmele cu sediul social in Romania sunt obligate legal sa plateasca lunar o taxa radio-TV, care este inclusa in abonamentul la energia electrica. Furnizorii impliciti de energie electrica, respectiv Electrica, CEZ, Enel si E.ON au fost mandatati legal, de catre Societatea Romana de Radiodifuziune si Societatea Romana de Televiziune, sa colecteze aceasta taxa.

Consumatorii, casnici sau industriali, trebuie totodata sa suporte si plata certificatelor verzi, precum si taxa de cogenerare.

De exemplu, Hidroelectrica vrea sa vanda energie consumatorilor casnici cu 0,205 lei kWh, fara TVA si fara tarifele de furnizare, distributie, certificate verzi si fara alte taxe. Pretul este fix, pentru contracte valabile un an, oferta fiind valabila pana la 30 iunie.

La randul sau, grupul telecom RCS&RDS, prin Digi Energy, are un pret pentru energia electrica destinata casnicilor de 165 de lei MWh, fara TVA, la care se adauga tarifele de transport, distributie, serviciile de sistem, taxa pentru cogenerarea de inalta eficienta, contravaloarea certificatelor verzi si acciza. Clientii RCS&RDS si pensionarii beneficiaza de reduceri de 10 lei/MWh, fara TVA. Oferta a fost valabila pana la 31 martie si nu includea taxa TV, de 4 lei pe luna, insa includea taxa radio, de 2,5 lei pe luna.

Cei care vor sa-si schimbe compania de electricitate trebuie sa ia in calcul riscul unui furnizor neserios care sa nu poate oferi continuitate in furnizarea energiei. Mai mult, consumatorul va fi expus in permanenta riscurilor evolutiei pretului la electricitate, fara nici o protectie reala din partea statului.

Analistul economic Aurelian Dochia afirma ca, in urma cu "ceva vreme", era de neimaginat ca puterea monopolurilor si oligopolurilor din sectorul energetic sa fie subminata, astfel incat consumatorul sa poate alege intre mai multe oferte, insa considera ca aceasta evolutie este benefica.

Fara indoiala, ea va pune presiune pe producatorii traditionali, pentru ca s-ar putea ca tendinta de scadere a preturilor care a inceput de ceva timp sa continue si sunt multe proiecte de investitii, multi producatori marginali care vand la preturi mai scazute si pentru ei lucrurile nu vor fi prea incurajatoare in urmatori ani, a declarat Dochia pentru News.ro.

El atrage atentia ca, intr-o perspectiva mai larga, trebuie luate in calcul tranzitia catre un nou sistem energetic si resursele neconventionale, care castiga tot mai mult teren.

Odata iesit de sub umbrela protectiei tarifului reglementat, consumatorul casnic nu se mai poate intoarce la acest tarif, iar ANRE poate interveni doar pentru cei de pe piata reglementata.

"Este adevarat, insa o sa depasim aceasta faza destul de repede, oricum piata reglementata o sa dispara la un moment dat, piata se liberalizeaza complet", conchide Dochia.

Cum funcționează tehnologia QD-OLED de pe noile televizoare smart și cu ce beneficii vine
Cum funcționează tehnologia QD-OLED de pe noile televizoare smart și cu ce beneficii vine
Anunțată recent, tehnologia ecranelor QDEL promite să revoluționeze industria televizoarelor, începând cu segmentul premium și extinzându-se treptat către gama de buget. În timp ce...
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Un pachet important de legi, care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, a fost adoptat miercuri, 24 aprilie, de Parlamentul...
#cum alegi furnizorul energie, #capcane furnizor energie, #schimb furnizor energie electrica , #utilitati