Printesa Charlotte va fi botezata cu apa din raul Iordan

Sambata, 04 Iulie 2015, ora 15:48
6214 citiri
Printesa Charlotte va fi botezata cu apa din raul Iordan
Foto: Hepta.ro/Arhiva

Printesa Charlotte, fiica printului William si a sotiei sale, Catherine, va fi botezata duminica de arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, cu apa din raul Iordan. Aceeasi apa a fost folosita si pentru botezul fratelui ei, George, cu doi ani in urma.

Aceasta apa are semnificatie spirituala deosebita, dar, contrar a ceea ce este reprezentat in mod traditional in cantece, poezii si picturi, raul Iordan este putin adanc, ingust, plin de noroi si poluat de apele uzate si efluenti industriali. Are o latime de mai putin de 10 metri si o adancime de aproximativ doi metri, informeaza BBC.

Cu toate acestea, apele sale marginite de stuf debordeaza de un simbolism istoric, geografic si religios care le face o resursa pretioasa. Se spune ca israelienii sub conducerea lui Iosif au trecut pe aici pentru a intra pe Taramul Fagaduintei dupa ani de ratacire in desert.

Se crede, de asemenea, ca aici a fost botezat Iisus de catre Sfantul Ioan, care purta o mantie din par de camila, se hranea cu lacuste si miere si a lansat practica de cufundare a oamenilor in rau pentru a arata ca s-au pocait de pacatele lor si s-au intors spre Dumnezeu pentru iertare.

In prezent, aproape jumatate de milion de vizitatori anual, majoritatea pelerini crestini, se aduna in aceste locuri pline de spiritualitate.

Palatul Kensington nu spune cum a fost obtinuta apa din acest rau pentru botezul printesei Charlotte, dar un oficial iordanian a declarat pentru BBC ca aceasta a fost trimisa de Curtea Regala a tarii sale.

Comert cu apa de Iordan

Apa din raul in care se crede ca a fost botezat Iisus este obiect de export sub controlul unui organism guvernamental iordanian.

"Noi organizam procesul de imbuteliere a apei sfinte din raul Iordan. O oferim investitorilor dupa curatare, sterilizare si binecuvantarea preotilor. Fiecare sticla are o eticheta din partea Comisiei", a declarat Dia Madani, presedintele Comisiei guvernamentale "Baptism Site" din Iordania.

Un astfel de comert este realizat si in Israel si teritoriile palestiniene, pe unde curge raul. Magazinele turistice israeliene ofera produse sofisticate, de la recipiente in forma de medalion preumplute, "recomandate pentru botezuri", la crucifixe din sticla umplute cu apa, la pretul de 56 de dolari.

Produse similare pot fi achizitionate din magazinele duty free de pe aeroport si online pe retelele Amazon si eBay. Fiecare are propriul motiv pentru care cumpara aceasta apa - pentru botezul copiilor, pentru a o bea sau pentru a o folosi pentru vindecare.

Insa rezervele de apa sunt insuficiente, asa ca uneori trebuie diluata. Crestinii palestinieni se plang ca este dificil pentru ei sa aiba acces la raul sfant, asa ca proviziile lor sunt foarte limitate.

"O data sau de doua ori pe an, in zilele de sarbatoare, israelienii sa ne umple rezervoare de pana la 16 litri", spune Fawzi Jaqaman, un palestinian care ofera seturi de rozarii, ulei de masline, sol si apa din Tara Sfanta. "Nu este suficienta, asa ca trebuie sa-o amestec cu apa obisnuita".

Liderii religiosi din regiune spun ca apele raului sfant au o semnificatie deosebita, dar nu sustin comertul cu aceasta apa. "Biserica se opune ferm vanzarii de obiecte binecuvantate sau spirituale pentru obtinere de profit", care inseamna simonie si pacat, spune parintele Jamal Khader de la Universitatea de studii religioase din Bethlehem.

Nu cu mult timp in urma, locurile de botez din Valea Iordanului au fost zona militara inchisa. Chiar si dupa semnarea unui tratat de pace intre Iordania si Israel in 1994, accesul a ramas sever restrictionat de cativa ani. Campuri minate raman pe partea din Fasia Gaza, iar vizitatorii sunt avertizati sa ramana departe de zona delimitata cu sarba ghimpata si indicatoare pe care scrie "Pericol - Mine".

Exista dovezi stiintifice care sugereaza ca locul exact unde a fost botezat Iisus este de partea iordaniana a raului, desi acest lucru este greu de determinat, in parte din cauza faptului ca in timp cursul raului s-a schimbat, conchide BBC.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#botez printesa Charlotte, #botez apa Iordan, #botez Casa Regala, #botez Kate Middleton , #Kate Middleton