E oficial: "Antenele", miza mariajului dintre PSD si PC

Joi, 17 Aprilie 2008, ora 17:01
1653 citiri
E oficial: "Antenele", miza mariajului dintre PSD si PC

Acordul preelectoral dintre conservatori si social-democrati prevede ca, in campania electorala pentru alegerile parlamentare, partenerii vor promova, prin toate mijloacele, inclusiv mediatic, oferta politica si electorala, proiectul programului de guvernare, precum si candidatii Aliantei politice PSD+PC, scrie NewsIn.

Lasand la o parte garantiile privind promovarea mediatica, PSD si-a atins principalul scop pe care l-a avut intrand in aceasta alianta, si anume accesul la "antene". Totodata, documentul de constituire a Aliantei politice dintre PSD si PC stipuleaza ca obiectivele electorale ale acesteia sunt obtinerea majoritatii parlamentare in urmatoarea legislatura, formarea viitorului guvern si castigarea alegerilor prezidentiale, prin promovarea unui candidat unic.

In ciuda alinatei, la scrutinul pentru locale cele doua partide vor avea liste separate de candidati, iar fiecare partid isi stabileste candidatii conform propriilor sale criterii. In turul al II-lea al alegerilor locale, cele doua partide vor asigura sprijinul politic candidatului celui mai bine plasat.

In alegerile parlamentare, candidatii desemnati de fiecare partid devin automat candidatii Aliantei politice PSD+PC. In colegiile uninominale se va propune un singur candidat al Aliantei, candidatii si colegiul in care se inscrie fiecare se stabilesc pe baza criteriilor convenite in DPN in conformitate cu procentul obtinut la alegerile din 2008, de catre fiecare dintre cele doua partide, dar nu mai putin de 5%.

Alianta Politica PSD+PC va avea candidati comuni la functiile de presedinte al Romaniei, prim-ministru, presedintele Senatului si cel al Camerei Deputatilor. Fiecare partid va intreprinde toate demersurile necesare pentru implicarea membrilor calendarului stabilite de echipa de campanie a Aliantei politice PSD+PC. Documentul nu prevede ca primul-ministru sau presedintele ar fi desemnat de PSD.

Documentul contine si un capitol care se refera la colaborarea postelectorala- adica cea parlamentara si la formarea guvernului. Astfel, guvernul va fi format din reprezentanti desemnati de fiecare partid, numarul si componentele ministerelor stabilindu-se odata cu prezentarea programului de guvernare. Repartizarea ministerelor se stabileste pe baza criteriilor de competenta profesionala, prin consens, de catre Colegiul Presedintilor. Orice nominalizare a titulariilor unor functii numite se stabileste pe baza criteriilor profesionale de competenta de catre Colegiul Presedintilor.

Acordul concentreaza puterea decizionala in mana celor doi presedinti, reuniti intr-un for denumit Colegiul Presedintilor, care se intruneste saptamanal, spre deosebire de Delegatia Permanenta Nationala, care se intruneste lunar. Astfel, la nivel national se constituie Colegiul Presedintilor (CP) compus din presedintii partidelor si cate un membru din fiecare partid, desemnat de presedinte.

Principala atributie a Colegiului Presedintilor este aceea de a repartiza ministerele, pe baza criteriilor de competenta profesionala, prin consens, in eventualitatea castigarii alegerilor si a formarii guvernului. De asemenea, orice nominalizare a titulariilor unor functii numite se stabileste pe baza criteriilor profesionale de competenta de catre Colegiul Presedintilor.

CP va mai avea ca atributii sa valideze propunerile finale comune privind candidatii Aliantei pentru participarea la alegerile parlamentare, comunica lista persoanelor ce urmeaza a fi titularizate in functii, ea devenind obligatorie pentru cei in drept a face aceste titularizari.

Tot CP comunica retragerea sprijinului politic ministrilor, secretarilor de stat, conducatorilor de agentii guvernamentale si asimilatilor acestora, numeste mandatarul financiar al Aliantei. In CP deciziile se iau prin consens, se va intalni saptamanal si ori de cate ori este necesar, initiativa convocarii lui revenind fiecaruia dintre cei doi presedinti. Prin decizia CP se va constitui Grupul de strategie si comunicare a Aliantei politice PSD+PC.

Cel de-al doilea for de conducere al Aliantei Politice PSD+PC este Delegatia Permanenta Nationala (DPN) care se constituie la nivel central si este compusa din cate sapte membri din partea fiecarui partid. Presedintii partidelor sunt membri de drept ai DPN. Delegatia are ca atributii alcatuirea situatiei complete cu propunerile de candidati pentru Camera Deputatilor si Senat, pe baza propunerilor fiecarui partid in parte, aproba calendarul si bugetul campaniilor electorale parlamentare si prezindentiale, numeste echipele de campanie si desemneaza purtatorul de cuvant al Aliantei.

DPN mai elaboreaza si urmareste aplicarea programului de guvernare al Aliantei, negociaza si propune organelor statutare modificarile la programul de guvernare si la Acordul privind constituirea Aliantei. Organul central de conducere ia in discutie abaterile ministrilor, secretarilor de stat, conducatorilor agentiilor guvernamentale si decide in situatiile in care nu s-a ajuns la consens in judete.

Acordul mai specifica faptul ca in Delegatia Permanenta Nationala deciziile se iau prin majoritate de doua treimi sau prin consens. Delegatia se intruneste lunar sau de cate ori este nevoie. Fiecare partid este reprezentat in grupuri de lucru specializate in numar egal de membri. Intrunirile Delegatiei se pot desfasura in prezenta presedintilor celor doua partide si a cel putin doi reprezentanti din partea fiecarui partid.

Acordul de constituire a Aliantei mai stabileste ca pentru preagatirea si intocmirea documentelor necesare desfasurarii activitatii DPN si CP se infiinteaza Secretariatul Aliantei. La nivel judetean si in Bucuresti, se constituie o Delegatie Permanenta Judeteana, care se va intruni saptamanal si de cate ori este necesar si un Secretariat Judetean.

Acordul mai specifica faptul ca sediul Aliantei este in Bucuresti, pe strada Mihail Obedenaru, nr. 33, sector 5. Insemnul electoral este reprezentat de trei boboci de trandafir care au inscrisa dedesubt denumirea prescurtata a partidelor. De asemenea, documentul contine un capitol de integritate care sustine ca pe toata durata Aliantei, fiecare partid se obliga sa nu aprobe inregistrarea ca membru al sau al unui membru al ceiluilalt partid, fara aprobarea Colegiului Presedintilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
România marchează o creștere importantă a producției industriale. Ciolacu: ”Pentru că s-a bazat foarte mult pe investiții şi nu pe consum”
România marchează o creștere importantă a producției industriale. Ciolacu: ”Pentru că s-a bazat foarte mult pe investiții şi nu pe consum”
Cu un avans de 2,7%, România se numără printre ţările membre UE cu cele mai importante creşteri ale producţiei industriale din blocul comunitar, arată datele publicate, luni, de Oficiul...
#PSD, #PC, #alianta, #promovare, #antene, #mediatic , #alegeri