Presa de azi: Partidele se ascund de votul uninominal sub umbrela PRM

Vineri, 26 Septembrie 2008, ora 07:25
2110 citiri
Presa de azi: Partidele se ascund de votul uninominal sub umbrela PRM

Curtea de Apel Bucuresti a respins, joi, cererea PRM de a suspenda ordonanta de urgenta legata de delimitarea colegiilor uninominale. Actul normativ este considerat de PRM ilegal, deoarece s-ar fi trecut peste vointa Parlamentului. PRM a anuntat ca va face recurs la decizia Curtii de Apel.

Uninominalul, pe linia de plutire, dar fara garantii, titreaza Evenimentul Zilei. Alegerile pe baza votului uninominal au trecut joi un prim hop in justitie, dupa ce judecatorii Curtii de Apel au decis sa nu suspende efectele hotararii de guvern privind delimitarea colegiilor uninominale, pe perioada cat instanta are de analizat legalitatea acestui act normativ.

Uninominalul ramane insa sub semnul intrebarii cel putin pana pe 11 noiembrie, cand judecatorii ar urma sa decida daca actuala delimitare a colegiilor decisa de guvern este sau nu legala.

Dupa ce a pus la indoiala legalitatea hotararii, atat miercuri in parlament, cat si ulterior, intr-un interviu la TVR 1, presedintele Traian Basescu a cerut joi guvernului sa nu mearga la risc, ci sa adopte imediat o noua hotarare fara vulnerabilitati.

Premierul Calin Popescu-Tariceanu sustine insa ca decizia luata la Curtea de Apel ar confirma, implicit, legalitatea controversatei hotarari de guvern si acuza intentia "coalitiei rusinii dintre PDL si PRM de a amana alegerile".

La scurt timp dupa ce Curtea de Apel a respins cererea PRM de suspendare a punerii in practica a hotararii, vicepresedintele PRM, Lucian Bolcas, a anuntat ca formatiunea va face recurs. In acelasi timp, presedintele Basescu a cerut guvernului la postul public de radio sa opreasca procesul din justitie, inlocuind "acum" hotararea de guvern cu alta care sa respecte legea.

Potrivit sefului statului, altfel "intram intr-o perioada de confuzie", cauzata de faptul ca decizia transanta ar urma sa fie luata abia pe 11 noiembrie, "in plina campanie". "De ce Dumnezeu nu corecteaza imediat ce trebuie corectat ca sa lase hotararea aceasta care este in instanta fara obiect? Vom sta pana pe 11 noiembrie sa ne intrebam daca este legala sau nu", a adaugat Basescu.

Vadim, incurcat! Votam pe 30 noiembrie dupa regulile Legii uninominalului, este titlul din Gardianul. Incertitudinea legata de modul in care vor fi alesi pe 30 noiembrie parlamentarii - prin vot uninominal sau pe liste - inca persista.

Chiar daca, joi, Curtea de Apel Bucuresti a respins contestatia PRM, legata de suspendarea Hotararii de Guvern privind decuparea colegiilor uninominale, problema de fond a ramas, PRM solicitand si anularea actului normativ in cauza. Acest aspect semnificativ va fi decis pe 11 noiembrie, in plina campanie electorala.

Contestatia PRM de suspendare a Hotararii de Guvern prin care s-au stabilit colegiile uninominale a fost respinsa, joi, de Curtea de Apel Bucuresti, care a apreciat ca este neintemeiata. Potrivit vicepresedintelui partidului Lucian Bolcas, PRM va declara, in perioada legala de cinci zile, recurs si asteapta judecarea pe fond a cauzei.

La primul termen al procesului, ce a avut loc miercuri, reprezentantul Guvernului a ridicat exceptia lipsei de interes a PRM in acest caz. Guvernul considera ca PRM nu a facut dovada ca hotararea respectiva i-a produs o vatamare. CAB a respins insa aceasta exceptie.

Vicepresedintele PRM Lucian Bolcas a declarat, in fata judecatorilor, ca actul normativ incalca prevederile Legii electorale cu privire la trasarea colegiilor uninominale in Constanta, Satu-Mare si Bucuresti, pe motiv ca acestea nu au fost decupate de comisia speciala parlamentara, asa cum prevede legea, ci de Guvern.

Ziua ne anunta ca Uninominalul scapa cu viata. Hotararea de Guvern privind delimitarea colegiilor uninominale ramane in vigoare. Cel putin pana in 11 noiembrie cand, in plina campanie electorala, Justitia se va pronunta pe fond asupra cererii de anulare a actului normativ, la cererea PRM.

Curtea de Apel Bucuresti a respins joi, ca neintemeiata, solicitarea peremistilor de suspendare a HG care delimiteaza colegiile uninominale pentru alegerile parlamentare, admitand cererile formulate de Guvern si de candidatul Alina Gorghiu (PNL) impotriva actiunii PRM.

Imediat dupa difuzarea anuntului, vicepresedintele peremist, Lucian Bolcas, a anuntat ca va face recurs la decizia Curtii, subliniind, totodata, ca fondul procesului se va judeca pe 11 noiembrie. La randul sau, Gorghiu a precizat ca va face cerere de interventie si cand se va judeca cererea de anulare a Hotararii.

Clasa politica, de la presedinte si premier pana la Gigi Becali, s-a intrecut in a-si baga nasul in subiectul disecat in Justitie, intrecandu-se in a lua apararea noului sistem de vot care ar urma sa fie aplicat, in premiera, la alegerile din 30 noiembrie.

Presedintele PSD Mircea Geoana a salutat decizia Curtii de Apel reluand criticile la adresa PRM si PD-L care ar incearca, astfel, sa amane data alegerilor.

La randul sau, liderul PD-L Emil Boc a agreat si el decizia Curtii. "PD-L va continua campania de informare a cetatenilor in legatura cu votul uninominal, lucru care ar fi trebuit sa fie facut de catre Guvern, dar pe care nu il face".

PRM, ultimul cartus, scrie Adevarul. Votul uninominal a trecut de un hop, prin decizia Curtii de Apel de a respinge cererea de suspendare a PRM, insa instanta se va pronunta abia pe 11 noiembrie pe fond, adica asupra legalitatii hotararii de delimitare a colegiilor.

Pana atunci, PRM va face recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Prim-vicepresedintele PRM Lucian Bolcas a anuntat ca partidul sau va face recurs la decizia de joi si va solicita preschimbarea termenului de 11 noiembrie la o data mai apropiata, tocmai pentru ca instanta a refuzat contestatia de azi a PRM.

Potrivit lui Bolcas, la primul termen pe fond se va lua act si de exceptia de neconstitutionalitate ridicata de PRM si dosarul va fi trimis la Curtea Constitutionala, suspendandu-se astfel procesul.

Seful statului a declarat la postul public de radio ca Guvernul ar trebui sa emita acum actul pregatit sa corecteze ceea ce a fost reclamat de PRM. Basescu a sustinut ca, atata vreme cat Executivul a anuntat deja ca are pregatita riposta fata de contestatiile PRM, ar trebui sa emita actul normativ acum pentru a nu mai astepta un raspuns pana pe data de 11 noiembrie.

Consiliul Superior al Magistraturii l-a criticat pe presedinte pentru afirmatiile facute miercuri in Parlament pe tema procesului uninominalului, acuzandu-l de faptul ca a adus atingere autoritatii judecatoresti.

Din Gandul aflam ca Basescu cere Guvernului sa faca modificari la hotararea privind colegiile uninominale. Presedintele Traian Basescu nu a mai fost la fel de vehement, joi, in chestiunea ilegalitatii HG privind decuparea colegiilor uninominale si a concedierii echipei de juristi de la Cotroceni, asa cum se angajase cu o seara inainte.

Invitat la postul public de radio, Basescu a fost rugat sa comenteze respingerea, de catre Curtea de Apel, a contestatiei PRM asupra delimitarii colegiilor.

"Am intrat in ceea ce anticipam in discursul din Parlament, cand spuneam 'se pare ca sunt ilegalitati', si ca 'riscam sa intram intr-o perioada de confuzie'. Acum nu se mai pare, ci este cert. PRM anunta ca va continua sa atace hotararea, dar fondul se va judeca tocmai pe 11 noiembrie, deci in plina campanie. Nimeni nu poate anticipa hotararea judecatorului pe 11 noiembrie", a spus Basescu.

Partidele se ascund de votul uninominal sub umbrela PRM, scrie Romania libera. Curtea de Apel Bucuresti a respins joi solicitarea PRM de suspendare a hotararii de Guvern referitoare la delimitarea colegiilor uninominale. Cu alte cuvinte, cel putin pentru moment, termenul stabilit pentru alegerile generale nu va fi modificat.

Contestatia PRM sustine ca patru colegii - Bucuresti, Satu Mare, Constanta si diaspora - au fost trasate de Guvern, si nu de comisia parlamentara desemnata sa delimiteze colegiile uninominale.

PRM - partid care, alaturi de UDMR, a respins de la inceput votul uninominal - risca, potrivit ultimelor sondaje, sa nu intre in Parlament daca sistemul uninominal ramane in vigoare, potrivit estimarilor sociologice. De aceea, vicepresedintele si avocatul PRM in aceasta cauza, Lucian Bolcas, a spus ca urmeaza recursul impotriva deciziei de joi.

Mai mult, PRM va merge mai departe la Curtea Constitutionala si va contesta legalitatea intregii hotarari de Guvern. Liderul deputatilor PD-L, Cristian Radulescu, a atras atentia ca, in cazul in care judecatorii Curtii Constitutionale vor da un verdict dupa votul din noiembrie, iar acesta ar fi favorabil PRM, exista riscul ca alegerile sa fie invalidate.

Analistii sustin ca revenirea la vechiul sistem de vot nu ar fi singura miza a demersului PRM, caci sub actiunea sa se ascunde frica celorlalte partide de scrutinul uninominal.

Bakk Miklos, profesor stiinte politice la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj, argumenteaza ca partidele se tem de uninominal si se ascund sub umbrela PRM, deoarece "principalele partide politice s-au avantat in adoptarea acestui sistem care produce instabilitate si in acelasi timp le creeaza o neliniste. De aceea, probabil, ar accepta o revenire la vechiul sistem pe liste".

Mazăre a contestat decizia instanței de a-i refuza eliberarea condiționată. Peste câte luni poate reveni cu o nouă cerere
Mazăre a contestat decizia instanței de a-i refuza eliberarea condiționată. Peste câte luni poate reveni cu o nouă cerere
Fostul primar al Constanţei Radu Mazăre a contestat decizia Judecătoriei Sectorului 4 de respingere a liberării condiţionate. În cazul în care această hotărâre nu se va schimba la...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#PRM, #uninominal, #contestatie, #partide , #stiri PRM