PSD a ajuns la resetare. Dar cine il va reseta?

Luni, 14 Octombrie 2019, ora 19:36
13074 citiri
PSD a ajuns la resetare. Dar cine il va reseta?

Lansarea zgomotoasa a candidaturii prezidentiabilei Viorica Dancila, la doua zile dupa alungarea ei de la guvernare, nu mi se pare altceva decat o zvacnire a unui muribund, adus prea tarziu la reanimare.

PSD a inteles ca romanii nu mai pot fi sedusi cu vorbe goale, dar iscusite, despre bunastare, despre investitii iluzorii sau despre echitate, calcata deja demult in picioare. Si atunci recurge la intruniri fastuoase, cu elogii si ovatii, cu pupaturile "admiratorilor" si oferind in forma noua aceleasi minciuni de pana acum, caci altele nici macar PSD nu stie sa mai scorneasca.

Repetarea miciunii - secretul adevarului

Se pare ca partidul a invatat magistral aforismul lansat candva de Joseph Goebbels, eminenta cenusie a lui insusi Hitler: "O minciuna repetata de o mie de ori ramane o minciuna, dar o minciuna repetata de un milion de ori devine adevar".

Unde este minciuna? Dar unde nu e? Insusi programul de guvernare, invocat mereu de Viorica Dancila, ca pe ceva sacrosant, este o uriasa gogoasa: zero kilometri autostrada, zero spitale construite, zero scoli, zero cai ferate modernizate si - mai ales - zero masuri guvernamentale menite sa asigure majorarea tuturor salariilor (inclusiv in mediul privat) prin investitii, prin incurajarea achizitiilor de tehnologii noi sau a cresterii productivitatii, nu prin imprumuturi grele.

Imi permit o mica digresiune. Am cumparat un excelent mustar, produs sub numele unui brand occidental de renume. Pe eticheta scria "made in Poland". Nu e un fals. Este doar o franciza. Am cumparat o cutie cu ceai de plante, de asemenea bine branduita, si am citit "made in Hungary". Am cumparat un plic cu mirodenii si am citit: "made in the Czech Republic". Pana si pe o cutie cu sos picant, branduit tot in Occident, am citit "made in Bulgaria"

Stiti ce inseamna asta? Ca vecinii nostri s-au zbatut sa importe tehnologii, ca sa mareasca productivitatile si competitivitatea, ca sa aiba de unde mari salariile in domeniul privat si sa iasa cu produse de tot felul la export, incasand valuta, in timp ce noi sunem tara cu cel mai mare dezechilibru intre import si export.

Una peste alta, daca am fi stiut sa facem si noi ceea ce fac vecinii nostri, n-am fi inregistrat in domeniul privat o scadere dramatica a bunastarii in loc de crestere cum pretinde premierul demis

Acum cateva zile, presedintele Iohannis exprima in termeni eleganti o realitate cruda, spunand ca PSD trebuie resetat. As zice, ceva mai pe intelesul lu' nea Marin, ca PSD trebuie resapat.

Resetarea este un termen prea intelectualizat si prea se adreseaza lumii virtuale a calculatoarelor. Resaparea este cuvantul care exprima inainte de 1989 reconditionarea cauciucurilor auto uzate, devenind "ca noi" pentru a circula perfect pe hartoapele patriei.

PSD este ca un cauciuc obosit, care a circulat peste limita, pana a facut explozie. Profitorii sai de tot felul l-au adus intr-o incredibila stare de degradare, la un compromis vecin cu talharia, la un moment cand functiile se cumpara cu bani si chiar constiintele se cumpara cu functii.

Un stralucit exemplu l-am vazut cu ochii nostri, cand dezertorii partidului s-au declarat gata sa se intoarca la matca, momiti cu privilegii - pe care de altfel nu le vor vedea niciodata, de vreme ce motiunea a trecut.

Dar si mai expresiv mi se pare momentul de la votarea motiunii, cand partidul - nemaiavand incredere nici macar in prieteni - a pus pandari de seama chiar in fata urnelor, sa-si spioneze propriii membri, cum voteaza.

Sa vezi si sa nu crezi: insasi Vio pandea urna, cu ochii fix la bila, ca nu cumva sa triseze cineva din cei laudati chiar de domnia sa ca "voteaza cu cugetul curat". Atat de curat - as adauga - incat daca ar face altfel, ar fi exclusi din partid.

Poate exista o decadere mai abjecta a democratiei decat sa-l spionezi cu ochii cat cepele pe propriul coleg, atunci cand isi pune in urna votul secret?

Cand vezi asemenea scena, iti vine sa gandesti ca nu mai este nimic de facut si ajungi la concluzia - pe care de altfel unii comentatori au si exprimat-o - ca PSD trebuie sa dispara, cu liderii sai cu tot.

Sa nu ne grabim. Nu cred ca liderii reprezinta cu adevarat cele cateva sute de mii de membri ai partidului. Liderii sunt profitorii, chivernisitii, inavutitii, sunt cei caracterizati atat de plastic prin cuvintele atribuite lui Tudor Vladimirescu: tagma jefuitorilor.

De aici trebuie sa porneasca resetarea partidului. De la jefuitori. De la tagma. Dar cine sa-i reseteze? Sfertodocta Viorica Dancila? Ea, saraca, nici nu intelege prea bine ce i se intampla. Joi dupa amiaza confirma ca se va prezenta la consultarile convocate saptamana trecuta de presedinte: "Sigur ca da, suntem oameni responsabili". Credea sincer ca asa e bine.

Dar in aceeasi zi, la distanta de numai cateva ceasuri, credea ca altfel e bine si se contrazicea pe ea insasi: "Nu. De ce sa ma duc maine la Cotroceni? Partidul meu este invitat ultimul pe lista".

Auzi, pentru ca partidul este invitat ultimul pe lista! Capra raioasa si cu coada sus! Si asta cand? Cand respectiva doamna, impreuna cu partidul "meu", se afla gramada pe faras. In asemenea moment, tragic pentru Guvern si dramatic pentru partid, nu primeaza soarta de acum incolo a tarii, nici a partidului, nici interesul romanilor pentru care pretinde ca ar simti o netarmurita empatie. Conteaza doar propriul orgoliu, in functie de pozitia de pe lista: nu accept eu, Dancila, sa fie inaintea mea Tariceanu sau Ponta. Curat mudar, coane Fanica!

Dar sa revenim la resetarea partidului. Cine sa-l reseteze? Actualii lideri? Cu ei maturati ar trebui sa inceapa maturatul, nu cu ei maturand.

Actualii lideri nu par capabili de vreo resetare. Cea mai buna dovada este recenta sedinta CEx, cand cateva propuneri au fost acceptate, dar una fundamentala respinsa de Vio: revocarea lui Fifor din functia sa importanta in partid. A ramas valabila doar revocarea din cea de sef al campaniei prezidentiale - care oricum nu avea cum sa-i aduca mare glorie.

Motivul? Fifor a fost numit de congres si doar congresul il poate revoca. Explicatia? Si Dancila a fost numita tot de congres, deci - atentie - nici pe ea n-o puteti revoca voi. Numai Congresul poate. Iar congresul nu se convoaca, nefiind oportun.

Una peste alta, Guvernul a cazut, PSD a pierdut, dar in partid nu s-a schimbat nimic. Tot Viorica, Fifor, Teodorovici, aceleasi capete ale aceleiasi hidre. Nu ele pot demara resetarea partidului.

Dar nu trebuie confundate cele "sapte capete" ale balaurului cu doctrina insasi. Social-democratia este respectata in toata lumea civilizata. Contributia ei este si ramane importanta in societate

De aceea, respect doctrina social-democrata in aceeasi masura in care o simpatizez pe cea liberala. Dar gandesc ca doctrina social-democrata trebuie aparata de propriii sai practicanti, atunci cand acestia se indeparteaza de principiile doctrinare, ca sa imbratiseze oportunismul si sa-si apere interesele lor sau cele de grup: lacomia, abuzul, coruptia, puterea discretionara.

Nestavilitul lux si desfrau al social-democratilor nostri n-are margini

Ce fel de social-democrati sunt liderii nostri, zisi "de stanga", cand acestia isi permit sa-si inalte palate, sa se fuduleasca numai in masini de lux, sa-si petreaca vacantele in statiuni luxoase, sa-si cumpere functii europene, platind 800.000 (R.Plumb) lei sau 436.000 lei (C.Manda), sau sa incaseze sute de mii de euro ca "dar de nunta", fara sa achite vreun impozit pe venit, pentru ca "am vorbit eu la ANAF si au zis ca se poate" (L.O.Vasilescu)?

Asta se traduce asa: impozitele sunt pentru prosti, ei sa plateasca. Pentru mine, este destul ca am vorbit cu cineva de la ANAF (cine o fi acela?) si am aranjat: sunt ca si scutita.

Ce fel de social-democrati sunt ei, cand toate acestea se petrec intr-o tara aflata in topul saracilor europeni, o tara unde statistica spune ca 450.000 de copii se culca seara flamanzi, tara care "exporta" fetele sarace, in vederea prostitutiei, si tara pe care aproape un sfert din populatie a parasit-o dezgustata de politicieni si de politica lor?

Sa fim intelesi, nu obiectez cu privire la omul de afaceri care a facut avere din profiturile sale fabuloase, platind impozite, nici la inventatorul care incaseaza venituri spectaculoase de pe urma muncii sale intelectuale, impotriva olimpicului care a impresionat televiziunile cu performantele sale sau a fermierului care cultiva o planta "eco" si o exporta acum pe toate continentele.

Dar ma revolta cand aud ca un individ, care isi spune social-democrat, schimba legile ca sa se protejeze de propriile faradelegi, ameninta statul de drept ca sa-i sperie pe anchetatorii sai si chiar are indrazneala sa intre cu cizmele in politica externa a tarii, ca sa-si rezolve undeva propriile interese meschine.

Acestia nu vor reseta PSD niciodata. Dar PSD nu trebuie distrus de tot. Social-democratia este o doctrina respectabila si utila. Cand se afla la putere, corecteaza derapajele semnalate de Opozitie, iar cand este in opozitie, atunci semnaleaza derapajele Puterii, ca sa si le indrepte.

La noi, aceste functii au disparut in ultimii ani, in baza principiului pe cat de cinic, pe atat de imoral: pentru ca putem

Din fericire, se pare ca nu mai pot. Mai exact, nu vor mai putea. Dar, ca sa nu mai poata, hidra trebuie decapitata de toate capetele sale. Cu asta ar trebui sa inceapa resetarea: PSD are nevoie de oameni noi.

Este drept ca sta la panda Victor Ponta, gata pregatit cu oamenii sai "noi", resapati la randul lor dintre cei vechi. Nu cred ca aceasta este solutia. As zice chiar ca aceasta este o tinta falsa. Tinta adevarata se afla printre acei membri ai PSD, pe care nu i-a tentat gustul oportunismului si al parvenirii.

Sunt in PSD destui soldati cinstiti si corecti, care insa tin in ranita bastonul lor de maresal si nu-l scot la vedere, atata timp cat Viorica Dancila sta cu ochii pe bila fiecaruia, sa-l vada cum voteaza. Resetarea nu poate incepe decat retezand capetele hidrei, caci, se stie, pestele de la cap de impute.

Iar capetele - in cazul nostru - s-au imputit demult.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Edilul general, Nicuşor Dan, afirmă că PSD începe să se delimiteze de Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei la Primăria Capitalei, şi susţine că acest lucru corespunde cu orientarea...
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
#Viorica Dancila prezidentiabil, #Viorica Dancila candidat presedintie, #PSD motiune, #PSD coruptie , #alegeri