Doctoriile lui Tepes

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Luni, 05 Septembrie 2016, ora 11:17
8781 citiri

Politica de la noi pare sa fi intrat intr-o faza clinica. Altfel, n-ai cum sa-ti explici ce a zis, de indata ce a trecut la PRU, deputatul S. Ghita: "numai nebun sa fii sa nu ti-l doresti pe Ponta lider de partid!", a exclamat el.

Fostul premier explica, dupa cateva zile, ca la originea proiectului PRU se afla chiar el, B. Diaconu nefiind decat gestionarul de moment al intreprinderii.

PRU inseamna, de fapt, Partidul Romania Unita. E inspirat, se zice, de un alt PRU, Partidul Rusia Unita al lui Vladimir Putin. Fiind vorba despre dottore, plagierea acronimului nu e o surpriza. Au mai facut-o si altii.

De pilda, C. Popescu-Tariceanu a fondat un partid care se cheama ALDE, exact ca o fractiune parlamentara din forul legislativ european. Cam la fel a procedat si un europarlamentar pe nume L. Rebega, care a creat o formatiune intitulata Forta Nationala, imediat dupa ce a intrat in grupul condus de M. Le Pen, sefa Frontului National.

Sa revenim, insa, la PRU. Nu aveai nevoie de marturisirile lui Ponta ca sa realizezi ca e o manevra social-democrata.

Diaconu e un fost membru PSD, asa cum sunt si cei mai multi dintre alesii care i s-au alaturat. Vor mai veni si altii, dintr-un motiv care nu tine neaparat de ideologie: noul Parlament va avea cu 122 de membri mai putin decat cel rezultat din alegerile de-acum patru ani, iar pesedistii - ca si penelistii, de altfel - sunt sub o presiune foarte mare in alcatuirea listelor. Cine nu e in gratiile sefilor cauta un adapost.

Nationalismul e, pe de alta parte, o resursa importanta pentru social-democratii romani. Spre deosebire de Occident sau chiar de unele tari din regiune, precum Ungaria, Croatia sau Polonia, unde referintele la natiune sau patrie sunt confiscate de partidele de dreapta, la noi e nationalista stanga.

Iar daca in vremea lui I. Iliescu se striga: "nu ne vindem tara!", amicii lui V. Ponta prefera lozinca: "mandri ca suntem romani!".

Partenerii lor ultra-nationalisti de azi se deosebesc si mai mult de aliatii din anii '90 ai neocomunistilor: PUNR si PRM cultivau nostalgia pentru "epoca de aur" ceausista, inclusiv pentru economia planificata, in vreme ce B. Diaconu, M. Munteanu si altii ca ei au imbratisat critica radicala a Uniunii Europene.

Pe de alta parte, daca in urma cu un sfert de veac, ura fata de straini ii privea pe vecini - in primul rand, pe unguri - azi, dusmanii periculosi sunt musulmanii si eurocratii.

Nu e clar ce vor sa faca nationalistii pe plan extern, pentru ca retorica lor vizeaza un consum strict local. In schimb, atunci cand vine vorba despre situatiunea interna, remediul oferit de ei e ales in asa fel incat sa nu fie doar inadecvat, ci de-a dreptul absurd: PRU s-a oprit la Tepes.

Domnitorul valah ar trebui sa-i vindece pe toti cei care n-au intrat in PRU, fiindca acolo absolut toata lumea e, am aflat deja, sanatoasa tun.

Doctoriile lui Dracula ar urma sa vindece tara, a carei stare e descrisa cu ajutorul urmatoarelor categorii: violatori, pedofili, infractori violenti, jaf, coruptie, vieti distruse de banci, demnitate calcata in picioare si tot asa.

Din programul "Tepes pentru Romania romanilor", afli ca toate astea s-ar rezolva cu nationalizari, 50 de mii de soldati, inchisori si confiscari. Pe scurt: bla, bla, bla.

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#PRU Ponta pleaca PSD, #PRU Bogdan Diaconu PSD , #Bogdan Diaconu