Veste buna: Facturile la curent, mai mici pana la finalul anului

Joi, 25 Iulie 2013, ora 14:36
1726 citiri
Veste buna: Facturile la curent, mai mici pana la finalul anului
Foto: Arhiva

Factura la energie va scadea cu pana la 7 - 10 procente pana la sfarsitul anului, a declarat, joi, intr-o conferinta de specialitate, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita.

"Unele masuri pe care le-am luat mai ales in domeniul certificatelor verzi nu au fost foarte bine primite sau prietenoase, mai ales in partea investitorilor in acest domeniu, dar asta ne aduce o scadere a facturii incepand de la 1 iulie, desigur, dupa calculele estimative primare, cele pe care ni le-a furnizat ANRE (Autoritatea Nationala pentru Reglementare in domeniul Energiei - n.red.), undeva la 4,75%.

Dupa parerea mea, pana la sfarsitul anului factura va scadea cu pana la 7 - 8 - 10 procente", a spus Nita.

Potrivit acestuia, eficienta economica priveste si sectoarele hidro, nuclear si gaze naturale.

"Toate trebuie sa se incadreze in ceea ce cere piata. Cine nu se incadreaza evident ca, asa cum prevad regulile economiei de piata, va muri. Rezista numai cel care este eficient. Datoria noastra ca politica energetica este de a produce cat mai ieftin si a de a asigura securitatea energetica a tarii.

Lucrul acesta va reiesi, probabil, din noua strategie energetica, pe care o pregatim, o sa o scoatem la licitatie, se cheama faza de pregatire a caietului de sarcini si speram ca aceasta ne va da directiile pe urmatorii 20-25 de ani. Intreaga strategie nu va mai fi o realitate spre productie de energie ci spre piata de energie", a explicat Nita.

Acesta a mai afirmat ca vechea strategie era indreptata mai mult spre productia de energie.

"Acum avem productie si nu avem piata. A scazut si consumul din pacate si cel casnic si industrial ceea ce inseamna ca trebuie sa ne reorientam gandirea spre urmatorii 20-25 ani pentru a vedea care sunt solutiile cele mai bune pentru a putea sa producem energie multa si ieftina sau cat cere piata. Aceste interconectari ne creeaza mari probleme in exportul de energie, neavand interconectari nici in Sud, nici in Est, nici in Vest sau la capacitati foarte mici.

De exemplu, nu putem sa exportam energia produsa suplimentar in momentul de fata. Ne gandim foarte serios la investitii spre Moldova. Avem de finalizat cu Ungaria, cu Bulgaria trebuie sa incercam sa ne interconectam si asa mai departe", a explicat ministrul delegat pentru Energie.

Datorii de un miliard de lei catre furnizorii de energie - CFR, cel mai mare restantier

ANRE: Se poate reduce factura la electricitate cu 7-8% pana la finalul anului

Prezent la eveniment, Niculae Havrilet, presedintele ANRE, a aratat ca este posibila o scadere a pretului final la energie de 7-8% pana la finele anului.

"Legea care amana, translateaza un numar de certificate verzi, permite ca pretul final la energia electrica sa scada, la primele calcule ne-a iesit 4-5%, dar avand in vedere ca si evolutia certificatelor verzi ca valoare este in scadere, 37 - 38 euro, eu cred ca putem sa vorbim de o scadere a pretului final de 7 - 8%. O sa vedem, acest lucru este in evolutie. O sa vedem spre finalul acestuia an. Se va putea observa dupa 2-3 luni de aplicare si in functie de evolutia consumului, dar noi consideram ca se va putea atinge aceasta tinta de micsorare a pretului la energia electrica", a explicat seful ANRE.

Potrivit acestuia, programul de liberalizare care a inceput anul trecut a fost unul dintre punctele forte ale acordului recent incheiat cu institutiile financiare internationale, fiind realizate toate punctele din program.

Potrivit ANRE, valoarea facturii la energia electrica va scadea, in medie, cu 5% din luna august, in urma amanarii acordarii de catre stat a unui numar de certificate verzi pentru producatorii de energie regenerabila precum si a scaderii cu 1,3% a pretului la energia electrica livrata consumatorilor finali.

Directorul Directiei de comunicare, cooperare si relatia cu Parlamentul din cadrul Autoritatii Nationale pentru Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Marius Vladu, a aratat, recent, pentru AGERPRES, ca valoarea facturii poate scadea in medie cu 4% datorita amanarii tranzactionarii certificatelor verzi, dar procentul poate fi mai mare in functie de fluctuatia pretului energiei de pe OPCOM.

Ordonanta de urgenta pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile a fost adoptata, recent, de Guvern. Potrivit actului normativ, recuperarea certificatelor verzi se va realiza incepand cu 31 martie 2017, pentru centralele hidro si solare, respectiv de la 1 ianuarie 2018 pentru centralele eoliene.

De asemenea, a fost amanata temporar, incepand cu 1 iulie 2013, acordarea unui numar de certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs de centrale electrice hidro noi cu puteri electrice instalate mai mici sau egale cu 10 MW (un certificat verde) de centrale eoliene (un certificat verde), respectiv de centrale electrice solare (doua certificate verzi).

Ordonanta mai prevede limitarea acreditarii centralelor/grupurilor electrice pentru aplicarea sistemului de promovare prin certificate verzi pana la nivelul total anual al capacitatilor instalate in centrale electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile, care este stabilit in Planul National de Actiune in Domeniul Energiei Regenerabile (PNAER).

Conform actului normativ, investitiile vor fi monitorizate de ANRE semestrial, ceea ce va permite aplicarea imediata a mecanismului de ajustare a supracompensarii. Tranzactionarea certificatelor verzi se va face direct intre producatori si furnizori, transparent.

ANRE va fi obligat sa reglementeze prin cote anuale cantitatea de energie electrica din surse regenerabile, care se va prelua in Sistemul Electroenergetic National.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#scadere pret energie electrica, #scadere factura energie, #scadere factura curent, #pret curent, #factura curent , #utilitati