Salariul minim creste de la 1 iulie - cresc si amenzile, preturile la alimente si utilitati

Luni, 01 Iulie 2013, ora 07:30
3941 citiri
Salariul minim creste de la 1 iulie - cresc si amenzile, preturile la alimente si utilitati

Salariul minim creste de la 1 iulie, de la 750 la 800 de lei. De aceasta majorare vor beneficia peste 677.000 de salariati din sectorul concurential.

Pentru personalul din sectorul bugetar, nivelul salariului de baza, potrivit incadrarii, nu poate fi inferior nivelului salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata. Stabilirea, pentru personalul incadrat prin incheierea unui contract individual de munca, de salarii de baza sub nivelul celui prevazut constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 de lei la 2.000 de lei.

In acest an, salariul minim brut pe tara garantat in plata a fost majorat in doua etape, cu cate 50 de lei. Incepand din 1 februarie, salariul minim brut pe economie a fost majorat de la 700 la 750 de lei, iar din 1 iulie va creste la 800 de lei.

Salariul de 800 de lei este calculat pentru un program complet de lucru de 168,667 de ore in medie pe luna, reprezentand 4,74 de lei pe ora, nivelul acestuia fiind cu 14,29 la suta mai mare fata de anul 2012.

Amenzi mai mari

Insa, odata cu majorarea salariului minim brut pe economie, va creste si punctul de amenda. Potrivit OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, un punct de amenda reprezinta 10 la suta din salariul minim brut pe tara.

Atentie soferi! Amenzi mai mari de la 1 iulie - cu cat cresc si pentru ce se aplica

Astfel, punctul de amenda creste de la 75 la 80 de lei, iar amenzile pe care le pot primi soferii sunt cuprinse intre 160 de lei si 1.600 de lei, respectiv pana la 8.000 de lei pentru persoane juridice.

Platim mai mult si pentru gazele naturale

Tot de la 1 iulie se majoreaza si pretul gazelor naturale pentru consumatorii casnici cu 8% si cu 3% pentru cei noncasnici.

Gazele se scumpesc de la 1 iulie - cat platim in plus

Majorarea este prevazuta in Ordinul nr. 46 /2013 privind aprobarea preturilor pentru furnizarea reglementata a gazelor naturale, aprobat vineri.

In acest an, urmatoarea crestere de pret la gazele naturale este prevazuta pentru 1 octombrie, in cazul clientilor casnici majorarea fiind de 2%, iar in cel al consumatorilor noncasnici de 3%.

Pentru anul 2013, cresterea preturilor finale reglementate realizata/estimata de ANRE, este de aproximativ 10% pentru clientii casnici si circa 11% pentru clientii noncasnici, fata de 18% conform calendarului.

Majorarea pretului la gaze aduce scumpiri la alimente

"Majorarea pretului la gaze, de la data de 1 iulie 2013, se va repercuta asupra intregului lant alimentar", potrivit lui Sorin Minea, presedintele Romalimenta, citat de Realitatea TV. Acesta a precizat ca primele produse care se vor scumpi sunt carnea si laptele.

"Pretul carnii de porc ar putea creste cu pana la 15% in acest an, avand in vedere trendul crescator al costurilor pe care producatorii trebuie sa le suporte pentru achizitia de furaje, dar si schimbarile legislative la nivelul Uniunii Europene", arata datele furnizate de compania Carmolimp.

Pretul energiei electrice scade

In schimb, pretul energiei electrice livrate consumatorilor finali va fi redus in medie cu 1,3%, de la 1 iulie 2013, potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE).

Recent, ministrul delegat pentru Educatie, Constantin Nita, a declarat ca facturile la energie ar putea scadea cu 5-10% incepand cu 1 iulie.

"De la 1 iulie, ar trebui sa fie un impact in factura, ca urmare a noii legi. ANRE trebuie sa ne spuna, ca au toate elementele de supracompensare. Sigur, supracompensarea, anul acesta, trebuie sa se faca pe sase luni, semestrial, ceea ce nu prea le convine. Asta este realitatea. Ei vor anual sa o faca si noi anul acesta le-am cerut sa o faca semestrial. Au datoria sa respecte legea, ca oricare institutie, si trebuie sa isi organizeze activitatea sa faca lucrul acesta. Ar trebui sa se vada un procent semnificativ, intre 5 si 10%", a spus Nita.

Si roamingul se ieftineste de la 1 iulie

Incepand cu data de 1 iulie 2013, toti operatorii care ofera servicii de roaming in retelele publice de comunicatii mobile in interiorul Uniunii sunt obligati sa aplice noi tarife maxime pentru serviciile oferite clientilor care se afla in calatorie intr-un alt stat membru UE si utilizeaza telefonul in roaming.

Roamingul se ieftineste de la 1 iulie - Care vor fi noile tarife

Astfel, pentru un apel efectuat in roaming nu se va percepe un tarif mai mare de 0,24 euro/minut (fara TVA), iar pentru primirea unui apel abonatii nu vor plati mai mult de 0,07 euro/minut (fara TVA).

Costul pentru trimiterea unui mesaj text (SMS) in roaming nu va depasi valoarea de 0,08 euro (fara TVA), in timp ce primirea unui SMS este gratuita. Totodata, tariful pentru utilizarea serviciilor de date (inclusiv accesul la Internet) este de 0,45 euro/MB (fara TVA), se arata intr-un comunicat al Autoritatii pentru Reglementarea Comunicatiilor (ANCOM).

I.O.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#scumpiri 1 iulie, #salariu minim economie creste, #scumpire gaze naturale, #roaming ieftin , #utilitati