Cine a castigat alegerile locale?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 03 Iunie 2008, ora 12:10
5215 citiri
Cine a castigat alegerile locale?

Nici nu s-au inchis bine urnele duminica seara, ca PD-L, PSD si PNL s-au grabit sa se si declare invingatoarele alegerilor locale. PSD se bazeaza pe procentele, inca partiale, potrivit carora social democratii au obtinut cele mai multe mandate de primari din primul tur, cele mai multe mandate de consilieri locali si de presedinti de consilii judetene, iar in materie de consilieri judeteni sunt pe locul al doilea dupa PD-L. In subtext, social democratii si-l revendica si pe Sorin Oprescu aflat pe primul loc in lupta pentru Capitala si pe care au anuntat deja ca-l vor sustine in finala de pe 15 iunie.

PD-L se declara multumit pentru ca in Bucuresti are cele mai multe locuri in consiliul general si un primar de sector ales din primul tur, are cele mai multe mandate de consilieri judeteni, a castigat din primul tur cel putin doua mari orase in frunte cu Clujul si, in general, are un rezultat mult mai bun decat in 2004, spre deosebire de PSD care au un rezultat total mai slab decat acum 4 ani.

PNL, pe locul al treilea, se lauda cu cele mai bun rezultat din istoria sa si, cu faptul ca, mai ales in Bucuresti, este in pozitia partidului fara de care nu se poate face majoritatea. Ei bine, in aceste conditii cine a invins? Ei zic ca ordinea este PSD, PNL, PD-L.

Socotelile unui an

E drept ca rezultatul social democratilor este mai prost decat in 2004, dar va mai amintiti unde era PSD dupa referendumul de demitere a presedintelui, anul trecut? Cu cel putin 10 procente mai jos si, mai grav decat atat, pe trend descendent. Toata lumea citea in bobi disolutia PSD dupa palma extrem de usturatoare primita de la electorat. Ei bine, social democratii nu numai ca au oprit declinul, ci sunt din nou pe trend ascendent.

Masurile populiste impuse guvernului Tariceanu, dependent de sustinerea PSD, si asumate de social democrati si-au aratat roadele, iar cei mai multi dintre baronii locali, si ei considerati cu un picior in groapa, sunt din nou in varful judetelor, suiti acolo de votul popular de aceasta data. Ne explicam acum de ce PSD a vrut cu cerul si pamantul ca presedintii consiliilor judetene sa fie alesi prin vot popular. Avem asadar din nou un PSD in plina ascensiune si reintrat sub controlul total al lui Ion Iliescu.

Sa trecem la PNL. Dupa referendumul de demitere a presedintelui, liberalii coborasera aproape sub 10 la suta. Jale mare! Sunt acum la 19 la suta, mult peste asteptari, si in postura de a negocia aliante imposibile fara ei, avand toate motivele sa creada ca isi vor pastra acelasi statut privilegiat si la parlamentare. Adica statutul pe care l-a avut pana acum UDMR, si rau i-a mers!

In Bucuresti, deocamdata nu sprijina niciun candidat pentru turul al doilea, asteptand desigur negocierile pentru configurarea puterii in consiliul general al Capitalei.

PD-L are toate motivele sa nu se atinga de sticlele de sampanie. Mai tineti minte pe unde era anul trecut la vremea asta? Peste 40 la suta. Unde au ajuns? La 28 %, cu mai putin de un procent in fata PSD.

Electoratul portocaliu a stat in cea mai mare parte acasa, PD-L este in pericol enorm sa piarda functia de primar general, si-a pastrat dominatia in Transilvania, dar pasii facuti in restul tarii sunt foarte timizi. Dintre greii partidului care au candidat la presedintii judetene a reusit o bresa doar Gheorghe Flutur, la Suceava. Unde e victoria? PD-L este pe un trend care ar trebui sa le dea fiori liderilor acestui partid.

Semnalul pentru negocieri

Localele sunt semnalul pentru parlamentare, asa ca, in curand, vor incepe marile miscari de trupe. Ce vedem? In primul rand o polarizare a vetii politice din Romania. Cele doua centre de putere sunt PD-L si PSD. Avem si doua partide balama, in primul rand PNL si, in masura mica, PC. Se pare ca suntem pe cale sa scapam de extrema - PRM si PNG.

De-acum se va lucra intens la strategia de aliante pentru parlamentare, bazata de aceasta data pe cifrele votului pentru consiliile judetene, cel mai puternic politizat din cele exprimate luni. Probabil ca PNL va fi intens petit, atat de PSD cat si de PD-L, iar semnalul va fi dat la stabilirea majoritatii in consiliul general al Capitalei. O majoritate PSD - PNL va fi una foarte fragila si ar prefigura o fragilitate similara in Parlament.

PNL + PD-L ar fi solutia cea mai stabila pentru Bucuresti si ea nu este chiar exclusa. Am vazut deja ca razboiul dintre Palate a intrat de ceva vreme intr-o faza de acalmie. Fostii parteneri din Alianta DA ar putea fi condamnati sa colaboreze din nou din cauza restauratiei din PSD. Daca pentru PD-L este imposibil, din cauza urii cumplite dintre Traian Basescu si Ion Iliescu, pentru liberali este dificil sa-si asume o alianta oficiala cu partidul condus de omul care intruchipeaza negarea principiilor liberale, incepand cu proprietatea, omul de care se leaga cele mai traumatizante episoade din istoria PNL, in frunte cu mineriadele.

Cel mai important asalt va fi, probabil, la nivelul celei mai importante functii disputata ieri prin vot - aceea de presedinte al consiliului judetean. Sefii judetelor vor avea pe mana bani multi, inclusiv europeni care pot veni pe proiecte. Va incepe o operatiune in masa de racolare a acestora. In plus, votul in turul al doilea va fi influentat de culoarea politica a presedintelui de consiliu judetean pentru ca oamenii stiu ca un primar simpatic sefului are sanse mai mari sa puna mana pe bani mai multi.

Ne asteapta cu siguranta o perioada plina din punct de vedere politic, insa daca inainte de a trece la fapte conducerile partidelor nu-si vor asuma realist rezultatele alegerilor de la 1 iunie, cu bune si cu rele, ma tem ca va fi din nou o agitatie inutila.

Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
Se mai face metroul București - Aeroportul Otopeni? Când ar începe lucrările. Reacția Metrorex
Se mai face metroul București - Aeroportul Otopeni? Când ar începe lucrările. Reacția Metrorex
Mai nimic nu s-a mai auzit despre linia de metrou care ar trebui să lege Capitala de aeroport. Ziare.com a aflat noi informații despre acest proiect. Construirea liniei de metrou până la...
#PSD, #Bucuresti, #PNL, #PDL, #UDMR, #rezultate alegeri 2008 , #alegeri