Lupta politicienilor cu uninominalul

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 09 Iulie 2008, ora 18:00
3022 citiri
Lupta politicienilor cu uninominalul

Privind la pregatirile febrile pentru uninominalul de la parlamentarele din toamna, un ochi plange, unul rade. Premisele primenirii atat de asteptate sunt ciuntite fara scrupule de politicieni, dar, din fericire, nu pot fi cu totul anulate.

Privim hartiile cu decupajul colegiilor uninominale, realizat de comisia parlamentara speciala si ne crucim vazand desenul suprarealist, liniile sinuoase, fara niciun fel de logica geometrica, dar guvernate, ce-i drept, de o logica politica fara fisura.

Dupa cum era de asteptat, alianta PSD-PNL a functionat impecabil asa ca, practic, colegiile uninominale reflecta perfect zonele de influenta impartite echitabil intre cele doua partide, care-si maximizeaza astfel sansele.

PD-L a platit din nou pretul izolarii sale totale, fiind practic exclus din luarea deciziilor. A iesit in pierdere cam peste tot, fiind in avantaj doar acolo unde, indiferent cat de fantezist ar fi desenul colegiilor, majoritatea primarilor portocalii nu a putut fi evitata.

Trocul colegiilor diminueaza mult din caracterul uninominal al votului, cel putin la fel de importanti ca insusi candidatul fiind primarii, de-abia alesi sau realesi, din colegiul respectiv.

In acest fel, partidul poate garanta locuri eligibile pentru personaje de la centru altfel greu digerabile in teritoriu. Acestea vor fi trimise in acele colegii dominate copios de primarii partidului respectiv si vor avea sanse mari sa treaca testul in virtutea popularitatii edililor.

Acestia devin adevaratele locomotive electorale, avand in vedere ca parlamentarele uninominale seamana foarte tare cu localele.

Si chiar daca aceste locomotive nu vor reusi sa asigure pentru candidatul centrului chiar 50% plus 1 din voturi intr-un singur tur de scrutin, ei vor aduna suficiente voturi pentru ca respectivul personaj sa ajunga totusi in parlament in virtutea redistribuirii voturilor.

In consecinta, vom vedea, cu siguranta, o multime de astfel de figuri vechi si triste si in viitorul parlament, insa nu numai din cauza felului in care au fost decupate colegiile.

De vina este si criza crunta de cadre cu care se confrunta cel putin doua dintre partidele mari - PD-L si PNL.

Cum gandirea in perspectiva, pe termen mediu, ca sa mai vorbim de lung, nu a fost inca descoperita de clasa politica, ambele partide au sustinut fervent votul uninominal, atitudine laudabila de altfel, insa nu s-au gandit si cine ii va reprezenta la aceste alegeri.

PD-L cauta febril prin teritoriu, in vreme ce PNL se pregateste sa arunce cu mandrie in lupta inca o garnitura de politicieni de la centru, al caror "succes" s-a vazut deja, in multe cazuri, la locale.

Primenirea inevitabila

Spuneam insa ca un ochi rade. Rade privind spre primenirea, cat de mica, ce totusi se anunta. Multi dintre dinozaurii polticii romanesti vor fi salvati in colegii certe datorita influentei primarilor si a presedintilor de consilii judetene, dar nu toti. Uninominalul, chiar ciuntit, va avea efecte partiale inevitabile.

Deja cativa dintre acesti dinozauri si-au anuntat posbila retragere: liberalul Radu Campeanu, social democratii Ion Solcanu, Leonard Cazan, Razvan Teodorescu si Octav Cozmanca, iar de la PRM Iuliu Furo si, posibil, Lucian Bolcas. Si este doar un inceput, pentru ca, odata definitivate colegiile, imparteala concreta ii va lasa pe afara si pe alti actuali parlamentari care inca mai spera sa prinda un loc.

Una peste alta, se profileaza un parlament partial improspatat in care PSD si-a construit pas cu pas premisele unei pozitii cheie astfel incat sa fie extrem de greu de exclus de la guvernare, PD-L are sanse minine sa confirme asteptarile create de sondaje si avantajul opozitiei, iar PNL urmeaza sa valorifice tot ce se poate valorifica din rezultatele remarcabile de la locale.

Cat despre aliante, chiar daca trocul de la colegii confirma din nou concubinajul PSD-PNL, e inca devreme sa spunem ca jocurile sunt facute.

Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
Cu cine ar vrea PSD+PNL să-l înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei
Cu cine ar vrea PSD+PNL să-l înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei
Cătălin Cîrstoiu se pare că s-a dovedit a fi mai degrabă nepotrivit pentru a candida din partea PSD+PNL pentru Primăria Capitalei. Astfel, alianța care formează și guvernul ar lua deja în...
#alegeri, #PSD, #PNL, #alianta, #colegii, #uninominale, #parlamentare , #alegeri