Capitala, ravnita de nume sonore in tandemuri paradoxale

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 12 Aprilie 2008, ora 23:00
4061 citiri
Capitala, ravnita de nume sonore in tandemuri paradoxale

Dupa ce si PSD si-a zamislit, in chinuri groaznice, candidatul, oferta electorala pentru primaria Capitalei este, in linii mari, conturata. Nu la fel de clara este, deocamdata, situatia la sectoare. In schimb, in cazul Consiliilor judetene lucrurile par sa se fi transat rapid si fara mari tensiuni, pe baza traditionalelor mici intelegeri extrem de profitabile.

Asadar, ce meniu avem pentru Bucuresti? Tripleta care conteaza este alcatuita din Vasile Blaga, Cristian Diaconescu si Ludovic Orban, enumerati in ordinea procentelor partidelor pe care le reprezinta. In plus, pentru culoare, sa-l amintim si pe omul-partid Cozmin Gusa.

Niciunul dintre cei mentionati nu are cine stie ce experienta in materie de administratie locala, asa ca este putin probabil sa ne puna pe masa vreun proiect aplicat remarcabil. Toti vorbesc deocamdata in termeni de "sa facem sa fie bine".

Avantajat, din acest punct de vedere, este totusi Vasile Blaga, care are de-a dreapta un specialist in materie, pe Liviu Negoita, iar candidat la sectorul 1 pe cel care, practic, duce de ani buni greul primariei generale - putin carismaticul viceprimar, Razvan Murgeanu.

Chiar si asa Blaga este captiv al politicii. In discursul de la lansarea candidatilor PD-L a pus tunurile pe Calin Popescu Tariceanu, "tradatorul Aliantei DA", care insa nu-mi amintesc sa candideze la locale, si a clamat victoria PD-L la alegerile parlamentare si prezidentiale. Curat administratie locala!

Ludovic Orban a fost, ce-i drept, viceprimar, insa nu s-a remarcat pe acel front cu vreo fapta de vitejie. Si-a rezervat energiile pentru polemica politica si declaratiile incendiare, uneori la limita bunului simt. La fel si ca ministru al Transporturilor. A reusit insa performanta de a transforma un accident banal de masina intr-un scandal imens, din cauza dispretului aratat legii.

Culmea, proiecte mai arunca Cozmin Gusa, insa ele sunt mai degraba socante decat fezabile, cum e mutarea Garii de Nord la Chitila. Este si aceasta o strategie, tipica, de altfel, pentru Gusa.

Candidati de nevoie si moda tandemurilor

Un al doilea aspect care sare in ochi este ca nici in cazul PD-L, nici in cel al PSD nu candideaza reprezentantii cel mai bine plasati in sondaje. Negoita nu a vrut, iar Oprescu n-a fost vrut. In ambele cazuri, candidatii stabiliti pana la urma au fost rugati cu cerul si pamantul de colegi si au acceptat misiunea ca pe un sacrificiu.

Daca Sorin Oprescu a fost eludat pentru a nu-si lua prea mare avant, nu e nici astazi pe deplin clar de ce Liviu Negoita a refuzat cu obstinatie sa candideze. Au fost lansate zvonuri privind starea sa de sanatate, putin credibile totusi, avand in vedere ca el si-a asumat povara sefiei de campanie.

Este posibil ca, de fapt, Negoita sa nu fi vrut sa-si distruga imaginea, preluand mostenirea nu tocmai fericita lasata de Adriean Videanu, fara sa poata explica apoi ce a gasit.

Ingrata misiune ii revine lui Vasile Blaga, care ne vorbeste despre necesitatea de a transforma Bucurestiul intr-un oras european cu trafic civilizat, mai putin poluat, necorupt, in care sa fie intronata ordinea publica. Adica exact asa cum n-a fost, sa intelegem, in timpul mandatului Videanu.

Blaga are handicapul ca, desi vine dupa un primar din acelasi partid, nu poate avea un mesaj de continuitate. Cea mai grea lovitura vine insa dinspre "borduriada". Controalele au demonstrat ca Marmosim-ul lui Videanu a fost implicat in controversata schimbare a bordurilor. Ca a avut doar un procent din operatiune, ca prejudiciul a fost deja recuperat, conteaza foarte putin. In mod normal, implicarea Marmosim ar fi fost 0%, iar ce e peste inseamna pata.

Blaga este dezavantajat si de atitudinea lui Videanu, care nici nu-si ascunde fericirea ca "se elibereaza". Actualul primar a facut tot ce i-a stat in putinta pentru a arunca in alte maini cartoful fierbinte, fiind dispus inclusiv sa se umileasca public, declarandu-se mai slab decat Blaga si Negoita.

Si totusi, Videanu a facut si lucruri bune, iar roadele exasperantelor santiere de astazi, asa fara nicio strategie cum au fost deschise, vor fi culese de viitorul primar.

Mai remarcam existenta, in premiera, a doua tandemuri: Blaga- Negoita, Diaconescu -Vanghelie. Primul este inspirat, desi logica ar impune ca el sa fie inversat. Trecand peste asta, Blaga nu are decat de castigat din asocierea cu singurul primar eficient din Bucuresti. Practic, campania PD-L pentru Bucuresti este centrata pe Liviu Negoita, care reprezinta adevarata locomotiva. El ramane totusi doar la sectorul 3, dupa cum si la sectorul 6 democrat-liberalii propun continuitate - adica pe Cristian Poteras.

Interesanta se anunta confruntare Chiliman - Murgeanu la sectorul 1, dar si Bodu - Vanghelie, la sectorul 5.

Celalalt tandem este un dezastru pentru Cristian Diaconescu. O asociere mai nepotrivita nici ca putea fi gandita. Tot capitalul adus de imaginea sa rasata este strivit de "alamanhe". Principiul lui Vanghelie electoratul meu + electoratul lui = love este pueril.

Electoratul lui Diaconescu ar putea fugi mancand norii din cauza colegului de tandem. Si este vorba, in primul rand, despre acel electorat non-PSD care putea fi atras de tinuta aparte a lui Diaconescu.

El isi diminueaza astfel principalul atu. Cat despre echipa pentru sectoare, cu exceptia inepuizabilului Vanghelie si traditionalului deja Ontanu, PSD inca nu a luat decizii finale. E inutil sa vorbim despre variante, cat timp s-a vazut cat de mare e volatilitatea in partid.

In teritoriu, liniste si pace

Daca aruncam un ochi departe de lumea dezlantuita, in teritoriu, vedem relaxare generala. Baroni de toate culorile politice s-au asezat linistiti la locurile lor, si-au impartit fara suparare teritoriile si asteapta alegerile. Priviti-i pe Nicusor Constantinescu, Marian Oprisan sau Radu Berceanu! Vi se par ingrijorati de batalia din iunie? Aiurea!

Social-democratii au avut o mica suparare cu Vanghelie, dar au venit la Bucuresti, au marait putin si s-a rezolvat. Mai tristi sunt liberalii, aflati intr-o cronica criza de cadre. Dupa ce si-au reciclat cativa ministri pentru primarii, nu prea mai au pe cine lansa pentru presedintia consiliilor locale.

In aceste conditii, ma indoiesc sa avem parte de mari surprize sau mari confruntari. In Bucuresti, privind oferta, ne putem astepta la o campanie anosta si politizata cat incape, in care temele locale vor fi, cu siguranta, pe cat posibil eludate.

Alegeri locale în Turcia. Politicianul de opoziție care vrea să-i dea o lovitură lui Erdogan
Alegeri locale în Turcia. Politicianul de opoziție care vrea să-i dea o lovitură lui Erdogan
Alegeri locale vor avea loc duminică, 31 martie, în cele 81 de provincii ale Turciei, iar Partidul Justiției și Dezvoltare (AKP) al președintelui Recep Tayyip Erdogan caută să recâștige...
PNL, în impas major înaintea alegerilor. Analist: “Există temerea să nu se creeze o forță revoluționară în interiorul partidului”
PNL, în impas major înaintea alegerilor. Analist: “Există temerea să nu se creeze o forță revoluționară în interiorul partidului”
PNL trece prin momente dificile cu doar câteva luni înainte de alegeri. Motivul principal este reprezentat de listele comune pentru alegerile locale, iar mulți dintre liderii din teritoriu au...
#candidati, #alegeri locale, #paradoxuri , #alegeri