Isi retrage PSD candidatul la prezidentiale? Cum poate ajunge Alianta 2020 la guvernare si cine ia procentele lui Ciolos

Miercuri, 07 August 2019, ora 09:51
25679 citiri
Isi retrage PSD candidatul la prezidentiale? Cum poate ajunge Alianta 2020 la guvernare si cine ia procentele lui Ciolos
Foto: Andreea Alexandru/ Mediafax Foto/ Hepta.ro

Congresul PSD in care Viorica Dancila urma sa fie confirmata candidatul partidului la alegerile prezidentiale din noiembrie nu a fost inca reprogramat, dupa ce atrocitatile de la Caracal au scos la suprafata mocirla in care functioneaza statul.

Intre timp, candidatul PSD a ajuns pe locul al saselea, mult sub scorul partdului, si el un record negativ.

Sunt rezultatele celui mai proaspat sondaj, la comanda Europa FM, care il pozitioneaza pe Klaus Iohannis pe primul loc, cu 41% dintre optiuni, la un decalaj consistent fata de Calin Popescu Tariceanu (pozitia a doua - 13,8%), Victor Ponta (12,9%,), Dacian Ciolos (10,4%), Dan Barna (9,4%) si abia apoi Viorica Dancila (7,5% dintre optiuni).

Datele statice nu spun insa prea multe, mai ales cand e vorba despre un scrutin apropiat, pentru care optiunile de vot sunt tot mai cristalizate. De aceea, e important sa ne uitam la dinamica. Si ce ne spune aceasta?

Toti candidatii, cu exceptia lui Dan Barna si a Vioricai Dancila, dar aceasta intr-un procent nesemnificativ, au scazut ca pondere a optiunilor de vot. Klaus Iohannis a pierdut aproape un procent si jumatate, Tariceanu aproape doua procente, Ponta a scazut si el usor, cu un procent. Si Dacian Ciolos a pierdut, de la 12% in iunie la 10,4% acum.

Cine a adunat aceste procente pierdute de primii clasati?

Ascensiunea cea mai consistenta o are Dan Barna, aprope patru procente in plus, urmat de Viorica Dancila care, de la anuntul candidaturii si pana acum, a castigat sub un procent (7,5%, fata de 6,7% in luna iunie).

Exista cateva vulnerabilitati ale acestui sondaj:

* Sunt masurati aici ambii lideri ai Aliantei 2020, separat, dar numai unul dintre ei candideaza, si anume Dan Barna.

Unde se repartizeaza cele 10 procente ale lui Dacian Ciolos?

Pe dinamica electorala, sunt posibile doua efecte: pe de o parte, Dan Barna sa preia doar o parte din capitalul lui Dacian Ciolos, dar, pe de alta parte, sa disloce astfel mai mult de la ceilalti sau sa convinga mai multi nehotarati.

Simpla adunare a procentelor lui Dacian Ciolos la procentele lui Dan Barna e o eroare, pentru ca optiunile de vot nu urmeaza aritmetica elementara.

* Sondajul IMAS a fost realizat in perioada 15 iulie - 2 august, o perioada destul de complicata, pentru ca e de asteptat ca atrocitatile de la Caracal, pozitionarile si gesturile ulterioare sa fi influentat alegerile respondentilor.

Or, in cazul acestui sondaj, e greu de urmarit daca si cat s-a schimbat balanta optiunilor, dupa 26 iulie.

Pe scena politica, au fost cateva pozitionari care ar fi putut modifica graficul IMAS, de la discursurile antiPSD ale presedintelui Iohannis pana la declaratia de razboi impotriva criminalitatii facuta de Viorica Dancila.

Guvernarea

Pentru alegerile legislative, distributia pe partide confirma ca PLUS ramane un partid personalizat, de lider, in vreme ce USR e mai degraba perceput colectiv, decat prin politicienii din partid.

Astfel, PLUS aduna, in optiunea de vot, cu patru procente sub capitalul lui Dacian Ciolos - are 6%, in vreme de USR depaseste relevant procentele lui Barna si ajunge la 21,4% din optiunile de vot, clasandu-se pe locul al doilea, dupa PNL, care are 25,5%, o ascensiune usoara, dar constanta, dupa europarlamentare.

Peste scorul liderului de partid este si PSD, coborat de mandatele Dragnea&Dancila la 19,4%.

La fel ca in cazul prezidentiabililor, insa, eroarea majora e sa aduni procentele intr-o matematica elementara. Sociologia face parte din trunchiul stiintelor socio-umane, tocmai pentru ca rezultatul la care ajunge depinde de o serie de factori mai complicati si care, priviti pur matematic, nu duc nicaieri.

Adunate, procentele USR si PLUS duc Alianta 2020 pe primul loc, dar sondajul nu a masurat separat alianta. In sociologie, faptul ca merele nu sunt pere conteaza mai mult decat cantitatea perelor si a merelor.

Prin urmare, Alianta 2020 ar putea sa piarda din procentele unora sau altora, dar la fel de bine, masurata separat, ar putea sa depaseasca adunarea, tocmai pentru ca transmite un mesaj de unitate.

Asa cum arata datele IMAS, logica trimiterii lui Barna la Cotroceni, cand Ciolos atrage un bazin electoral mai consistent, pare vulnerabila, la prima vedere, dar ar putea fi o strategie buna, de mentinut promisiunea unei schimbari radicale odata cu guvernarea.

Totusi, daca Dan Barna nu va reusi sa creasca peste Tariceanu si Ponta, o campanie parlamentara purtata in cultura celui invins ar putea fi o slabiciune, dar dinamica ne arata ca liderul USR este in tendinta constanta de crestere.

Raman cateva piese de rejucat:

* Candidatul PSD - ramane Viorica Dancila sau vireaza PSD spre sustinerea lui Tariceanu sau chiar Ponta?

* PSD si ALDE merg separat in alegerile parlamentare sau in alianta electorala? Pentru ca asa, sunt alte mere si alte pere de adunat.

* Intr-o ancheta sociologica ce ar masura candidatul Aliantei 2020, nu pe ambii lideri, cum se modifica balanta pentru prezidentiale?

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#sondaj Dancila Barna Ciolos Ponta Iohannis , #alegeri