Moldova, un cui in talpa PSD-ului

Duminica, 20 Mai 2018, ora 11:00
11831 citiri
Moldova, un cui in talpa PSD-ului

Se implineste un sfert de secol de cand trebuia sa inceapa Autostrada Moldova, sau poate Autostrada Siret - numele nu se stabilise inca - sau poate amandoua concomitent. Un vis frumos!

Una urma sa lege Bucurestiul cu Suceava, iar de acolo sa continue spre Ucraina, pe la Siret. Cea de a doua lega Iasi cu municipiul Targu Mures, iar de acolo facea legatura cu Bucurestiul, prin autostrada Transilvania, si, tot de acolo cu intreaga Europa, prin Cluj-Oradea. Superb!

Presa de stanga isi exprima atunci mania proletara fata de guvernele anterioare, care au neglijat zona Moldovei, au lasat-o saraca si insuficient industrializata numai din lipsa de drumuri bune.

Astazi, dupa un sfert de secol, suntem exact in faza de atunci. Moldova saraca, insuficient industrializata, iar drumurile ca vai de ele.

Despre autostrada din Moldova sunt numai vorbe frumoase in programe, in proiecte, in viziuni si in perspectiva. Dar deocamdata n-a infipt nimeni harletul in pamant. Chiar si fara harlet, s-au cheltuit 0,8 milioane de euro pentru un studiu de fezabilitate care nu mai e actual si inca 4 milioane de euro pentru alte studii, nici ele actuale.

Toate fiind expirate, se pregatesc noi studii de fezabilitate. Pana la harlet, mai dureaza.

Ce prevede programul de guvernare

Programul prevede sa incepem urgent autostrada, dar nu suntem inca pregatiti. Varianta optimista include documentatii timp de doi ani si executia in patru ani, ultimul fiind 2021, adica atunci cand dl Dragnea va fi probabil in opozitie.

Programul de guvernare prevede realizarea autostrazii, redenumita Est-Vest (Montana), de la Tg Mures la Tg Neamt si de acolo la Iasi-Ungheni, faza SF+PT, in perioada 2018-2019 (deci doi ani) . Sa ne intelegem, faza SF+PT nu inseamna ceva executat cu tarnacopul si cu basculanta. SF inseamna "Studiu de fezabiliate", iar PT inseamna "Proiect tehnic". Amandoua cu pixul si cu tastatura.

Dupa asta, incepem lucrarile cu basculanta. Pardon, nu incepem nimic. Pentru ca, de la PT si pana la basculanta, mai sunt niste etape tot cu pixul si cu tastatura: DE, adica detalii de executie, exproprieri de teren, eliberarea amplasamentelor si altele, destule.

Programul nu arata explicit cand se termina toate acestea, dar arata explicit cand incepe executia lucrarilor (deci, tarnacopul si basculanta): 2018. Asadar, fara SF, fara PT, DE, fara exproprieri, trecem direct la basculanta. Spor la munca!

La asa ceva, se vor mira sigur ursii si liliecii, carora le deterioram ambientul cu heirupismul nostru. In asemenea moment, este obligatoriu sa opresti toate lucrarile pentru executia de subtraversari, strict necesare ursilor, plus alte facilitati pentru lilieci. Nu ramane decat sa platim facurile si sa punem la loc vizibil traditionalul anunt: aici sunt banii dumneavoastra.

Ce urmeaza

In opinia mea, nu urmeaza nimic bun. Programul de guvernare 2018-2020 prevede termen pentru executia cu pixul (SF+PT) doi ani, respectiv perioada 2018-2019 si pentru executia cu basculanta plus tarnacopul patru ani, respectiv 2018-2021.

Dar, atentie, in primii doi ani (2018-2019) trebuie sa fie un haos de nedescris, cand tarnacopul se va izbi pe santier de pix, iar basculanta de tastatura. Atat mai trebuie, sa vina si macaraua, sa se izbeasca de maus si sa nu se mai inteleaga om cu om si maus cu pix.

Numai ageamismul profesional ii putea determina pe autori sa programeze cogeamitea autostrada, care traverseaza Carpatii, la o perioada de executie de patru ani, din care doi ani elaborare de documentatii, dupa ce stiu foarte bine ca, de vreo trei decenii, nu indrazneste nimeni sa atace drumul peste Carpati, nici prin Valea Oltului, nici a Parhovei.

Ma intreb retoric: cei trei autori ai programului de guvernare, Dragnea-Olguta-Valcov s-au consultat cu cineva cand au programat executia autostrazii, sau au contat pe propria lor inspiratie, ca un poet cand compune un sonet?

Nemultumirea mocneste demult

In cinismul sau proverbial, PSD - principalul guvernant al acestor decenii - n-a privit problema autostrazilor decat sub trei aspecte: cel al imaginii, ca sa vada tara ca exista preocupare, cel economic, ca sa creada marii investitori (Dacia-Mioveni, Ford-Craiova si altii) ca li se promite ceva si cel politic, ca sa voteze cetateanul tot PSD.

Partidului i-a scapat insa partea traditionala, vorba francezului "Prometre c'est noble", de care liderii PSD ori n-au auzit deloc, ori au auzit dar n-au gasit dictionarul s-o traduca, ori au gasit dictionarul, dar au crezut ca-i o gluma de-a lui Bula.

Caci, trebuie sa recunoastem, fara electoratul din estul neglijat al tarii, este putin probabil ca social-democratii sa fi prins de atatea ori guvernarea.

In opinia mea, nemultumirea mocneste de multa vreme in constiinta moldovenilor, acesti oameni molcomi, care totusi de-a lungul veacurilor, au stiut sa se apere de atacatori. Iar acum simt ca sunt atacati si tinuti in subdezvoltare si saracie, fara ca cineva sa se gandeasca macar sa isi respecte macar promisiunea sa construiasca o autostrada si in regiunea lor.

In opinia mea, adevaratul conflict, acela dintre cea mai saraca regiune a tarii si toti ceilalti, nu se rezuma la o autostrada si nu se poate stinge decat schimband complet programul de guvernare.

Daca n-o va face PSD, prevad si alte conflicte, poate mai periculoase decat cel de vineri seara, caci Moldova simte nevoia de mai mult decat o simpla carpeala de tipul anteriului lui Arvinte.

Altfel, vad cum intregul PSD se poate prabusi, in momentul cand credinciosii sai electori dintre Carpati si Prut nu s-ar mai duce la urna, sa-i voteze.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Autostrada Montana, #revendicari autostrada, #protest autostrada Moldova, #protest autostrada, #program de guvernare autostrada, #PSD autostrada , #alegeri