Electrocentrale Bucuresti: Reduceri de pret pentru gazele din Rusia. Cat va fi factura acestei ierni

Marti, 22 Iulie 2014, ora 09:15
2622 citiri
Electrocentrale Bucuresti: Reduceri de pret pentru gazele din Rusia. Cat va fi factura acestei ierni
Foto: focus-energetic.ro

Electrocentrale Bucuresti (ELCEN) a obtinut reduceri de pret pentru gazele importate din Rusia.

Compania care produce electricitate si agent termic pentru Capitala si Constanta continua negocierile pe care le poarta cu Wintershall Erdgas Handelshaus Zug AG (WIEE) si spera sa obtina discounturi noi.

De asemenea, conducerea ELCEN a mentionat ca se ocupa si de securizarea cantitatilor pentru o iarna care poate fi dificila, dupa cum a avertizat Federatia Rusa.

"Pretul mediu pentru gazele din productia interna este in jurul a 89 de lei/MWh. Gazele importate le luam de la WIEE si Romgaz. Incepand din aprilie de la WIEE am cumparat gaze la un pret sub nivelul celor preluate de la Romgaz. Cand ne face cosul lunar (reglementatorul pietei de energie stabileste lunar cota obligatorie de importuri pentru toate tipurile de consumatori - n.red.), Romgaz ne vinde la pachet gazele interne cu cele rusesti.

Pretul lor pentru gazele importate este mai mare decat tariful cu care cumparam noi gazele de la WIEE. Acum avem un pret in jur de 110 lei/MWh pentru gazele rusesti, ceea ce este un nivel foarte bun", a spus directorul general al ELCEN, Gabriel Ignat pentru Bursa.

WIEE este un joint venture intre Wintershall Holding AG si OAO Gazprom.

In contextul geopolitic actual, ELCEN trebuie sa-si puna la punct o strategie de securizare a cantitatilor de gaze pentru aceasta iarna, avand in vedere ca achizitia gazelor a fost "haotica" pana acum.

De asemenea, ELCEN vrea sa schimbe si formula de calcul a pretului din contractul de import pe care il are cu WIEE si care este valabil pana in 2019.

Ignat sustine ca a solicitat oferte si pentru inmagazinarea gazelor, astfel incat la iarna sa aiba o anumita cantitate de gaze la dispozitie, in cazul in care se sisteaza importurile, pe fondul tensiunilor Rusia-Ucraina.

Putin: Ucraina a folosit santajul in negocierile pentru pretul gazelor

Intrebat daca va creste factura acestei ierni, el a raspuns ca exista premisa ca preturile sa ramana la fel.

"Nu vad o modificare fata de anul anterior desi, din analizele facute in ultimele doua luni, ar fi necesara o crestere, dar incercam, impreuna cu RADET, sa facem niste grupuri de lucru pe diverse specialitati, ca sa analizam si acest aspect. Pentru ca impreuna putem sa ne optimizam costurile", a spus Ignat.

De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
În 2022, piața de jocuri de noroc din țara noastră era considerată ca având cea mai mare rată de creștere din Europa de Est, mai ales în contextul în care, în România, numărul sălilor...
ToddyCat, hackerii care vizează organizații guvernamentale și militare. Cum își obțin informațiile
ToddyCat, hackerii care vizează organizații guvernamentale și militare. Cum își obțin informațiile
Kaspersky, compania rusă de securitate cibernetică, a raportat recent activitățile unui grup de hackeri numit ToddyCat, care vizează organizații guvernamentale și militare din regiunea...
#ELCEN reduceri pret gaze Rusia, #reduceri pret gaze Rusia , #utilitati