EXCLUSIV - PSD: Frauda la alegeri! Se poate vota de trei ori cu o singura semnatura

Autor:
Miercuri, 11 Noiembrie 2009, ora 19:26
6812 citiri
EXCLUSIV - PSD: Frauda la alegeri! Se poate vota de trei ori cu o singura semnatura

Pe principiul "paza buna trece primejdia rea" lansez in spatiul public o serie de intrebari privind unele posibilitati de fraudare a alegerilor. Imi doresc alegeri libere si corecte. Sper ca prin acest demers sa contribui la descurajarea oricaror tentative de fraudare.

Contextul actual este marcat de multe suspiciuni privind fraudarea. In buna masura, aceste suspiciuni sunt intretinute de evolutiile din ultimii 5 ani. Actualul Presedinte, Traian Basescu, reclama in anul 2004 fraudarea alegerilor. A fost o tema care, alaturi de altele, l-au ajutat sa castige. Din pacate, in cei 5 ani de mandat Basescu nu am avut parte de lamurirea acestor acuzatii.

1. Este acest scrutin organizat corect?

Se pare ca NU. PD-L clameaza ca este pentru prima data cand organizeaza alegerile. Cum o face?

Lista comuna pentru inregistrarea participarii la scrutinul pentru alegerea presedintelui si la referendum, pe de o parte si cele trei buletine de vot diferite reprezinta "inovatiile" organizatorice promovate de Guvernul Boc si PD-L. Aceste "inovatii"nu par sa limiteze posibilele fraude ci, dimpotriva, par sa le favorizeze.

O posibilitate de fraudare in favoarea unui candidat poate fi realizata in urmatoarele conditii: vom avea trei buletine de vot diferite: unul pentru alegerea presedintelui, unul pentru prima intrebare de la referendum (Parlament unicameral) si unul pentru cea de a doua intrebare (reducerea numarului de parlamentari). Vom avea, astfel, trei urne.

Responsabilitatea stabilirii numarului necesar de buletine de vot pentru fiecare judet revine, potrivit legislatiei, prefectului. Deja este publica informatia potrivit careia numarul de buletine de vot tiparite este mai mare decat numarul cetatenilor cu drept de vot (pe motivul necesitatii unei rezerve).

Daca un cetatean primeste la intrarea in sectia de vot, ilegal, doua buletine pentru alegerea presedintelui si introduce in cele trei urne doar buletinele valabile pentru scrutinul prezidential iar pe cele doua buletine pentru referendum nu le utilizeaza (ele fiind "dovada" indeplinirii misiunii de frauda), un cetatean poate sa voteze de trei ori, pe baza unei singure semnaturi, deci in lipsa dovezii unui vot multiplu, incriminat de codul penal. Un astfel de fenomen este posibil pentru ca legislatia care reglementeaza acest scrutin prevede faptul ca buletinul de vot valid, introdus din greseala sau intentionat in alta urna, nu va fi invalidat.

Astfel, este evident ca argumentul PD-L privind "economia" la buget nu are consistenta: cele doua intrebari de la referendum puteau fi tiparite pe acelasi buletin de vot. Atunci ar fi existat posibilitatea fraudarii doar cu un vot de catre un alegator. In schimb, Guvernul Boc a creat posibilitatea fraudarii cu cate 2 voturi de catre un singur alegator.

O alta posibilitate de fraudare generata de "inovatiile" organizatorice ale Guvernului Boc vizeaza rezultatul participarii la referendum.

Modelul listei electorale a fost stabilit de Guvern prin HG nr. 1258/2009 iar acest model este structurat in felul urmator: Nr. curent, semnatura alegatorului la scrutinul pentru alegerea presedintelui, nume si prenume, C.N.P., semnatura alegatorului la referendum.

Daca un cetatean doreste sa-si exprime optiunea doar pentru alegerea presedintelui (sau pentru referendum) cealalta rubrica va fi barata. Ceea ce inseamna ca ulterior, daca se razgandeste, nu mai poate vota. Adica, un drept fundamental, acela de a alege, este ingradit.

Totodata, prezenta oricarui alegator va fi marcata prin incercuirea cifrei corespunzatoare numarului curent (coloana 1 din tabel). Ceea ce inseamna ca, de pilda, cand presedintele sectiei de vot (desemnat de catre prefectii numiti de PD-L) numara participarea, conform cifrelor incercuite din coloana "nr. curent", este posibil ca o parte dintre cei care au votat pentru alegerea presedintelui dar nu au dorit sa-si exprime optiunea pentru referendum sa fie numarati la prezenta finala din respectiva sectie de vot.

De ce ar avea PD-L si Traian Basescu interesul sa "numere" mai mult ? Participarea la referendumul din 2007, organizat in paralel cu scrutinul pentru Parlamentul European, a fost mai redusa, adica au fost cetateni care si-au exprimat votul politic, pentru Parlamentul European, dar nu au mai votat si la referendum. Atunci, in 2007, au fost sectii separate de vot, cu liste separate. Acum avem o singura lista si sectii comune.

Miza este data de participarea necesara pentru validarea rezultatelor referendumului: cel putin jumatate din cetatenii cu drept de vot inscrisi pe listele electorale. In lipsa unei asemenea participari, initiativa lui Traian Basescu privind consultarea prin referendum va fi invalidata de romani a doua oara in decurs de doar doi ani.

2. Cine controleaza voturile multiple de la referendum?

Este greu de raspuns la aceasta intrebare. Conform legislatiei in vigoare, Autoritatea Electorala Permanenta nu are competente in a verifica posibilele voturi multiple exprimate pentru referendum.

Cine o sa verifice daca la sectiile speciale vom avea turism electoral pentru referendum ? Miza participarii la referendum este importanta pentru initiatorul lui, Traian Basescu. Daca peste jumatate dintre romanii cu drept de vot nu se vor prezenta la referendum, acesta va fi invalidat. Estimarile sociologice privind participarea la vot sugereaza ca vom avea o prezenta de sub 50 % la referendum.

3. Poate fi contestat rezultatul alegerilor in timp util?

Se pare ca NU. Datorita acelorasi "inovatii" organizatorice introduse de Guvernul Boc contestarea rezultatului alegerilor devine un demers extrem de dificil, in unele cazuri chiar imposibil.

Legea prevede trimiterea la biroul electoral de circumscriptie a procesului-verbal incheiat dupa numaratoarea voturilor la care se ataseaza toate buletinele de vot si lista electorala cu semnaturile celor care au votat. Cum se va proceda acum, din moment ce avem lista comuna? La ce se ataseaza lista, la procesul-verbal pentru alegerea presedintelui sau la cel pentru referendum?

Astfel, este posibil ca o contestatie sa nu poata fi formulata pentru ca un document esential nu poate fi atasat. Juridic, daca o contestatie nu are in spate anumite documente, cum este lista de participare din sectia de vot, demersul nici nu este luat in considerare, pe motivul dosarului incomplet.

4. Este posibil turismul electoral?

Se pare ca DA. Conform L 370/2004 si O.U.G. 95/2009 vom avea, in interiorul tarii, pe langa cele 18.053 de sectii de vot numerotate prin ordin al prefectului si delimitate de primar inca 3.360 de sectii speciale de vot, la care vor putea vota cetatenii cu drept de vot care nu se afla in localitatea de domiciliu. Daca pana acum cetatenii aflati in tranzit votau pe liste suplimentare, acum vor vota in aceste sectii speciale (un nou exemplu de "grija" a PD-L pentru realizarea unor economii la buget).

Multe dintre aceste 3.360 de sectii de vot speciale se afla in zone rurale cu densitate scazuta si in care turismul nu reprezinta o destinatie predilecta. Intrebarea este: cui folosesc ?

Desigur, orice cetatean care voteaza intr-o sectie speciala va completa o declaratie pe propria raspundere potrivit careia nu a mai votat. Dar experienta recenta a alegerilor pentru Parlamentul European, din aceasta vara, ne-a aratat ca multe dosare privind votul multiplu nu au fost instrumentate datorita lipsei colaborarii dintre Autoritatea Electorala Permanenta si Politie. Ca efect, "riscul" pentru cetateanul dispus sa voteze multiplu in schimbul unor foloase materiale tinde sa fie unul redus.

Mai mult, in ultimele zile mass-media a prezentat pe larg coloane intregi de autocare pline cu sustinatori politici, care merg de la un miting electoral la altul. Astfel, "obiectul" demiterii Ministrului de Interne care a sesizat pericolul turismului electoral, adica autocarele, a putut fi vazut, de o tara intreaga, in deplinatatea sa...

Cine ne poate garanta ca aceleasi autocare nu vor transporta in 22 noiembrie oameni dispusi sa voteze multiplu in schimbul unor avantaje materiale ?

5. Este acest proces organizat transparent?

Se pare ca NU. MAE va organiza 294 de sectii de votare in intreaga lume, cu peste 100 mai multe decat la alegerile precedente, cand au fost deschise 190 de sectii pentru romanii din afara granitelor. Astfel, in Italia vor fi deschise 55 de sectii, in Spania - 38; in Republica Moldova - 13; in Franta - 9; in Germania - 5; in Ungaria - 3; in Rusia - 3; Marea Britanie - 8; Belgia - 4; Grecia - 6; Canada - 4; SUA- 28.

Pana in prezent nu am aflat de la MAE adresele exacte unde se vor gasi cele peste 100 de sectii nou infiintate.

La alegerile pentru Parlamentul European numarul total al voturilor exprimate in afara granitelor Romaniei au fost sub 24.000 de voturi exprimate in 190 de sectii. Acum, pentru 294 de sectii MAE a trimis deja 1.800.000 de buletine de vot, adica 600.000 pentru alegerea presedintelui si cate 600.000 pentru fiecare din cele doua intrebari de la referendum.

Asistam astfel la o mare diferenta intre numarul de voturi exprimate in iunie 2009 (sub 24.000 de voturi) si cel de 600.000 de buletine de vot, trimise acum de MAE pentru sectiile de vot din afara Romaniei. Presedintii si vicepresedintii acestor sectii sunt desemnati de MAE, minister condus de "independentul" domn Predoiu.

Ministerul Administratiei si Internelor nu a prezentat, in conformitate cu directivele europene, numarul de rezidenti romani aflati in statele unde se organizeaza sectii de votare, pe baza datelor oficiale furnizate de catre statele respective. Pe fondul acestei lipse de transparenta institutionala a fost posibila alocarea unui numar de buletine de vot de peste 25 de ori mai mare (600.000 buletine) decat numarul de voturi exprimate in iunie 2009 la sectiile din afara teritoriului Romaniei (sub 24.000 voturi). Cine ne garanteaza corectitudinea procesului electoral la sectiile din afara Romaniei ?

6. Se practica mituirea alegatorilor?

Din nefericire, raspunsul este DA. In ultima perioada ne-au parvenit DECLARATII pe propria raspundere, asumate si semnate de cetateni care ne vorbesc despre mita electorala care le este oferita in schimbul acordarii votului pentru un anume candidat.

In foarte multe situatii legate de mita electorala putem vorbi preponderent despre informatii si nu despre probe. In mod evident, rigorile de tip juridic ne spun ca probele irefutabile in astfel de cazuri survin doar in urma flagrantelor. Avem, din pacate, prea multe semnalari in mass-media a unor astfel de cazuri si prea putine solutionari ale acestui tip de incalcare a legislatiei.

Imi exprim speranta ca institutiile statului, sociatatea civila (mass-media avand un rol extreme de important) si noi, politicienii angrenati in campania electorala, vom preveni si vom contracara posibilele tentative de fraudare a alegerilor din 22 noiembrie si 6 decembrie.

Deputat Pop Georgian

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#Georgian Pop, #fraudare alegeri PSD, #votez trei ori, #vot multiplu prezidentiale , #alegeri