Astazi se semneaza Parteneriatul pentru Romania. Ce urmeaza?

Duminica, 14 Decembrie 2008, ora 09:28
1922 citiri
Astazi se semneaza Parteneriatul pentru Romania. Ce urmeaza?
Foto: mae.ro

Liderii principalelor partide castigatoarea ale alegerilor - PD-L si PSD - urmeaza sa semneze, duminica la ora 18.00, Parteneriatul de guvernare pentru Romania.

Liderii PSD si PD-L au incheiat sambata discutiile despre principiile pe care le vor aplica in guvernarea comuna, insa au subliniat ca nu s-a discutat si stabilit inca nimic despre componenta noului Guvern.

La iesirea de la negocieri, presedintele PD-L, Emil Boc a declarat ca exista sanse ca parteneriatul PD-L - PSD sa fie semnat duminica, iar sambata seara a fost anuntata si ora la care va avea loc semnarea parteneriatului.

De asemenea, liderul democrat - liberal a anuntat ca din guvern vor face parte numai PD-L si PSD, fiind exclusa participarea directa a UDMR-ului. Emil Boc si-a aratat insa disponibilitatea ca UDMR sa aiba o reprezentare doar la nivel de secretari de stat.

Varianta nu a fost insa pe placul UDMR, liderul formatiunii maghiare, Marko Bela, anuntand ca prefera sa intre in opozitie decat sa accepte propunerea de a avea reprezentare in esalonul doi din guvern.

Paritate perfecta in noul guvern

De cealalta parte, liderul social democrat, Mircea Geoana, a spus sambata ca in noul Guvern va fi paritate perfecta intre PSD-PC si PD-L. Potrivit lui Geoana in viitorul Guvern, Alianta PSD+PC si PD-L vor avea o "paritate perfecta", urmand ca postul de vicepremier sa apartina social-democratilor, iar functiile din ministere promise UDMR vor fi cedate doar de PD-L.

"Am stabilit in aceste negocieri prelungite si principiul paritar de reprezentare in Guvern - un vice-prim-ministru cu atributiuni importante si bineinteles cu o distributie de roluri de 50%-50% asa cum reprezinta si ponderea noastra in Parlament", a declarat Mircea Geoana, in urma discutiilor cu reprezentantii PD-L.

Duminica, liderii PDL si PSD urmeaza sa discute si sa stabileasca structura ministeriala a Guvernului si componenta nominala din cadrul viitorului Executiv.

Principiile Parteneriatului

Tot in cursul negocierilor de sambata, cele doua partide au convenit asupra celor 25 de principii care stau la baza "Parteneriatului pentru Romania".

Printre principiile mentionate sambata de Emil Boc se regasesc "necesitatea unui climat de stabilitate, cu un guvern puternic care sa fie sustinut de o majoritate consistenta in Parlament si care va fi instalat pana pe 22 decembrie", mentinerea cotei unice si adoptarea unor masuri de protectie fiscala pentru cei cu venituri mici, mentinerea locurilor de munca si cresterea graduala a puterii de cumparare a populatiei, precum si "continuarea demersurilor pentru asigurarea unei justitii independente, ferite de amestecul politicului".

La discutiile de sambata de la Senat au participat, din partea social-democratilor, Mircea Geoana, Dan Nica, Miron Mitrea, Viorel Hrebenciuc, Radu Mazare, Ioan Toma, Titus Corlatean, Ilie Sarbu, Marian Oprisan, Gheorghe Nechita, Liviu Dragnea, Nicusor Constantinescu si Radu Moldovan.

Din cealalta tabara, a democrat-liberalilor, au participat Emil Boc, Radu Berceanu, Theodor Stolojan, Elena Udrea, Gheorghe Flutur, Vasile Blaga, Forin Popescu, Ioan Oltean si Mircea Hava. De la PC participa doar Daniela Popa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#parteneriatul pentru Romania, #discutii noul guvern, #negocieri PDL PSD , #alegeri