Iovici (PMB): Din simulari, pretul gigacaloriei va creste doar cu 45 de lei

Miercuri, 07 Iulie 2010, ora 17:49
1623 citiri
Iovici (PMB): Din simulari, pretul gigacaloriei va creste doar cu 45 de lei
Foto: Arhiva

Viceprimarul Capitalei Victor Iovici afirma ca simularile facute pana in prezent arata ca pretul gigacaloriei in aceasta iarna va creste doar cu 40% si ca pensionarii si somerii se vor putea bucura in continuare de subventii.

"Inca lucram la simularile care se fac, nu este usor. Vrem sa asiguram o subventie la toata lumea si cat mai echitabil. Pensionarii si somerii vor fi sigur pe lista subventiilor, si dupa aceea mai vedem. (...)Noi speram sa obtinem un pret la gigacalorie undeva la 164 de lei, de la 119 lei cat este in prezent", a declarat Iovici la Realitatea FM.

Viceprimarul a precizat ca este vorba strict despre subventia la caldura, nu si cea de la apa calda.

"Noi vorbim de subventia la caldura, la apa calda nu. Apa calda, la un apartament de 2,5 camere, cat este media, creste de la 22 de lei la 50 de lei. Nu este foarte mult. Problema se pune la caldura, atunci se foloseste foarte multa energie termica. Deocamdata, pe simularile noastre nu plateste nimeni gigacaloria intreaga, de 280 de lei", a explicat viceprimarul Capitalei.

Iovici a mai spus ca edilii lucreaza la un sistem de "cogenerare", adica la producerea simultana de curent si agent termic.

"Si atunci pretul este mult mai mic. Se mai primeste si o subventie de la Guvern pe 11 ani, de 100 de lei pe gigacalorie sau pe megawat si o sa fie mult mai bine pentru noi. (...) Speram ca in luna august, sau cel tarziu in septembrie, sa terminam simularile, sa venim cu suma exacta si cu Hotararea de Consiliu, pentru ca subventia trebuie votata in consiliu", a mai spus Victor Iovici.

Viceprimarul s-a aratat increzator ca sistemul de subventionare poate ramane ca in prezent, doar cu un pret la gigacalorie cu circa 40% mai mare.

"Lumea se grabeste cu debransarile, dar eu zic ca va fi un lucru bun, vom gasi o solutie pertinenta", a conchis Iovici.

Conform Realitatea FM, sistemul de termoficare a consumat in ultimii cinci ani subventii, directe sau indirecte, de 2,3 miliarde de euro. In Bucuresti, populatia plateste 119 lei pentru o gigacalorie, diferenta pana la aproape 280 de lei fiind acoperita de stat, prin subventii.

Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#scumpire gigacalorie, #pret gigacalorie, #subventii caldura Bucuresti , #utilitati