Ce inseamna o Romanie fara PSD?

Joi, 05 Decembrie 2019, ora 18:10
14052 citiri
Ce inseamna o Romanie fara PSD?

De la o vreme incoace, tot mai multi lideri politici si chiar presedintele tarii recent reales vorbesc despre o Romanie fara PSD, cel putin ca replica la faptul notoriu ca Romania cu PSD a esuat lamentabil chiar sub privirea si, mai ales, pe spinarea noastra.

Termenii trebuie lamuriti, intrucat sintagma Romaniei fara PSD a starnit nervozitate in randul profitorilor din (inca) majoritara clasa politica si in randul mai multor Antene, asa zis intependente, care o slujesc cu scrupulozitate.

Cum - se intreaba toti acestia - pretinde cineva ca trebuie anihilati cei 3 milioane de oameni care au votat trandafirasii Vioricai? Trebuie nimiciti cei 5-600.000 membri care isi platesc cotizatia si sustin neabatut partidul? Trebuie starpiti simpatizantii care au raspuns mereu la chemari si s-au prezentat cu miile la mitinguri, ca sa scandeze sloganurile partidului?

Mere otravite

In opinia mea, asemenea intrebari sunt doar mere oravite, oferite pe o superba tava de argint.

N-a vorbit nimeni de anihilari sau de starpiri, iar sensul sintagmei "fara PSD" l-a precizat pe intelesul tuturor presedintele tarii, la recenta sedinta PNL, unde a fost invitat:

"De la noul guvern ma astept la o implicare totala, in asa fel incat la finalul anului 2020 sa putem oferi romanilor o Romanie fara PSD, o Romanie fara PSD in conducerea statului, ca sa fiu bine inteles".

Rezulta de aici o asteptare si o intrebare. Asteptarea este aceea ca, de acum intr-un an, ar trebui sa dispara pesedistii plantati in fruntea unor institutii, iar in locul lor sa se aseze la butoane doar profesionisti si cunoscatori, nu politruci. Intrebarea este unde ar trebui sa dispara cei inlaturati de la butoane. Raman pe drumuri?

Nu ca m-ar interesa prea mult soarta lor, dar intrebarea e o capcana. Sa fii in Opozitie nu inseamna sa nu fii nicaieri. Fireste, profitorilor li se pare ca, daca nu se afla ei la butoane, atunci parca nici n-ar exista.

Nu-i desfiinteaza nimeni. PSD are o structura puternica, are sedii, este organizat in teritoriu, se pretinde reprezentantul unei doctrine respectate la nivel european si compromisa, din pacate, la noi de sleahta oportunistilor, chilipirgiilor si a semidoctilor, incapabili sa inteleaga altceva, decat propriul interes.

PSD a avut lideri de marca

In trecut, liderii PSD erau respectati, au existat personalitati intelepte, intelectuali de marca, gata sa apere o doctrina, nu niste scaune.

Sleahta nu-si intelege rolul altfel decat culegandu-si roadele privilegiilor. Adevaratilor politicieni n-are de ce sa le fie teama de a fi in Opozitie, unde ar avea ocazia sa semnaleze inevitabilele derapaje ale majoritarilor si sa sustina dezbaterile din Parlament, din consiliile judetene, municipale si altele, pana la cea mai neinsemnata comuna.

Pe scurt, PSD poate fi foarte util in Opozitie, fara sa se afle la butoane, daca intelege ca epoca privilegiilor s-a terminat.

Recunosc ca simpatizez ideile liberale, dar in acelasi timp respect orice alta doctrina. Si tocmai din respect pentru social-democratie imi dau seama cat de necesar este ca aceia care au esuat in politica lor de stanga sa-si faca stagiul de cativa ani buni pe bancile Opozitiei.

Va propun sa deschideti o enciclopedie - clasica sau virtuala, nu conteaza! - si sa cautati acolo personalitatile de prestigiu in domeniu, de altadata. Veti descoperi nume consacrate, care, exceland aproape numai in Opoziitie, au pus umarul la edificiul doctrinei, nu al interesului: Vasile Conta, Constantin Dobrogeanu-Gherea, Vasile Mortun, Theodor Sperantia, Sofia Nadejde, Anton Bacalbasa (altul decat actualul deputat, fireste), Constantin Mille, Vasile Lates si multi altii. Toti au disparut, dar ideile lor au ramas in biblioteci, scrise de ei, in volume sau articole.

Ma intreb in ce biblioteci vor ramane posteritatii scrierile Vioricai Dancila, ale lui Dragnea, ale Olgutei, ale lui Radulescu-Mitraliera, Iordache, S. Nicolae, Fifor, Orlando, Codrin Stefanescu, plus liderii din Dolj, Gorj, Olt si altii ajunsi importanti nu pentru ca au gandit ceva in neintrecuta lor intelepciune, ci pentru ca "ai lor" au votat-o pe Viorica mai cu spor decat ai "altora"?

Imi vine sa ma intorc la intrebarea din titlu si imi raspund: o Romanie fara PSD inseamna una fara toti acestia care se urnesc cu greu de la butoanele unde, de cativa ani, au facut numai rau tarii si mai fac inca.

Echipe care au esuat in istorie

O Romanie fara PSD nu inseamna numai una cu altii la conducere, ci si una cu alt PSD decat cel pe care il avem astazi.

Cand se instala ca interimar, Marcel Ciolacu declara ca "s-a incheiat acea epoca in care partidul era condus de un "tatuc" si de acum inainte va fi condus de o echipa". Daca asta este resetarea pe care si-o propune PSD, mai bine lipsa.

Resetarea nu inseamna aceiasi oameni, pe alte scaune. Oamenii care au impins partidul in prapastie, facandu-l zob, nu-l vor reseta niciodata, chiar daca formeaza echipa.

De altfel, ideea de echipa este mareata teoretic, dar in practica a esuat de fiecare data. A esuat chiar la nivelul tarilor, nu neaparat al partidelor. Nicio entitate istorica - stat sau partid - n-a prosperat vreodata condusa de o echipa. Echipa a fost de fiecare data pretextul pentru cineva, ca sa se catere el cat mai sus pe piramida.

Merita sa ne amintim triumviratele din Roma antica, nimic altceva decat niste echipe in fruntea tarii. Le-au incercat personalitati ale caror nume impresioneaza. In primul triumvirat, intrasera Caesar, Pompei si Crassus, nume incomparabil mai rasunatoare decat Ciolacu, Paul Stanescu, Firea si altii ca ei.

Parea etern, dar s-a prabusit dupa nici 15 ani, atunci cand Caesar s-a proclamat "dictator perpetuus et consul sine collega", adica "tatuc", ca sa revin la limbajul domnului Ciolacu. Cand "colegii" il asasinau pe triumfatorul Caesar, triumviratul ajunsese deja o amintire.

Al doilea triumvirat roman, constituit de Octavian, Marc Antoniu si Lepidus, dupa asasinarea lui Caesar, a durat ceva mai mult si s-a terminat cu un alt "perpetuus", acel Octavian, care a reusit sa-i inlature pe ceilalti doi.

Poate cea mai rasunatoare conducere colectiva din istorie a fost insa Consulatul francez, de dupa Revolutia din 1789, cand revolutionarii n-au nimerit sa-si gaseasca forma de guvernamant in locul monarhiei abolite si au incredintat statul unei echipe: cei trei consuli cu puteri egale.

Ce gluma! Nu exista puteri egale in istorie, atunci cand fiecare lupta pentru propria putere si propriul interes. In scurt timp, a aparut consulul Napoleon Bonaparte, ales sa fie unul dintre cei trei, in timp si mai scurt s-a declarat tot el Prim Consul, iar de aici pana la Singurul Consul n-a fost decat un pas.

Pasul urmator te face sa razi. Singurul Consul s-a declarat Imparat, iar formula cu care se intitula in noua sa postura a ajuns sa fie ironizata astazi de cei mai seriosi memorialisti: Napoleon, l'Empereur de la Republique Francaise, adica Napoleon, Imparatul Republicii Franceze.

Numismatii de astazi si-au facut o pasiune din a colectiona monezile cu efigie si cu inscriptia Napoleon Empereur - Republique Francaise . Consulatul, acea conducere "in echipa" cu care si-a facut lansarea viitorul imparat, a ramas o amintire.

Nici ideea lui Lenin de conducere colectiva, pe care incercase s-o acrediteze intr-un avant de populism, n-a avut rezultate. Echipa, numita Sovietul Comisarilor Poporului, condusa fireste de el, a ajuns in cele din urma Guvern in toata regula, comisarii au ajuns ministri, iar rezultatul a fost drumul nestingherit catre puterea absoluta a lui Stalin.

Merita poate amintit ca si in tara noastra a existat un fel de conducere colectiva, rapid esuata. La moartea regelui Ferdinand, tronul fiind preluat de nepotul Mihai, in varsta de numai cinci ani, a fost instalata in anul 1927 o regenta.

Dar regenta a functionat atat de defectuos, incat, dupa numai trei ani de domnie a minorului Mihai, Guvernul Iuliu Maniu de atunci s-a gandit la restauratie, a fortat readucerea in tara a dezmostenitului Carol, acesta s-a declarat rege si cu asta regenta a luat sfarsit.

Calculul lui Ciolacu

Fireste, toate acestea sunt la nivel de stat, dar nici la nivelul partidelor lucrurile nu stau altfel. Niciun veleitar nu incearca sa imparta puterea cu "echipa", daca il tin muschii sa si-o asume singur.

Incercarea domnului Ciolacu dovedeste, in opinia mea, ca deocamdata pe dansul muschii nu-l tin si ca fara indoiala si-a facut un mic calcul de preluare a puterii, dupa ce "colegii" vor recunoaste ca el este "sefu'".

Dar PSD are nevoie de resetare, ca de oxigen. Nici echipa si nici tatucu' nu pot reprezenta garantia resetarii. Dupa ce a dat in bara cu Ponta, s-a compromis de tot cu Dragnea si s-a facut de rasul curcilor cu Dancila, partidul trebuie sa-si caute un lider adevarat, puternic, recunoscut in tara si in afara, cultivat, respectat, impunator.

Cu toata stima pentru domnul Ciolacu, nu mi se pare ca dansul ar fi omul.

Poate ar zice cineva ca divaghez. Ca omul cultivat, respectat, impunator nu exista in PSD, ca de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere. Gresit. PSD a avut mai multi oameni de toate cinstea si banuiesc ca inca mai are, chiar daca ei nu se observa pe aproape.

Nici nu s-ar putea observa, daca Ponta, Dragnea, Dancila au avut grija sa tina departe de ei orice concurent. Vi-l mai aduceti aminte pe diplomatul rasat Mircea Geoana? Da, cel exclus din partid de Ponta si recuperat de NATO, unde a ajuns omul nr. 2 din fruntea organizatiei.

Cum a fost posibil ca PSD sa se lase condus de Dragnea si sa se puna la ordinele Dancilei, in timp ce fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu, un pretuit si cultivat comentator politic, a fost indepartat, pentru ca, nu cumva, sa le devina concurent trogloditilor de la varf?

Mai sunt si alte exemple. Penuria liderilor de valoare in PSD este artificiala. A cuplat la ea domnul Ciolacu, hotarat sa reformeze partidul cu o echipa formata numai din ciurucuri, ca sa nu folosesc termeni mult mai gravi.

Asa nu se reformeza nimic si abia acuma gasesc raspuns la intrebarea pe care mi-am pus-o in titlu: o Romanie fara PSD inseamna una fara ciurucuri. Asta nu pare sa ne poata oferi domnul Ciolacu, cu toate bunele sale intentii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, 16 aprilie, că, în acest moment, la nivelul coaliţiei s-a menţinut decizia ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidatul coaliţiei la...
#Marcel Ciolacu presedinte interimar PSD, #Marcel Ciolacu echipa interimara, #PSD congres februarie, #Mircea Geoana ONU, #Cristian Diaconescu analist politic , #alegeri