Care sunt mizele Consiliului National al PSD?

Joi, 04 Februarie 2010, ora 15:59
2485 citiri

Social-democratii au inceput, joi, prima sedinta in care este analizat rezultatul alegerilor, se stabilesc vinovatii pentru esec si cei mai curajosi isi vor anunta candidaturile pentru sefia partidului detinuta in prezent de Mircea Geoana.

Ziare.com a luat pulsul social-democratilor inainte de Consiliul National si va transmite, totodata, minut cu minut desfasurarea sedintei PSD.

Consiliul National al PSD - Urmareste minut cu minut

Ce este Consiliul National al PSD

Insa inainte de a vedea cu ce sperante se prezinta social-democratii la acest forum, sa facem o scurta introducere in ceea ce inseamna Consiliul National al PSD.

Consiliul National este organul reprezentativ si deliberativ suprem al PSD in perioada dintre congrese, format din maxim 151 de membri, care reglementeaza intreaga activitate a partidului. Consiliul National este ales pentru o perioada de pana la doi ani.

Consiliul National este in drept sa delege unele imputerniciri ale sale Biroului Politic si Comitetului Executiv pentru o perioada limitata, care nu va depasi sase luni.

In cadrul Consiliului National al PSD se organizeaza comisii de specialitate structurate pe domenii de activitate, numarul acestora fiind stabilit de Consiliul National. CN are un Birou Permanent care activeaza in perioada dintre sedinte si din care fac parte presedintele PSD, secretarul general, presedintele Consiliului National, vicepresedintii Consiliului National si secretarul Consiliului National.

In cadrul sedintei de joi, la care participa 750 de delegati de la organizatiile din toata tara, vor fi discursuri, dezbateri, iar Liviu Dragnea si Viorel Hrebenciuc vor face o analiza a ceea ce s-a intamplat la alegerile prezidentiale.

Care vor fi temele Consiliului

In cadrul intalnirii se vor stabili programul de activitate a Consiliului pe anul 2010, tezele pentru reconstructia ideologica a partidului, reperele posibile pentru o noua revizuire a Constitutiei si imbunatatirea sistemului electoral si raportul Comisiei de arbitraj.

Totodata, vor fi discutate si propunerile pentru modificarea statututlui, propunerea Consiliului de convocare a Congresului si proiectul bugetului de venituri si cheltuieli.

PSD discuta modificarile din statutul partidului

Ce vrea sa schimbe PSD

Social-democratii vor dezbate toate propunerile legate de modificarea statutului partidului. Printre acestea se regaseste cea privind reinfiintarea functiei de presedinte executiv, functie care a fost desfiintata la Congresul din decembrie 2006, dupa ce fusese detinuta de Adrian Nastase. O propunere alternativa este infiintarea functiei de prim-vicepresedinte, aceasta fiind sustinuta de Mircea Geoana.

In ceea ce priveste atributiile pozitiei secunde in partid, fie ca va fi presedinte executiv, fie prim-vicepresedinte, exista, de asemenea, doua propuneri alternative. Una dintre acestea este ca presedintele executiv sa nu detina niciun fel de atributii speciale, urmand sa fie un simplu loctiitor al presedintelui, care sa indeplineasca sarcinile date prin mandat de liderul PSD.

Cealalta propunere pentru aceasta functie mentioneaza printre atributii coordonarea departamentelor de specialitate ale partidului, atributie preluata de presedintele Consiliului National, precum si a secretariatelor executive.

Ca implicatii in ceea ce priveste pozitionarea principalelor filiale ale partidului si ale actualilor vicepresedinti, una din cele mai importante propuneri de modificare a statului este ca functiile de conducere la nivel national sa fie alese in bloc, ca echipa propusa de candidatul ales presedinte.

In cazul in care o astfel de propunere va fi acceptata de Consiliul National si va fi votata si la Congres, fiecare dintre candidatii la presedintia PSD va trebui sa supuna votului, pe langa un program politic, o echipa intreaga de conducere, cu presedinte executiv, secretar general si vicepresedinti.

Printre propunerile centralizate de comisia speciala infiintata de Biroul Permanent National se regaseste cea referitoare la majorarea numarului de vicepresedinti de la 15 la 19, varianta care pare sa intruneasca acceptul majoritatii liderilor partidului.

Alte propuneri trimise comisiei, care insa nu au mari sanse de a fi acceptate, sunt cele privind diminuarea la doi ani a mandatului conducerii centrale, venita din partea lui Adrian Nastase, si cea referitoare la rezervarea a 40% din functiile de conducere femeilor, solicitare venita din partea organizatiei de femei a PSD.

Ion Iliescu, Victor Ponta si Nicolae Banicioiu, despre schimbarile de statut

Iliescu: Pot sa apara candidati surpriza la sefia PSD

Contactati de Ziare.com, presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, vicepresedintele Victor Ponta si deputatul Nicoale Banicioiu au spus ce presupune Consiliul, ce se va hotari joi si ceva mai putin despre candidatii la sefia partidului.

"Consiliul este forumul care lucreaza intre congrese si este, deci, reuniunea care are misiunea de a pregati Congresul care este peste doua saptamani. Deci va fi o discutie cu toti membrii Consiliului, reprezentand organizatiile din intreaga tara. Se supun cateva teme de catre conducerea executiva care urmeaza sa fie analizatte la Congres.

Deci o analiza a perioadei parcurse, problemele cu care se confrunta astazi partidul si tara si cu ce elemente strategice sa se prezinte partidul dupa Congres.

De exemplu, sunt discutii despre modificari ale statutului. S-a cerut tuturor organizatiilor sa se gandeasca la aceste modificari si sa faca sugestii. Poate ca in functie de acestea, inclusiv alegerile de la Congres ar putea sa fie bazate pe noi prevederi. La Consiliu o sa avem probabil o imagine a diverselor idei care vor veni, e un forum in care vom dezbate imaginea de ansamblu", ne-a declarat Ion Iliescu.

Intrebat daca se asteapta la "candidaturi suspriza", liderul social-democrat a spus ca da, fiind un partid democratic in care oricine se poate inscrie in cursa pentru presedintia partidului.

"E posibil sa se anunte si candidaturile, in ultima instanta in fata Congresului. Dar sigur, cei care doresc sa candideze probabil ca in cadrul Consiliului vor anunta asta. Cadrul statutar democratic permite oricui sa isi prezinte asemenea intentii, dar decizia o ia Congresul", a mai spus Ion Iliescu.

Nicolae Banicioiu sustine infiintarea functiei de presedinte executiv si nu i se pare o idee rea nici alegerea functiilor de conducere la nivel national in bloc, insa nu vede posibilitatea aplicarii ei la aceste alegeri.

"Deocamdata o sa vad argumentele colegilor mei, probabil ca infiintarea functiei de presedinte executiv este una dintre propunerile bune, pe care eu unul o sa le sustin, probabil ca si propunerile legate de secretarii executivi am sa le sustin eu, vom vedea insa care va fi votul Congresului. Postul de presedinte executiv este unul care trebuie sa se regaseasca in viitoarea organigrama de la PSD", a declarat, pentru Ziare.com, Banicioiu.

Cat despre propunerea lui Victor Ponta ca alegerea functiilor de conducere la nivel national sa se faca in bloc, deputatul PSD spune ca este buna, insa nu poate fi aplicata la aceste alegeri.

"Nu e o propunere rea nici asta, insa nu stiu daca este posibila in momentul de fata, pentru ca nu se poate contoriza in acest moment exact numarul de membri activi, numarul de membri care au ramas dupa pierderea alegerilor prezidentiale, poate unii au mai plecat, unii au mai venit, si atunci cred ca s-ar putea crea confuzii, dar pe viitor cred ca aceasta ar fi o varianta foarte buna de a desemna presedintele, intr-un viitor nu foarte indepartat", a mai spus deputatul social-democrat.

Cat despre candidaturi surpriza, Banicioiu spune ca "orice e posibil. Un partid invatat cu competitia si cu democratia interna cum e PSD-ul in ultimii ani cred ca poate sa dea orice surpriza in acest sens".

Vicepresedintele Victor Ponta asteapta sa vada ce se va intampla in cadrul Consiliului, isi sustine proiectul propriu pentru modificarile de statut si nu vrea "sa bata apa in piua" despre candidaturi.

"Vreau sa vad ce se intampla si o sa vedem mai departe. Nu sustin infiintarea functiei de presedinte executiv. Daca nu e clar la ce foloseste, nu vad de ce sa mai facem o functie. Eu sustin propriul meu proiect", ne-a spus Victor Ponta.

Victor Ponta nu candideaza la presedintia PSD, dar are un proiect de reforma

Intrebat despre candidaturile colegilor sai la presedintie si de alte posibile condidaturi, Ponta a spus scurt: "eu sigur nu candidez".

Candidaturi la sefia PSD

Cel mai asteptat moment al Consiliului va fi momentul in care liderii care s-au decis sa intre in cursa pentru sefia partidului isi vor anunta candidaturile. Daca Mircea Geoana, Cristian Diaconescu, Miron Mitrea si Andrei Alexandru si-au anuntat deja candidaturile, in cadrul Consiliului si-a anuntat intrarea in cursa si Adrian Nastase.

Adrian Nastase afirmase joi dimineata, inainte de inceperea Consiliului, ca ii place sa mentina suspansul cu privire la candidatura sa si ca anuntul il va face "intr-un sens sau in altul, in cadrul de partid", si nu pe holurile Parlamentului sau in studiourile televiziunilor.

O surpriza privind candidatura este asteptata din partea primarului Constantei, Radu Mazare.

Prezent miercuri la Curtea de Apel Bucuresti pentru procesul in care este acuzat de fapte de coruptie, Mazare a facut din nou un adevarat spectacol. El le-a spus jurnalistilor ca nu s-a hotarat inca, dar ca sa fie pe faza, ca surprizele pot aparea oricand.

"Ramane o surpriza. Imi schimb palaria asta cu bereta rosie, schimb hainele astea cu uniforma militara si poate candidez. Sa fiti acolo! Cine stie ce se intampla?!", a spus Mazare.

Mazare: Tara asta merge in cap

El s-a prezentat insa, joi, fara bereta rosie, spunandu-le jurnalistilor ca inca nu s-a hotarat: "Tara asta merge in cap, asta e clar. Si trebuie cineva sa o ia si sa o puna pe drumul cel bun. Este cu sange cel care poate sa faca lucrul asta. Mie nu mi-e frica si stiti asta. Nu am bereta rosie pentru ca nu m-am hotarat inca. Daca ma vedeti cu patru soldati-soldate in spate, la tribuna, inseamna ca m-am hotarat", a spus Mazare.

Ce o sa aflam dupa incheierea Consiliului

Dupa ce social-democratii vor fi dezbatut tot ce a fost de dezbatut si vor fi stabilit tot ce a fost de stabilit, ne vor anunta daca au hotarat cumva schimbarea datei Congresului Extraordinar, ce trebuie sa aiba loc pe 20 februarie, care sunt modificarile de statut care vor fi supuse votului Congresului si cine va candida pentru sefia PSD.

Totodata, este de asteptat sa aflam si cine au fost vinovatii pentru pierderea alegerilor prezidentiale. Deciziile finale le vom afla, insa, la Congresul Extraordinar si tot atunci si cine va prelua fraiele partidului pentru urmatorii ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Consiliul National PSD mize, #candidaturi presedinte PSD, #schimbare statut PSD functii, #vinovati esec alegeri prezidentiale PSD , #alegeri