Ziare.com

Pretul energiei electrice in Romania: Costuri mici, dar taxe uriase

Luni, 10 Noiembrie 2014, ora 10:23

   

Pretul energiei electrice in Romania: Costuri mici, dar taxe uriase
Romania s-a situat pe locul al treilea in semestrul al doilea din 2013 la scumpirea curentului electric pentru gospodariile populatiei.

Pretul in tara noastra a crescut cu 16,81%, astfel ca ne plasam dupa Estonia (+21,73%) si Grecia (+19,68%).

Pentru referinta, trebuie amintit ca media scumpirilor la nivelul UE a fost de 2,81% iar majoritatea statelor din regiunea noastra au redus pretul energiei electrice pentru populatie (Bulgaria, Ungaria, Polonia, Croatia, Slovacia).

Cu toate acestea, ocupam in continuare locul al doilea din UE 28 in topul celui mai ieftin curent electric pentru populatie, dupa Bulgaria si inaintea Ungariei.

Desi avem cel mai mic pret de cost din intreaga Uniune, pretul platit de consumatorii romani ajung sa fie mai mari cu 45% fata de cei bulgari prin cheltuielile de transport relativ mari si, atentie, prin cele mai mari taxe si impozite din top 10 cu exceptia Finlandei.

Daca se calculeaza ponderea in pretul final fara taxe si impozite, se poate observa cum ocupam locul al treilea in UE 28, dupa Cehia si Danemarca la costul de transport.

Simplificat, la bulgari proportia 60% la 40% se aplica intre productie si transport, la noi se aplica intre transport si productie.

Din pacate, desi avem penultimul nivel de trai intre statele UE, ne situam in fruntea tarilor din regiune in ceea ce priveste taxele aplicate la energia electrica livrata populatiei, chiar si fara a lua in calcul nivelul ridicat al TVA.

Citeste mai departe despre Pretul energiei electrice in Romania: competitivitatea celui mai mic cost din UE, compromisa de cea mai mare taxa in pret pe CursDeGuvernare.ro.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2985 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Buna ziua Romanilor

Eu ii dau in judecata.
Cine ma sustine?
Cat costa un kw?????????????????????????????
ca nu am inteles numic din factura.
Sant hotii la banii romanilor,
astept sustineri .

 

De ce platiti "taxe uriase":

http://www.realitatea.net/salariile-nesimtite-revin-sefa-nuclearelectrica-daniela-lulache-ar-putea-castiga-142-000-de-euro_1256704.html

http://insolent.ro/?p=217

Cand copiii, nepotii si stranepotii dumneavoastra vor respira praf radioactivde la Cernavoda, Lulache va fi - de mult - oale si ulcele. Radioactive!

"Costuri mici"???!!!

Suntem tot captivi

CEZ (firma de stat din CEHIA - unde a fost privatizarea ?) furnizeaza consumatorilor casnici dienergie scumpa de la turbinele eoliene....CEZ din Dobrogea.Serviciile ,daca se pot numi asa (raspund la deranjamente dupa ore intregi - telefonul nu este gratuit - vin dupa zile) sunt facute de o firma capusa ADREMINVEST. Pentru 5 bani neachitati te deconecteaza.Contoarele electronice ,care nu afiseaza in timp real consumul ,sunt cumparate de la firma cuscrului prezidential.Daca cineva reclama la ANRE ,Protectia consumatorului sau Consiliul Concurentei primeste raspunsul dat de CEZ. Si mai este si factura din care spicuiesc :COMPONENTA DE PIAŢĂ CONCURENŢIALĂ (CPC) "tarif nou de energie electrică activă, aplicat de furnizorii de ultimă instanță in factura clienților finali care nu au uzat de eligibilitate, corelat cu calendarul de eliminare a tarifelor reglementate" Intelege cineva ceva ?

 

Trebuie sa-i multumiti lui Ponta.

Taxa pe constructiile speciale zisa si taxa pe stalp,cresterea accizei pe combustibil cu 7 euro centi , au dus la scumpirea energiei electrice .
Inteleg acest lucru asistatii sociali si pensionarii ?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor