Parlamentarii care nu voteaza motiunea ar putea fi exclusi din PSD

Marti, 11 Septembrie 2007, ora 21:26
1203 citiri
Parlamentarii care nu voteaza motiunea ar putea fi exclusi din PSD

PSD sector 1 l-a mandatat pe seful de organizatie, Dan Tudorache, sa ceara in Comitetul Executiv al PSD excluderea parlamentarilor care nu voteaza motiunea,iar liderul PSD Bucuresti, Marian Vanghelie,a spus ca Adrian Nastase si Ion Iliescu nu-si pot permite sa incalce aceasta decizie a partidului.

Liderul PSD Bucuresti, care a fost prezent la aceasta sedinta, a declarat ca decizia luata la aceasta sedinta nu este una pentru Adrian Nastase, Ion Iliescu sau Sorin Oprescu (toti cunoscuti pentru pozitia lor antimotiune, n.r.), ci una pentru toti parlamentarii partidului. Intrebat daca Nastase sau Iliescu vor fi sanctionati daca nu voteaza motiunea, Marian Vanghelie a lasat de inteles ca acestia vor fi destul de intelepti sa nu o faca. "Am incredere in comportamentul politic al lui Ion Iliescu si Adrian Nastase si cred ca nu-si vor permite sa nu voteze", a explicat Vanghelie.

Presedintele filialei de Bucuresti a mai spus ca parlamentarii au ajuns in aceasta functie prin munca oamenilor simpli de partid si ca alesii trebuie sa le respecte dorinta daca oamenii vor o motiune de cenzura. Marian Vanghelie a negat ca Mircea Geoana ar fi indemnat organizatia sa propuna astfel de sanctiuni si a spus iritat ca el spune niste lucruri pentru ca asa crede, nu pentru ca-l trimite Geoana.

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat marti, inainte de luarea acestei decizii, ca propunerea lui Dan Tudorache, sef al PSD sector unu, privind sanctionarea parlamentarilor care nu voteaza motiunea, este una neconstitutionala, o masura politieneasca ce nu face cinste partidului.

"Cam nestatutar, nedemocratic si neconstitutional", a spus Iliescu despre propunerea colegului sau de filiala, aratand ca imixtiunea in activitatea unui parlamentar este o greseala din partea unui partid, un lucru ce afecteaza demnitatea unui ales. "Un parlamentar ales are demnitatea si constiinta lui, relatia lui cu partidul e una, dar decizia lui ca parlamentar este alta si asemenea chestiuni nu fac bine climatului si partidului care promoveaza asemenea masuri administrative, politienesti", a declarat Iliescu.

El a mai spus ca asemenea propuneri nu sunt conforme cu tinuta morala a unui partid. "Tudorache greseste. S-a bagat intr-o chestiune care-l depaseste", a adaugat el, care a spus ca fiecare parlamentar trebuie sa judece pana la capat consecintele propriilor actiuni. "Ceea ce nu se face din convingere nu are nicio valoare", a conchis Iliescu.

Mircea Geoana, presedintele PSD, pare a fi de alta parere. El a spus tot luni ca parlamentarii au o relatie "biunivoca" cu filialele care i-au trimis in Parlament, sugerand ca din cauza acestui fapt, alesii trebuie sa se abtina in a avea pozitii contrare cu cele ale organizatiilor. Intrebat cum comenteaza propunerea lui Dan Tudorache, presedintele PSD sector 1, Geoana a raspuns sec: "e democratie interna de partid".

Dupa ce ziaristii au insistat, chestionandu-l daca e de parere ca parlamentarii PSD care nu voteaza motiunea sa fie sanctionati, Geoana a spus ca "este firesc sa fie o relatie biunivoca intre organizatii si cei care i-au trimis in Parlament". El a mai declarat ca fiecare organizatie de partid are o relatie directa cu parlamentarii pe care i-a trimis in Parlament si ca acestia sunt alesi pe liste de partid si sunt votati cu sprijinul militantilor si organizatiilor de partid, sugerand ca ei ar trebui sa respecte deciziile organizatiilor, inclusiv pe cea de a vota motiunea.

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat, luni, ca PSD amana depunerea motiunii de cenzura pentru saptamana viitoare, deoarece nu doreste ca aceasta actiune politica sa se suprapuna cu alegerea Patriarhului si pentru ca negocierile cu celelalte partide au durat mai mult decat anticipase.

Departamentele partidului vor finaliza saptamana aceasta textul motiunii, iar Comitetul Executiv ce a fost convocat saptamana viitoare va analiza textul inainte de a fi inaintat Parlamentului, a informat el. Mircea Geoana a mai explicat ca PSD a evitat sa depuna motiunea saptamana aceasta pentru a nu se realiza o suprapunere intre acest demers cu un "alt moment sensibil si important", adica alegerea Patriarhului Romaniei.

Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...