Se scumpeste gigacaloria pentru bucuresteni

Sambata, 25 Septembrie 2010, ora 15:32
2688 citiri
Se scumpeste gigacaloria pentru bucuresteni

Pretul gigacaloriei pentru consumatorii casnici din Capitala va creste la 124 de lei, de la 119 in prezent, potrivit unei hotarari care ar urma sa intre, saptamana viitoare, pe ordinea de zi a Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB).

La aceasta ora, Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice emite in continuare facturi in care pretul unei gigacaloriei pentru populatie este de 119 lei, pret care este format din 100 lei costul gigacaloriei la consumator, iar 19 lei valoarea TVA. In conditiile in care TVA a fost majorata la 24%, pretul de facturare actual duce la pierderi pentru regie, spun surse municipale.

"Practic, acum se face un artificiu contabil. Pretul de facturare este 119, dar factura trebuie, conform legii, sa contina TVA de 24%. In consecinta, regia nu mai primeste cei 100 de lei care ar trebui sa-i revina, ci ceva mai putin, iar incasarile sale sunt astfel mai mici", explica sursele citate.

Pentru ca RADET sa primesca de la consumator cei 100 de lei, trebuie ca pretul de facturare sa creasca de la 119 la 124 lei. Pana acum, insa, proiectul de hotarare privind majorarea nu a fost pus pe ordinea de zi a CGMB.

Pretul real al gigacaloriei in Bucuresti este de 298,61 de lei, din care 173,89 lei pretul producatorului ELCEN (care produce cea mai mare parte a energiei termice in Capitala), la care se adauga 124,72 lei pretul de distributie si transport al RADET.

Din acest pret, populatia in prezent doar plateste 119 lei. Restul pana la 298,61 lei reprezinta subventie, din care 76,83 de lei ar trebui, confom legii, sa fie subventionat de guvern, iar 102,78 lei, de catre primarie.

Pana acum, insa, guvernul si municipalitatea nu au anuntat clar daca la iarna vor mai acoperi integral sau doar o parte din aceasta subventie.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat la inceputul lunii mai ca de subventii ar avea nevoie doar 46-48% dintre bucuresteni, restul urmand sa plateasca pretul integral.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#pret gigacalorie Bucuresti , #utilitati
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
dar nu-i nici o problema daca se scumpeste gigacaloria pentru bucuresteni , inseamna ca se ieftineste alcoolul sa puteti trece iarna