Pretul energiei electrice in Romania: Costuri mici, dar taxe uriase

Luni, 10 Noiembrie 2014, ora 10:23
5834 citiri
Pretul energiei electrice in Romania: Costuri mici, dar taxe uriase

Romania s-a situat pe locul al treilea in semestrul al doilea din 2013 la scumpirea curentului electric pentru gospodariile populatiei.

Pretul in tara noastra a crescut cu 16,81%, astfel ca ne plasam dupa Estonia (+21,73%) si Grecia (+19,68%).

Pentru referinta, trebuie amintit ca media scumpirilor la nivelul UE a fost de 2,81% iar majoritatea statelor din regiunea noastra au redus pretul energiei electrice pentru populatie (Bulgaria, Ungaria, Polonia, Croatia, Slovacia).

Cu toate acestea, ocupam in continuare locul al doilea din UE 28 in topul celui mai ieftin curent electric pentru populatie, dupa Bulgaria si inaintea Ungariei.

Desi avem cel mai mic pret de cost din intreaga Uniune, pretul platit de consumatorii romani ajung sa fie mai mari cu 45% fata de cei bulgari prin cheltuielile de transport relativ mari si, atentie, prin cele mai mari taxe si impozite din top 10 cu exceptia Finlandei.

Daca se calculeaza ponderea in pretul final fara taxe si impozite, se poate observa cum ocupam locul al treilea in UE 28, dupa Cehia si Danemarca la costul de transport.

Simplificat, la bulgari proportia 60% la 40% se aplica intre productie si transport, la noi se aplica intre transport si productie.

Din pacate, desi avem penultimul nivel de trai intre statele UE, ne situam in fruntea tarilor din regiune in ceea ce priveste taxele aplicate la energia electrica livrata populatiei, chiar si fara a lua in calcul nivelul ridicat al TVA.

Citeste mai departe despre Pretul energiei electrice in Romania: competitivitatea celui mai mic cost din UE, compromisa de cea mai mare taxa in pret pe CursDeGuvernare.ro.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#pret energie electrica Romania, #pret curent Romania, #facturi curent Romania , #utilitati