Coalitia PD-L, PRM, PNG nu poate forma majoritatea parlamentara

Duminica, 21 Septembrie 2008, ora 15:48
2410 citiri
Coalitia PD-L, PRM, PNG nu poate forma majoritatea parlamentara

O alianta intre PD-L, PRM si PNGCD, asa cum este vazuta ea dupa alegeri de majoritatea analistilor, nu ar reusi sa intruneasca majoritatea in viitorul Parlament.

Potrivit intentilor de vot, pentru partidul prezidential ar vota 39% dintre alegatori, PRM ar contribui cu 4%, iar formatiunea lui Gigi Becali cu doar 3%, potrivit ultimului sondaj Insomar.

In conditiile in care PRM si PNGCD nu ar reusi sa treaca de pragul electoral de 5%, Partidul Democrat Liberal risca sa ramana in opozitie, cu toate ca va contabiliza cele mai multe voturi.

Pe de alta parte, cele doua partide aflata la guvernare, PNL si UDMR, impreuna cu principalul partid de opozitie, PSD, ar strange 49% dintre voturi, nici aceasta coalitie nereusind sa adune majoritatea voturilor.

Potrivit sondajelor, Partidul Social Democrat este preferat de 25% dintre alegatori, Partidul Liberal ar fi votat de 20% dintre alegatori, iar UDMR de catre 4%.

Cei mai multi dintre respondenti, (41%), sustin ca viitorul premier ar trebui sa provina din PDL, in timp ce doar 33%, respectiv 26% considera ca viitorul sef al Executivului trebuie sa fie Mircea Geoana sau Calin Popescu Tariceanu.

Desi stiu clar cu cine vor vota, romanii nu au o optiune ideologica in ceea ce priveste viitorul Executiv, 71% dintre subiecti sustinand ca nu conteaza daca Guvernul rezultat din alegeri va fi de stanga sau de dreapta, important fiind ca el sa-si faca treaba (la intrebarea cu pricina, 16 la suta sustin ca vor un Cabinet de dreapta, in timp ce 13 la suta vor un Executiv de stanga).

In acelasi timp, 39% dintre cei intervievati isi doresc ca viitorul Cabinet sa fie unul monocolor, in timp ce 31% militeaza pentru un Guvern de tehnocrati si 30 la suta cred in utilitatea unui Executiv de Coalitie.

In ceea ce priveste aceasta ultima varianta, cea mai bine vazuta formula postelectorala este o colaborare guvernamentala intre PDL si PNL (34 la suta), celelalte variante intrunind 27 la suta (un Guvern PNL-PSD), 16 la suta (un Guvern PSD-PDL) si respectiv 24 la suta (un Cabinet care sa reuneasca reprezentantii tuturor celor trei partide mari).

La intrebarile INSOMAR au raspuns 1.488 subiecti cu varste de peste 18 ani din 51 de localitati urbane si 50 de localitati rurale, eroarea maxima admisa fiind de +/- 2,8 la suta. Studiul a fost realizat in perioada 12-17 septembrie.

Listele comune, măr al discordiei între PSD si PNL încă din perioada USL. Cazul Alin Nica ar putea duce la o nouă rundă de epurări în PNL
Listele comune, măr al discordiei între PSD si PNL încă din perioada USL. Cazul Alin Nica ar putea duce la o nouă rundă de epurări în PNL
De când PSD și PNL au decis să aibă candidați comuni la alegerile locale în mai multe județe, inclusiv în Capitală, în interiorul celor două partide au început să apară nemulțumiți....
Ce șanse mai are Cătălin Cîrstoiu să-i devanseze pe Piedone și Nicușor Dan: ”O misiune complicată pentru coaliție”
Ce șanse mai are Cătălin Cîrstoiu să-i devanseze pe Piedone și Nicușor Dan: ”O misiune complicată pentru coaliție”
Luni, 25 martie, au apărut primele sondaje de opinie după ce alianța PSD-PNL l-a anunțat oficial pe medicul Cătălin Cîrstoiu în calitate de candidat pentru Primăria Capitalei. Deși sunt...
#INSOMAR, #intentii de vor, #barometru, #PDL, #PSD, #PNL, #PRM, #UDMR, #PNGCD , #UDMR