Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Congres PSD, Congres PCR. Asemanari si deosebiri

Duminica, 21 Aprilie 2013, ora 10:45
3906 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Congres PSD, Congres PCR. Asemanari si deosebiri

Ideea comparatiei mi-a dat-o Robert Negoita, care a declarat la recentul Congres PSD: "reuniunea seamana foarte mult cu congresele Partidului Comunist Roman (PCR), PSD are de invatat de la comunisti".

Asa este, exista asemanari izbitoare. Si nimeni din sala sau prezidiu nu l-a contrazis. A primit aplauze furtunoase.

Asemanari

Alegerea conducerii, cu un singur candidat, castigator cu un scor care nici nu a fost anuntat, de rusine probabil, 100%. L-ar fi facut invidios si pe Ceausescu, care obtinea 99%.

Si restul Comitetului Executiv al PSD a fost ales tot fara contracandidati, cu exceptia vicepresedintilor regionali, datorita mizei de a se transforma in baroni regionali, odata cu aprobarea regionalizarii.

Pentru a nu aparea surprize, doamnele au primit locuri automate in C.Ex. al PSD, alese nu se stie cu ce scoruri. Gaselnita lui Dragnea cu votul electronic a fost menita sa ascunda orice surpriza si informatie. Doar operatorul aplicatiei si Liviu Dragnea decid castigatorii. In plus, nu transpira nimic in presa. Faina treaba! De luat aminte!

Cuvantarile au fost cam in tonul celor de la Congresele PCR. Triumfaliste, noi vom guverna 100 de ani (!), vom duce Romania pe cele mai inalte culmi de progres si civilizatie. Ma rog, chiar daca nu sintagmele, tonul si intelesul acesta a fost.

Victor Ponta: "avem o oportunitate istorica pentru Romania. Suntem cea mai stabila tara economic si politic din toata regiunea. Suntem in crestere economica, cu resurse naturale si umane, cu un potential agricol, asezata de destin intr-un punct strategic pe harta energetica a lumii."

Ce spuneam, raiul adus pe Pamant de catre PSD! Cum anume, care sunt programele si proiectele, nu s-a discutat.

Victor Ponta a aratat pisica tandemului PNL-Voiculescu, declarand ca de luni incepe campania pentru europarlamentare, campanie in care PSD merge singur, avand adversar principal PNL, dupa cum reiesea din context. Adica armele pe masa, care pe care. Guvernarea, mai vedem noi.

Cea mai frapanta asemanare rezulta din personajele care au defilat la Congresul PSD.

Victor Ponta - Nicolae Ceausescu. Desi mai tanar, la fel de autoritar, castigator anuntat, fara contracandidat. Unul singur a vrut sa-l contracandideze, dar n-a mai apucat. Nu dadea bine la activ. Cu discursuri relativ mai scurte, comparativ cu Ceausescu, dar cu aceeasi limba de lemn, din care rezulta ce bun e PSD, care se va eterniza la conducerea Romaniei. Tot asa credea si Ceausescu, dar a sfarsit prost.

Ecaterina Andronescu - Elena Ceausescu. Acelasi coc, aceleasi preocupari "stiintifice", cu influenta mare asupra conducatorului iubit, care o asculta orbeste cand vine vorba de educatie. Ca doar este un cadru de nadejde al PSD.

Liviu Dragnea - Ion Dinca (Teleaga). Acelasi organizator din umbra al activitatii de partid, a inventat votul electronic sa evite orice surpriza, la fel ca la referendum.

Nicolae Banicioiu - Nicu Ceausescu. Acelasi crai cu pretentii de mare conducator, deosebirea fiind, totusi, ca a primit si refuzuri de la fetele lui Negoita. Nicu n-ar fi tolerat asa ceva. Ministru in Guvernul Ponta, dar de care nu se stie ca ar face ceva la acel minister. Nu iese din cuvantul sefului, la fel ca Nicu odinioara.

Marian Vanghelie - Emil Bobu, Ioan Rus - Dumitru Popescu (Dumnezeu), Titus Corlatean-Stefan Andrei, si echivalentele ar putea continua.

Deosebiri

Aici e aici. PSD vrea sa functioneze in paradigma PCR dar in Uniunea Europeana din 2013. Si nici nu realizeaza ca asa ceva nu se poate.

"Avem guvernarea, dar n-avem toata puterea", zicea cu obida Victor Ponta. Asa este. Dar nici n-o vor avea, pentru ca principiile statului de drept, cu separatia puterilor in stat sunt sfinte pentru UE. Unde nu te poti duce in blugi (salopeta), ca te dau afara, eticheta cerand costum si cravata.

In timpul PCR nu se putea imagina un fost presedinte al PSD primit cu apaluze si ovatii, venind direct din puscarie. Ar fi fost o blasfemie monstruoasa. Acum nu este.

Indisciplina delegatilor la Congres a fost izbitoare. Isi imagineaza cineva ca Ceausescu ar fi vorbit in fata unei sali goale? Ei bine, delegatii PSD erau cu gandul la plecare, la mancare, la telefoane, si mai putin interesati de Congres, la care sala a fost cu putine exceptii, goala. Plus votul electronic, care i-a incurcat pe toti, de la Iliescu si Ponta, pana la ultimul delegat tractorist.

PCR era stapan pe toate activele economice, putea dicta politica economico-financiara si redistribuirea averii statului. Acum nu este cazul, iar baronii PSD tipa la Ponta sa le dea, iar acesta le spune: "eu unde sa ma duc sa cer?" Alta lume, alta paradigma de functionare a statului roman.

Nu exista teroarea si instrumentele de represiune, in caz ca populatia nu are ce pune pe masa. Daca nivelul de trai scade considerabil, manifestatiile de strada pornesc inevitabil, iar PSD poate sa-si ia catrafusele si sa dispara in opozitie chiar inainte de 2016.

Aceasta e partea buna, comparativ cu epoca PCR. Totul trece prin burta cetatenilor, majoritatea neinteresati de analize, comentarii si teorii politico-doctrinare. Nu mai exista teroarea care sa-i tina in casa.

Actuala putere face ce trebuie pentru crestere economica reala, nu mimata, trucata, care sa aduca cele necesare cetatenilor, poate sta la guvernare si 100 de ani. Nu este in stare sa ia masurile corespunzatoare, care nu inseamna pomeni din bugetul de stat, ca bate vantul prin trezorerie, atunci zboara in cateva luni.

Aceasta este miza unei bune guvernari in 2013, Congresele mobilizatoare si sforaitoare nu mai au nicio valoare politica.

Daca sefii PSD nu inteleg acest lucru simplu, si-au semnat deja plecarea de la guvernare, poate chiar sinuciderea politica. N-ar fi primul partid care trece in cimitirul partidelor.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Congres PSD, #alegeri PSD, #congres PSD asemanari PCR , #alegeri