Cum am devenit englezi (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 29 Aprilie 2011, ora 11:38
2184 citiri
Cum am devenit englezi (Opinii)
Foto: zimbio.com

De mai bine de o saptamana traim si respiram in fiecare zi cu nunta secolului. Printul William si Kate ne-au invadat viata intr-atat de mult incat trebuie sa faci eforturi colosale ca sa eviti cascada de stiri si materiale despre evenimentul mileniului. Ai spune ca nu exista nimic mai important pentru romani decat unirea destinelor a doi oameni dintr-un colt indepartat de lume.

Paradoxal, cu exceptia tabloidelor, nici macar presa britanica nu a exploatat mai profund si suculent fenomenul decat a facut-o aproape intreaga presa din Romania. Centenarul lui Emil Cioran a trecut cvasi-neobservat in comparatie, iar daca nu ar fi fost scandalul (evident, de ce altceva am fi putut noi avea parte?) legat de licitatia unor manuscrise si neimplicarea statului roman in marcarea evenimentului, probabil ca nu s-ar fi scris mai mult de doua randuri in amintirea specticului de serviciu al Universului.

Nunta printului William cu Kate este insa altceva. E un prilej de defulare generala a celor mai stupide visuri de marire si fericire. Jurnalisti, mai mult sau mai putin seriosi, se intrec in sfaturi si observatii profunde in legatura cu viata celor doi britanici.

Rescriu istoria imperiului, psihanalizeaza inconstientul cititorilor, investigheaza sufletul tinerelor care, toate, fara exceptie, se viseaza de mici o viitoare printesa Kate. Ba chiar am putut auzi o lista de pasi si lucruri elementare pe care trebuie sa le faca orice fata care vrea sa intre intr-o familie de "sange albastru".

Nici stiu daca intereseaza sau nu pe cineva faptul ca un baiat, care dintr-o intamplare s-a nascut intr-o anumita tara si intr-o anume familie, ajunge sa isi puna pirostriile pe cap alaturi de o fata cat se poate de obisnuita. Altii se grabesc sa ne dea, totusi, motive pentru care nu am avea de ce sa o invidiem pe Kate. Ca si cum un popor intreg de domnite si fecioare ar suspina prinvind-o tamp pe aleasa lui William!

In fine! Daca vom supravietui cu bine evenimentului, daca nu vom lesina in timpul transmisiunii in direct a fenomenului milenar si daca nici nu vom uita cum ne mai cheama, dupa ce vom fi privit prostiti imaginile care vor invada toate posturile de televiziune, poate ne vom trezi la realitate si vom descoperi, intr-un final, ca nu avem niciun motiv pentru care ne-ar putea interesa vreodata un astfel de eveniment. Oricat de banala si de neinteresanta ni s-ar parea propria existenta, ea nu se va schimba dupa o "baie" de vis in povestea regala din Marea Britanie.

Fascinatia publicului, acolo unde exista, pentru viata cuplurilor celebre are o explicatie decenta si poate fi inteleasa pana la un anumit punct. Dorinta de a-ti transpune propria viata pe modelele create de presa poate sa umple goluri si sa dea un oarecare sens unor persoane care au nevoie sa traiasca, in paralel, si intr-o lume a imaginarului, sa evadeze intr-un fantastic de poveste. Ca si telenovelele, povestile si stirile despre marile vedete ale lumii indulcesc, razbuna si implinesc destinele care se identifica din varii motive cu acestea.

De aici si intrebarea - ce ar putea avea in comun romanii cu englezii, din moment ce exista o dorinta atat de mare de a ne identifica intr-atat de mult? Nici vorbitori de limba engleza, nici posesori ai unei traditii regale milenare, nici vecini cu Marea Britanie, ne-am trezit prinsi ca oile in trendul planetar al "nuntii secolului".

Macar de ne-am trezi, dupa, sa invatam sa scriem si sa citam mai bine in limba romana, sa reducem acel 40% al romanilor semi-analfabeti, si sa invatam sa dam "Buna ziua" corect in limba lui William.... Shakespeare.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#nunta secolului mediatizare, #nunta regala Marea Britanie, #nunta Printul William Kate , #nunta