ING: Cat ar trebui sa creasca preturile in urmatorii ani?

Luni, 06 Decembrie 2010, ora 17:13
2177 citiri
ING: Cat ar trebui sa creasca preturile in urmatorii ani?
Foto: ArhivaFoto.ro

Romanii vor trebui sa faca fata unui val de cresteri de preturi, in urmatorii zece ani, avand in vedere ca aducerea acestora la nivelul celor practicate in Uniunea Europeana este inevitabila, mai ales in domenii precum gazul si energia electrica, potrivit unei analize realizate de ING.

In perioada 2010 - 2020, pentru a ajunge la nivelul din Uniunea Europeana, analistii ING estimeaza ca preturile pentru electricitate se vor majora cu 4 la suta pe an, in timp ce pentru gaze naturale cresterea ar fi de 10 la suta in 2011, apoi de 8 la suta in 2012 si 15 la suta in 2013.

Dupa aceea, cresterea ar urma sa fie de 9 la suta anual. In plus, este posibil ca, in 2012, sa nu existe majorari semnificative de preturi, avand in vedere ca este an electoral, se arata in raportul ING, remis luni Ziare.com.

Pentru caldura, preturile s-ar putea majora cu 6 la suta pe an, fata de 12 la suta/an, cat a fost in ultimii cinci ani. Preturile apei si canalizarii ar putea creste cu aproximativ 10 la suta pe an, sub media de 17% pe an, inregistrata in ultimii cinci ani.

Analistii ING au luat in calcul nivelul maxim al accizei pentru tutun, care ar trebui adus la nivelul cerut de UE, de la 74 de euro la 90 de euro, intr-un mod gradual. De asemenea, preturile ar putea creste cu doar 3 - 4 la suta pe an.

Pentru aceste estimari, ING a luat in considerare faptul ca nici preturile medii in UE nu sunt stabile, ci, de fapt, cresc si acestea. Astfel, s-a luat in calcul un pret mai mare la consumatorul final pentru gaze, in UE, in urmatorii 5 - 10 ani, avand in vedere ca, in ultimii cinci ani, cresterea a fost de 50 la suta. De asemenea, pentru electricitate, s-a inregistrat o crestere de 21 la suta a preturilor, in acelasi interval.

Pentru a atinge nivelul actual mediu din UE pana in 2020, ar fi nevoie de o crestere medie intre 16 si 32 la suta/an, la gaze naturale, si de 5 - 10%/an la electricitate.

Impactul cresterilor mentionate mai sus asupra indicelui preturilor de consum (IPC) ar fi de 1,1 - 1,4 puncte procentuale pe an, in perioada 2010 - 2020. In cosul IPC, influenta ar fi de 16,5 la suta.

Astfel, atingerea unei inflatii anuale de 2,5 la suta, din 2012, ar fi extrem de dificila, mai ales ca influenta preturilor la tutun va fi foarte ridicata. In 2009, de exemplu, pretul tutunul s-a majorat cu 39 la suta, iar, in 2010, cu inca 26 la suta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
#crestere preturi, #crestere preturi gaze, #crestere preturi electricitate , #utilitati