Peste jumatate din locuintele din Romania au centrale termice

Marti, 23 Aprilie 2013, ora 19:39
3094 citiri
Peste jumatate din locuintele din Romania au centrale termice
Foto: Arhiva

Mai mult de 1,1 milioane de gospodarii din Romania au fost debransare de la sitemul centralizat in ultimii, una dintre principalele cauze fiind cresterea pretului la caldura.

Numarul gospodariilor cu centrale termice a ajuns la 1,5 milioane, in comparatie cu 1,4 milioane de locuinte care inca mai folosesc sistemul centralizat de incalzire, se arata intr-un comunicat al furnizorului de centrale termice Ariston Thermo Romania, remis, marti, agentiei Mediafax.

"Cresterea continua a pretului la energia termica, problemele constante ale CET-urilor din intreaga tara, cat si dorinta de independenta a romanilor a dus, in ultimii zece ani, la debransarea a peste 1,1 milioane de locuinte de la sistemul de incazire centralizat. (...) In anul 2002 sistemul centralizat deservea 2,5 milioane de locuinte, pentru ca in acest moment doar 1,4 milioane sa fie inca bransate. In paralel, parcul de centrale termice instalate la nivel national a depasit 1,5 milioane de unitati", se arata in comunicat.

Centralele termice proprii castiga teren in fata sistemului centralizat

Din 2010, in fiecare an s-au debransat de la sistemul centralizat aproximativ 75.000 de locuinte. De asemenea, circa 140.000 de centrale termice sunt instalate anul, 60% dintre acestea fiind destinate gospodariilor care au renuntat la sistemul de incalzire. Restrul centralelor reprezinta inlocuirea celor vechi, dar si dotarea complexelor rezidentiale noi.

Caldura s-a scumpit cu 71% in ultimii patru ani

"In ultimii patru ani, la nivel national, costul de facturare al Gcal a crescut, in medie, cu 71%", a declarat Catalin Draguleanu, Country Sales and Operation Manager al companiei. Cele mai mari cresteri ale tarifelor la energia termica din perioada 2008 - 2012 s-au inregistrat in judetele Covasna (+245%), Caras Severin (+210%), Constanta (+187%), Neamt (+168%) si Giurgiu (+154%).

Eliminarea subventiei la caldura creste vanzarile de centrale termice

Potrivit datelor Ariston, in present, sapte judete din Romania (Alba, Mures, Maramures, Bistrita Nasaud, Satu Mare, Ialomita, Ilfov) nu mai depind de sistemul centralizat de incalzire, iar alte 17 judete mai au bransate sub 30% din gospodarii.

Pe de alta parte, in Romania exista judete in care peste 70% dintre locuinte mai folosesc sistemul centralizat, insa numarul acestora este in scadere. Este vorba despre Bihor, Mehedinti, Valcea, Giurgiu, Constanta si Galati. In acest moment, in Bucuresti, circa 560.000 de locuinte mai sunt bransate la sistemul de incalzire, potrivit datelor companiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Criza mondială lovește cu putere toate țările. Cum își fac oamenii singuri rău printr-o metodă simplă
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Cum își fac oamenii singuri rău printr-o metodă simplă
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
MediaTek a lansat noul procesor Dimensity 6300. De ce este asta o veste importantă pentru utilizatorii Android
MediaTek a lansat noul procesor Dimensity 6300. De ce este asta o veste importantă pentru utilizatorii Android
MediaTek a lansat noul chipset Dimensity 6300, care vine să înlocuiască Dimensity 6100+, cunoscut pentru integrarea în modele de telefoane accesibile precum Galaxy M15. Noul procesor promite...
#centrale termice Romania, #sistem incalzire, #sistem centralizat, #pret caldura, #pret energie termica , #utilitati