O lectie britanica de inalta clasa (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 30 Aprilie 2011, ora 12:16
5751 citiri
O lectie britanica de inalta clasa (Opinii)

Splendida si perfecta nunta regala de la Londra mi-a lasat un gust dulce amar. Dulce, precum cel al unui film de foarte buna calitate, de la scenariu, la distributie si productie, cu atat mai mult cu cat detaliile biografice ale celor doi miri ar putea fi oricand subiectul unei ecranizari foarte interesante.

Amar pentru ca am inteles din nou ce inseamna civilizatia autentica, ce inseamna clasa unui fost mare imperiu, ce inseamna educatia desavarsita si deja ereditara as zice, de ce inca suntem si, ma tem, vom mai ramane multa vreme la periferia Europei civilizate.

Am urmarit, am vanat, cu ochi de soacra aproape, orice derapaj in imensa desfasurare de forte. Am cautat macar o stridenta, o topenie, o neglijenta fie printre invitati, fie pe strazile supraincarcate ale Londrei. N-am vazut nici macar una. Mai ca as fi vrut sa vad macar un hop organizatoric, o intarziere, o sincopa de orice fel pentru a zice, cu usurare rautacioasa: iata ca se intampla si la case mai mari. N-am vazut.

Totul a fost planificat cu atentie de bijutier, de la aspectele majore, pana la cele mai mici detalii. De la grija pentru a nu afisa opulenta in plina criza, dar pastrand totusi rangul, pana la discretele accente pe simbolurile nationale, prezente mai peste tot, dar fara ostentatie, totul a fost perfect balansat.

Punctualitatea respectarii fiecarui moment din program a fost fara fisura, cu adevarat regala, la fel repectarea codului vestimentar, ocazia unei superbe unitati in diversitate. Nu mi-as fi imaginat vreodata ca pot exista atatea modele de palarii minunate.

Daca in privinta invitatilor, crema cremei aristocratiei britanice, tinuta si eleganta desavarsite nu au fost neaparat o surpriza, cu totul remarcabil a fost comportamentul multimii de pe strazile Londrei. Turisti si britanici s-au purtat exemplar. N-am vazut imbulzeli, inghionteli, nimeni nu s-a gandit sa arunce cu nimic catre convoaiele oficiale, nimeni n-a incercat sa ia cu asalt gardurile de protectie. N-am vazut pe nimeni suit in copac/pe semafor/pe gard sau atarnat de vreun balcon.

Celebrul bulevard si piata din fata Palatul Buckingham au fost invadate de multime in ordine, cu calm, fara ca politistii care deschideau drumul si marcau limitele sa fi facut cel mai mic efort de disciplinare a poporului.

Desi portile palatului au fost deschise, nimeni nu a incercat macar sa navaleasca inauntru, desi toti voiau sa vada cat mai bine. Fara lesinuri, fara injuraturi, fara apostrofari, doar chipuri linistite, luminoase si binevoitoare, urale, ovatii. O autentica sarbatoare. Nu vreau sa ma gandesc la scenele pe care le-am fi vazut in Romania intr-o astfel de situatie.

E drept, masurile de securitate au fost cu totul speciale. Numai cele, sa le zicem, la vedere au costat 18 milioane de euro si nici nu ne imaginam la ce turatie au functionat serviciile secrete britanice.

Dar nimic din aceasta tensiune nu s-a simtit pe strada. N-am vazut niciun semn de incrancenare a autoritatilor. Dimpotriva. Politistii, asezati din 5 in 5 metri pe traseul oficial, faceau zambitori poze turistilor dornici de suveniruri intr-o complicitate relaxata.

Exemplara a fost si atitudinea miresei, care s-a ridicat la inaltimea momentului in pofida emotiilor strivitoare pe care trebuie sa le fi simtit. Ducesa de Cambridge a reusit sa se comporte pe parcursul ceremoniei cu atat de mult calm si naturalete incat parca ar fi fost crescuta din prima zi ca Alteta Regala. Ceea ce dovedeste ca intr-o societate asezata si civilizata, educatia unei tinere inteligente din clasa mijlocie poate compensa cu brio sangele albastru.

Marea Brtianie, nu doar Casa Regala, au a facut o noua demonstratie stralucitoare de eleganta, civilizatie si inalta clasa. O demonstatie care, indraznesc sa spun, nu va fi niciodata la-ndemnana unei republici, oricare ar fi ea.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#nunta William Kate lectie, #organizare nunta regala , #nunta
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
merita Vanghelie sa tina un discurs in engleza lui de balta la palatul Buckingham ?